20 augusti 2010

Ask ute på svagisen igen - omvänd bevisföring. Tillägg.

Erinrar mig ett teveinslag igår. Bea Ask uttalade förnumstigt att man med alla medel måste komma åt ekonomisk brottslighet, i detta fall sk penningtvätt.

Det låter väl bra?!
Visst, frånsett orden "med alla medel".

Inslaget föregicks av ett inslag med en polis som vill att alla "misstänkta transaktioner" ska kunna förklaras av den som gjort dem.
Det de ville ha, och som jag uppfattade att Ask i hög grad gillade, var att den "misstänkte" skulle bevisa sin oskuld. Omvänd bevisföring alltså. Polis och åklagare skulle slippa bevisa brott. Det ska vara motparten som bevisar rent mjöl i påsen. Som de har det i Norge...

Vilket underbart samhälle vi har, vi ska alla betraktas som skyldiga tills vi själva bevisar vår oskuld.
Det är väl därför vi fått FRA-lagen. Och därför som vi kommer få en svensk version av datalagringsdirektivet efter valet.

Svensk myndighetskontroll skriver i likartat ämne. Rättssäkerhet är lågprioriterat i Sverige, eller rättare sagt, prioriteras inte alls.

Tillägg, lägger in en länk till Rapportinslaget. Enl SVTplay kommer den att ligga kvar till 19 aug 2011. Tolka själv. Jag tolkar som att en skärpning är på gång, där en "misstänkt" överföring ska kunna stoppas. Sedan är det inte polis och åklagare som måste bevisa ett brott, det är den enskilde som måste bevisa sin oskuld...
Som sagt, alla är vi skyldiga enl Storebror. I sitt godtycke bestämmer Storebror Ask (och hennes lakejer) dessutom vad som är "normalt"...
Jag får omedelbart Sovjetstaten i mina tankar. Rättssamhällets principer suddas ut.

6 kommentarer:

Michael Gajditza sa...

Problemet är i verkligheten större än att hon verkar gilla det och föreslår det. Vi har det redan. Genom prop. 2007/08:68 så antogs en lag om förverkande av brottsvinster med precis det innehåll du beskriver. Omvänd bevisbörda råder. När man pratar om Ask är det alltid värre än man tror!

Lars-Erick Forsgren sa...

Ack ja. Jag tycker mig har hört det diskuteras tidigare, men i rapportinslaget sägs att polisen "idag" inte har (nog) möjligheter. Och Ask säger att det är alldeles nödvändigt att ha en lag som...
Antingen vet hon, justitieministern själv inte vad hon nyligen infört - eller så vill hon ha en ytterligare skärpning betr omvänd bevisföring.

Anonym sa...

http://hannadonsberg.wordpress.com/2010/07/21/almedalen-och-rollspelen/ Oj, blev fel länk iförra ^^

Juristen sa...

Det råder total politisk enighet om denna omkastning av bevisbördan. Läs mitt inlägg om Bodströms och sossarnas rättspolitiska förslag. Där har ni en länk som visar att även sossarna vill kunna beslagta dina pengar baserat på enbart en misstanke. Dvs helt utan bevis eller föregående rättslig prövning.

Anonym sa...

Kärringen är galen.
Hon inför lagar med skamstraff, urholkar civilrätten, föreslår kränkningar av personlig integritet för unga, vurmar för morallagstiftning, inför massavlyssning av icke misstänkta personer (för försäljning av data till annan makt), inför totalt rättsosäkra lagar och tycker att omvänd bevisbörda är fint (för bara man har rent mjöl i påsen har man ju inget att frukta!) och låter sig ledas i lobbyisternas koppel varthän de vill.
Moderaterna stod en gång för rättssäkerhet och att staten skulle hålla fingrarna borta från den personliga sfären så långt som möjligt. Ask gör helomvändning och inför Hoeneckers våtaste DDR-drömmar i Sverige 2010...

Anonym sa...

Jodå, du har rätt.

Men tänk på att denna regering har att möta upp med en motsvarande justitieminister.


Dvs. Beatris Ask är alliansens svar på sossarnas Anna Greta Lejon.

Längre har inte den s.k. juridiska utvecklingen kommit i detta land.

Hon gör allt som Fredrik säger och begär dvs. denna Ask är inte självgående - liksom Lejon

Men ingen makthavare anställer medhjälpare som besitter större intelligens eller kunskap än ledaren. Detta implikerar osökt vilken nivå Fredrik ligger på.