16 augusti 2010

Göran Hägglund intervjuad

Idag var det Göran Hägglunds dag i SR:s P1. Ser i all hast ingen annan bloggar ha kommenterat detta. Vad tyckte jag då?
Jodå, herr kd-chefen har lätt för att uttrycka sig. Han är en lojal medarbetare till Reinfeldt. Han har allmänborgerliga (hemska ord) åsikter. Däremot är han inte så stark på det som skulle ge hans kd en självklar nisch i svenskt partiliv. Profilpfrågorna är mycket nedtonade, med undantag för vårdnadsbidraget, vilket i sig ändå inte är det som "borde" vara det främsta budskapet för ett kristdemokratiskt parti.
En positiv grej var annars att han insett att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare måste minska. Akilleshälen där är att den ska finnas kvar ändå, om än mindre. Det är svårt följa logiken i det resonemanget.
En annan positiv sak var att han, om än något krystat/försiktigt tog avstånd från Alf Svenssons åsikt att det är bra att registrera alla datasökningar i syfte att komma åt pedofiler. Göran tycks inse att det är för stort ingrepp i integriteten, samtidigt som det inte är effektivt. Alltid något...

Att inte heller kd (i likhet med fp) ställer upp på Tobias Billströms utvisningsglädje betr romer som tigger, får också ses som glädjande för den som är emot diskriminering. Och visar en spricka i Alliansen. Att kd inte ställer upp på fp:s förbudslinje betr heltäckande slöja i skolan är också glädjande. Lyssnade man noga betr utläggningarna om bensinskatten så lyckades Göran Hägglund komma rätt väl ur den. Det kan tolkas som ett löfte att han inte går med på höjningar under de kommande fyra åren. Men det var sannerligen inget som han flaggade stort med.

Svåra ämnen för kd-ledaren var främst de nya reglerna för sjukförsäkringen liksom hur arbetslösa kan tvingas att söka vilka jobb som helst, var som helst oberoende av familjesituation med mera. Han ville givetvis att myndigheterna ska använda sunt förnuft vid tillämpningen, men gled undan frågan om i vilken mån det faktiskt är reglerna som gör det svårt med mänsklighet och sunt förnuft.

Nu är inte precis kd mitt förstaval, och inte andraval heller, långt därifrån. Men de trogna väljarna ansåg nog att han försvarade partiet väl. Kanske också en och annan med lite mera svaga sympatier.
Utfrågarna skötte sig väl, men undvek att pressa honom i integritetsfrågan, med undantag för Alf Svenssons syn på datalagringen.

Inga kommentarer: