03 oktober 2008

Berätta från partirådet! (nytt andra tillägg)

Som jag sagt i en kommentar så har jag av geografiska och ekonomiska skäl ingen möjlighet att närvara, ens som lyssnare, vid fp´s partiråds sammanträde idag fredag (riksdagshuset).

Däremot vore det högst välkommet med rapporter från detta. Så är det någon/några som kan berätta, så gör det!
Jag har inga större förhoppningar om att resultatet i sig blir annat än att 25 septemberuppgörelsen godtas. Det intressanta är hur debatten gått, om det förekom någon analys eller om det bara var svepande pseudotekniska motiveringar, om det förekom någon självrannsakan, vilka argument som ja-sägarna förde fram, hur man motiverar att ta en lag som man inte ens viskade om i valrörelsen etc. Om det förekom någon stark kritik emot uppgörelsen/lapptäcket.

Och om det i debatten fanns antydningar om någon förståelse för att demokratin måste förnyas p g a de brister som FRA-debatten avslöjat. Eller om man klubbar lagen och går vidare, och glömmer i tron att allt är frid och fröjd.

Så snälla, berätta ni som har chansen!

(Tillägg)
Finns något ombud som läser detta (om ni t ex har en laptop med trådlös uppkoppling) så vill jag säga detta:
Jag var med i aktiv politik i fler decennier än de flesta av er levat. Jag inser att kompromisser kan vara nödvändiga ibland. MEN, jag kan för mitt liv inte acceptera kompromisser i livsviktiga demokratiska principer som integritet, yttrandefrihet etc.
Jag mycket rädd för att det skamfilade rykte, som dagens politiker har, blir än sämre om fp idag sväljer en FRA-lag som inte rivits upp och grundligt utretts!
FP har som sk liberalt parti ett större ansvar än andra partier för en levande demokrati.

Att ta FRA-görelsen kanske en del ser som en "seger", jag ser det som en Phyrrusseger.
En sådan seger till, och vi är förlorade. Folkpartiet, liberalismen och demokratin blir förlorare.

Tillägg 2.
Enighet om FRA inom fp, säger ett minimalt pressmeddelande. De som läst mina kommentarer ser att det dessutom gjordes ett tillägg (fr LUF) om att hålla koll på att skyddet mot integritetskränkningar verkligen går igenom när de 15 pkterna ska manglas till lagtext.
Alltid något, men ändå så fel. Det är som att de som är inne i politikens korridorer numera inte ser skogen för bara träd. De fattar inte att vissa saker kompromissar man inte om. I vart fall inte i ett parti som skall vara liberalt.
Beklämmande, men väntat.
Fick precis nu veta att tydligen var ytterst få vältaliga kritiker närvarande. Debatten i plenum var närmast obefintlig. Allt var uppgjort i utskottet strax innan.

Får jag veta något mera av intresse lägger jag ut det senare.

15 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Jag har bett att få veta vilka som är ombud till partirådet.Men fick just ett blankt nej. "Vi lämnar inte ut handlingar."
Jag begärde ju inte handlingar om frågorna, bara få veta vilka som är ombud.

Detta säger ett liberalt, öppet parti vid ett offentligt möte.
Oj, vilket förtroende jag får för dess liberala, öppna förhållningssätt...

Luktar FRA-smitta.

cnab sa...

Så var trovärdigheten för fp helt i botten:

http://www.newsdesk.se/pressroom/folkpartiet/pressrelease/view/folkpartiets-partiraad-full-enighet-om-fra-242728

Patetiskt, särskilt riktat till de sex fp-damerna som ropade Riv upp, gör om, gör rätt på Sergels Torg den 16 september under demonstrationsplakatet Liberaler mot FRA! Fy fan för ett sådant medborgarförakt.

Lars-Erick Forsgren sa...

hm, bara fått en enda mkt kort rapport än. verkar ha gått mkt fort den debatten, vilket är ett dåligt tecken.
Men LUF lär ha fått igenom några tillägg.

Lars-Erick Forsgren sa...

Citat.
"Tillägget som blev beslutat handlar om vikten om att följa upp att men verkligen uppnår de integritetsstärkande förstärkningar som man hoppas på när de 15 punkterna ska manglas juridiskt/ tekniskt."

Jag ser det som en eftergift för de sex o andra FRA-kritiker. Men följer ju det felaktiga kompromisstänkandet.
Djup suck.

Anonym sa...

Inväntar också fler uppgifter från partirådet.
Lolo

cnab sa...

Lite till om fp's partiråd idag - TT's text i DN.se:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=835494&rss=554

Lars-Erick Forsgren sa...

cnab. Snudd på komiskt referat. Men belyser ändå Björklunds motsägelser.

Och det talet har Mathias Sundin i Norrköping (fp) kallat för ett bra tal. Mathias är en av personerna bakom Borgerligt Nej till FRA!

Så sent som igår skrev han till mig att han inte var för FRA-lagen, inte än. Han ville ha klarlägganden om det blir massavlyssning eller inte. Har han fått det?
Genom Jan Björklunds tal?
Han hade ju inte tid att vara på partirådet idag.

Mathias, är du nöjd med att FRA-kompromissen togs utan egentlig debatt också?

Vad jag blir trött på detta fjäskande för partiledarna inom politiken.

Dagens politik är ett spel för gallerierna. Där man kompromissar om de viktigaste demokratiska principer - och syr in eventuella kritiker i dåliga kompromisser med glättat papper. Papper av dålig kvalitet dessutom.

Det lilla tillägg som las till bakom kulisserna - för att slippa öppen debatt - det har ju inget reellt värde. Ord, bara ord. Eftersom riksdagsledamöter och partirådsombud uppenbarligen inte kan hantera dessa viktiga frågor.

Anonym sa...

Det är själva systemet det är fel på. Är man med i en sammansvetsad grupp vill man nå kompromiss och man vill inte riskera sin försörjning.

Därför är det bra med direktdemokrati. Här måste politikerna göra upp med hela svenska folket och vi är inte beroende av partiet. Mångfalt fler sidor kan belysas av t ex bloggare. Och vi kan, om vi vill, delegera vår röst till någon annan. Långt fler än de få som partierna presenterar i personvalen vart fjärde år.

Jag tycker att det är dags att få in en hälsosam andel direktdemokrati i riksdagen. Så rösta på Aktivdemokrati i valurnan nästa gång. Sedan är avsikten att du skall kunna rösta på internet i sakfrågor. Enklare, lika säkert och krypterat som när man sköter bankärenden på internet. Det är målet i alla fall. En demokrati, folkstyre som utgår från oss.

Lars-Erick Forsgren sa...

Fridolf.
Utökad direktdemokrati - ja.
Men ej i ordets ursprungliga betydelse, det är orealistiskt.

Och genom internet???
Skämtar du ???
Har du inte hört talas om FRA?
Som ska kolla allt vi gör. Vilken grej för dem att kolla hur varenda kotte röstar!

Anonym sa...

Jag tycker inte Aktivdemokratis partiprogram är orealistiskt. Vad är orealistiskt anser du?

Och genom internet???
Skämtar du ???

Nej jag skämtar inte. Hur mycket pengar har du hört försvinna när vi gör våra bankärenden över internet? Det är HTTPS i adressraden vilket innebär krypterad överföring och man använder sig av lösenord + engångskoder.

FRA-lagen är vi direktdemokrater emot! Men FRA skulle behöva jobba hårt på att knäcka vad vi röstar i varje sakfråga och med tiden kanske de kan avgöra om du ser ut att vara kommunist och tjalla till SÄPO vid anställning men det låter långsökt.

Nej, det är demokratisystemet som är ruttet, där partiledningarna strax innan omröstning låser in sig tillsammans med ledamöterna och piskar fram enighet. Kom ihåg att det var bara 143 ledamöter som avgjorde FRA-lagen i juni. Tycker du att det är en bra representation? Vore det inte bättre i stället med t ex 60.000 oberoende röster i en öppen demokrati?

Lars-Erick Forsgren sa...

Fridolf. Ärligt talat har jag inte kollat upp Aktivdemokratis program så väldigt noga.
Men trots allt tror jag inte på internetröstning - i vart fall inte i ngn större utsträckning, trots att ni är emot FRA-lagen.

Jag vill ha författningsdomstol, bättre personval. Partier som har ideologier, så man inte köper grisen i säcken.
Självständigare kandidater.
Dessutom en delegering neråt, vilket också innebär att mera kan den enskilde bestämma själv.
Samt att en del kan man avgöra lokalt, kanske t o m genom lokala folkomröstningar, som möjligen kan ske genom internet - om vi lyckats riva upp FRA-lagen först.

Martin Gustavsson sa...

Du är emot direktdemokrati som www.aktivdemokrati.se beskriver den är kanske för att du inte ännu sett möjligheterna.

Vi erbjuder politiker och folk att komma närmare varann och det kommer gynna hederliga politiker tror vi.

Vi erbjuder folket representativitet på egna villkor och har man som politiker en förmåga till folklighet så har man stora möjligheter i vår direktdemokrati.

FRA-förespråkarna har nog satt sin sista potatis dock.

Anonym sa...

Lars-Erik.
Du resonerar mkt sunt och genomskådar enkelt spelet bakom FRA-lagen.
Ändå inser du inte de mekanismer som leder till dessa skymfer av de demokratiska idealen.
Att det är representavismen själv som håller på att ätas upp inifrån.
Du pratar om att det skall vara klara ideologier. I själva verket är det just de påstådda ideologierna som gör att man köper grisen i säcken.
Detta därför att en ideologi till intet binder en representativt vald riksdags man till något öht.
Istället är han fri att rösta som han vill, och det vanhelgas av partierna till den milda grad då den tom skriver avtal om att alla dess ledamöter skall vara lojala mot partiledningen.
Det finns ingen väg ut ur detta än att ta ifrån makten ifrån den enskilde riksdagsmannen som är beroende av gillande av partistyrelsen mer än av sina väljare.
Med FRA-lagen har representavismen börjat gräva sin egen grav i Sverige.
Skönt, säger vi som vill ha riktig demokrati.

Lars-Erick Forsgren sa...

betr direktdemokrati o aktiv demokrati. Jag har sympatier för tanken, men inser att vi inte kan tro att var o en kan bestämma i allt, inte ens i en direktdemokrati.
Man kommer ständigt att känna sig överkört.
Sverige är ju inte en liten by på landet för ett par hundra år sedan.


Men det gäller att - för de frågor som kräver beslut i representativa organ - ha politiker som förstår att de sitter på folkets mandat.

Läs alltså Hans Lindblads senaste inlägg på min blogg:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/10/hans-lindblad-turerna-i-fra-frgan-r.html

Oerhört initierat och Viktigt!

Martin Gustavsson sa...

Nej, nej, vi tror inte att alla ska vara med och bestämma i allt.
Folk kommer vara med i mycket, ex, EU, FRA-lagen, fildelning etc. och visst ska politiker köras över ibland.

Självfallet ska politiker ibland få huka sig, ex. tror jag inte folket kommer gilla EU-politikernas egna höjning av sin lön med 17000kr i månaden. (Jo du läster rätt)

Om det var så att vi hade politiker som förstod att de sitter på folkets mandat hade inte www.aktivdemokrati.se existerat. Vi vill ha dit rätt politiker. Politiker som fattar vem som är arbetsgivare, nämligen folket.