28 september 2008

Smågrubbel om FRA

Enligt en av dessa ovetenskapliga enkäter som pressen genomför bland läsarna på internet skulle hela 65% (i skrivande stund) rösta nej till FRA-lagen även med de förslagna ändringarna, om de satt i riksdagen.
Säga vad man vill om internetenkäter, men inte verkar det som att Alliansens propagandamaskin lyckats så väldigt väl för att dämpa opinionens oro för FRA-lagen.

Så kan man grubbla över varför en regering som består av partiers som i något varierande grad dock anser att staten inte ska blanda sig i allt som medborgarna gör, varför den är så omåttligt intresserad av att driva igenom en lag som kan möjliggöra en kontroll av hittills oanade nivåer.

Och varför får vi inga svar på våra frågor om vad det nya paketet innehåller - egentligen? En del har ställts i olika bloggar. Men en alert regering måste väl hålla sig underrättat om vad som händer i debatten? Jag menar, genom att delta i den, inte genom att låta FRA avlyssna.
En del frågor har ställts direkt till regeringskansliet eller till olika riksdagsledamöter. Bl a av denna bloggare.
Men tystnaden är närmast bedövande.

Det frågorna visar, liksom de uteblivna svaren hittills, är att det inte är en bra lag. Den klarar inte ett detaljstudium, ens på denna förberedande nivå.
Uppriktigt sagt så förvånar det mig inte, och inte är jag så väldigt intresserad av alla detaljsvar heller.

Ty, alltnog och emedan grundvalarna för lagen är så fullständigt feltänkta och felkonstruerade. Att lappa och laga leder bara till kryphål, sa någon. Så sant.
Är det inte, trots allt, lagom intelligent folk i regeringen så att de kan inse hur fel de hamnat? Jasg kan inte få in i min skalle hur de kan vilja driva igenom något som är så korkat!
Är det inte pinsamt att få så många röda bockar?

Eller menar ni att alla vi kritiker är de som är korkade, inte förstår. I så fall måste vi avsätta er. Vi vill inte ha kvar er om ni inte respekterar oss.

4 kommentarer:

Populisten sa...

Den enda förklaring jag kan se till regeringen agerande är en bunkermentalitet som saknar motstycke i modern tid. Man verkar faktiskt totalt oförmögen att ta in det alla andra ser, nämligen att denna fråga kommer att kosta de makten i nästa val om den inte hanteras annorlunda.

Fast egentligen passar det väldigt bra in i ett mönster av en alliansregering som är oerhört dålig på att känna av stämningar i befolkningen och förlorar propagandakriget i fråga efter fråga. Kanske är det priset som partierna får betala för att ha slutat vara folkrörelser. De har inte längre någon kontaktyta mot befolkningen.

Anonym sa...

http://louisestjernquist.wordpress.com/2008/09/28/en-framlings-liv-i-mina-hander/

lite skärrad.. återkommer med förhoppningsvis kloka eller i alla fall humoristiska kommentarer sen..
Lolo

Johan Westerholm sa...

Ja tyvärr Lars Erick. Jag skulle inte vilja vara i (fp) eller (c) ledning nästa kongress/landsmöte. Ju mer jag läser av det som kommit fram desto fler frågor dyker upp.

En parlamentarisk utredning hade kunnat besvara dessa men nu finns ingen som grund. Inte så att detta är "sesam öppna dig", men ett holistiskt perspektiv hade underlättat och kunnat belysa alla olika alternativ.

Men om det kan glädja dig så var (s) i form av Leni Björklund inblandad tidigare så vi sitter i samma båt.

Dock tror jag inte Alliansen får ner anden i flaskan igen....

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, troligen har du rätt populisten.
Men därför måste vi sätta ännu mera press på regeringen, genom att gå ut till pappersmedia bättre.


Johan, ja FRA-historien har sannerligen skapat ett spännande läge. På mer än ett sätt.