FRA-frågan - rond 3.
Jag tror inte att vi kan lita på journalisterna, vi måste själva gå ut i traditionella media.
Jag tror dessutom att det kanske kan vara av värde att många, många skriver till kanslihuset (i mail, som FRA kan "avlyssna", haha) med frågor om de 15 pkterna. Och med krav om preciseringar. Dvs, dels mail till div pressekreterare men också till utvalda ministrar (vilket deras assistenter tar hand om förstås). Samt till riksdagsledamöter.
Det kan förhoppningsvis i alla fall ge dem en liten aning om kritik och frågor betr lagen.
Liksom om att kritiken inte är död.
Den metoden, dvs att ge exempel på oklarheter och krav om preciseringar, kan också användas för inlägg i pappersmedia.
Och efter FRA-lagen då?
Ja, det är faktiskt en ännu större fråga, och jag har inte ett svar. Att det krävs en förnyelse, en restauration av demokratin verkar många instämma i.
Dvs utanför riksdagen, där inne i den har jag inte förmärkt mycket av den insikten, tyvärr.
Men vad göra? Utöver krav på författningsdomstol och något slags ökad grad av direktdemokrati med mindre statlig styrning och kontroll.
Kan förnyelsen ske genom gradvisa reformer eller punktvisa insatser, påtryckningar?
Eller krävs att dagens partibild helt krossas för att något helt nytt skall resa sig ur askan, likt fågel Fenix?
Dels är det ju frågan om "förarsätet", om det är politikerna eller byråkraterna som ska styra, dels frågan om partiernas verklighetsförankring, demokratisyn och omvärldsanalys.
Jag är en man i mogen ålder med brett samhällsintresse på socialliberal grund. Därtill mycket musikintresserad. Det är främst samhällsintresset som dokumenteras här, enstaka notiser av privat eller allmän karaktär kan förekomma. I likhet med Lord Acton (brittisk liberal på 1800-talet) anser jag att: ”Makt verkar korrumperande, och absolut makt korrumperar absolut. Stora män är nästan alltid dåliga män. Det finns ingen värre irrlära än att ämbetet helgar dess innehavare.”
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Du har rätt ,media representerar bara och ägs av Stenrika politiska bankirfamiljer.
Ta en titt på denna rulle och fråga sig kan man om Israels roll i Fra???
http://thepiratebay.org/torrent/4372979/Fabled_Enemies_-_a_9_11_film_by_Jason_Bermas_-_Super_Hi_Quality
Man har redan erkänt en gång att Fra ska spana på hot mot israel och missilförsvaret i Europa ska skydda israel.
Vad mer behövs??
Lite om Eu och vart det är påväg genom att bli Det Tredje Riket För Antichrist År 2015.
http://www.youtube.com/watch?v=Oa73hEYHS6g
Den Sista Antichrist: http://www.youtube.com/watch?v=ptufoMx7EKE
Mossads slogan?? = War by decivment.
Ringer en Klocka????
Och varför skulle allt detta förvåna??
Exponerat Av Alex Jones = ORDER OF DEATH.
http://video.google.com/videosearch?q=order+of+death&sitesearch=#
http://video.google.com/videoplay?docid=1070329053600562261&ei=6PThSJXiBYqWiQKM_PiiCw&q=endgame
Finns bara en väg för folket att gå.
störta regeringen och inför direkt demokrati innan det är försent.
"Gråtande kom vi till världen. Vi gråter för att vi kommit hit till denna skådeplats för narrar."
Ur William Shakespears "King Lear"
//Johan
Anonym: Direkt demokrati är en praktisk omöjlighet, därför måste vi tro på att det går att restaurera nuvarande system - antingen genom att kräva en skriftlig processbeskrivning av hur lagar kommer till innan riksdagen tar sitt beslut eller att något nytt parti gör entre, men det tillhör det svårare.
Jag tror Lars-Erick har rätt i att vi inte får förtröttas i vårt uppror mot det spel som pågår.
Jag har inte haft tid att kolla "Anonyms" länkar, men de "luktar" lite för mycket av konspirationsteori. Nog för att det förekommer mycket av handlingar på hög nivå, som inte är riktigt rumsrena, men ändå...
Direktdemokrati i ordets ursprungliga bemärkelse tror inte heller jag på. Däremot så tror jag att det finns plats och utrymme för mera av direktdemokrati-inslag - alltså att beslutsrätten läggs ner på lägre plan och att man avpolitiserar en del kanske.
Ett slags variant av direktdemokrati kan man kanske se det som om vi fick ett mera utpräglat personvalssystem. Detta kombinerat med lösare tyglar inom partierna.
Ett - eller flera - nya partier vore välkommet, om de/t finge rejäla demokratiska program med tydliga ideologier. Fler extrem- eller missnöjespartier typ sd eller ny demokrati kommer inte att lösa demokratins kris i Sverige.
Dock, som Farmor säger, det är svårt att bilda nya partier. De gamla har ju ett enormt ekonomiskt och mediaförsprång (i gammelmedia iaf).
Jag hoppas ju i första hand på en tillnyktring inom de gamla partierna, där ideologierna lyfts fram óch makt för makten kommer i bakgrunden. Där personligheter får utrymme.
Det betyder att i stort sett alla i ledande ställning i alla partier byts ut.
I vissa Schweiziska kantoner tas beslut fortfarande medelst handuppräckning på torget. Så nog kan man fortfarande ha väldigt direkt demokrati. Även på federationsnivå har de Schweiziska medborgarna stark makt. T.ex. om man lyckas samla ihop 50000 namnunderskrifter inom 100 dagar efter att parlamentet antagit en lag så MÅSTE en folkomröstning hållas om lagen.
Om man ser sig om i Europa så har ju de gamla partierna svårt lite här och var. I Italien är det Berlusconi med olika partikonstelationer i ryggen som är den dominerande kraften sedan snart 10 år, i Österrike fick Haiders gamla parti FPÖ och hans nya BZÖ 30% tillsammans i valet häromdagen och i Norge var Fremskrittspartiet största parti i en undersökning i somras. De traditionella partierna verkar trötta och utan kontakt med befolkningens åsikter.
Det är ytterst svårt att bilda nya partier och lyckas. Speciellt "seriösa" partier. Men en tillnyktring i de etablerade partierna sker inte av sig själv. Rena missnöjespartierna kan ha det positiva med sig att de rör om i grytan och tvingar fram nya tag hos de etablerade.
Schweiziska systemet tror jag inte direkt kan appliceras på Sverige, bl a på att de där har små regionala enheter. Men visst kan där finnas intressanta inslag!
Hoppas vi slipper missnöjespartier av det slag du nämner i Sv.
De kanske kan röra om i grytan,men lika stor eller större är risken att de gör att de andra partierna låser sig i gamla attityder.
Läste på Niklas Frykmans blogg att Folkpartiets partiråd har möte nu på fredag - vet du vilka som är med där? Jag tror att vi måste få in ett meddelande till flera av dem att den överenskommelse som Camilla & Co har kommit överens om inte håller måttet.
Skicka en kommentar