10 september 2010

Gun, den där hemska piraten!

Försöker få in detta i någon tidning.

Bildtext: Så här ser en piratpartist ut, Gun Svensson, 73 år (bloggaren FarmorGun), delar ut foldrar på stan. Foto: Tobias Hellsten.

Vilka är de där piratpartisterna? Fördomarna och nidbilderna flödar. Finniga, nördiga tonårsslynglar, som aldrig kommer ut i friska luften utan bara sitter vid sina datorer. Som bara gillar gratis. Så låter det ofta.

Därför vill jag visa en av piratpartiets toppkandidater, som finns med på piratpartiets valsedlar över hela landet. Det är Gun Svensson, en sjuttiotreårig kvinna, hyllad för sin blogg (FarmorGun) och som fick Stora Bloggpriset 2009 i kategorin Politik och samhälle.

Ser hon ut som en finnig tonårspojke? Nej, hon har skinn på näsan och en skarp hjärna förenad med ett gott och medkännande hjärta. Hon har varit politiskt aktiv under långa perioder tidigare, men aktiverade sig igen när hon för ett par år sedan förstod hur FRA-lagen skulle kränka allas vår integritet.

Hennes motiv för att engagera sig i piratpartiet (dess missvisande namn till trots) är att när människovärdet devalveras så drabbas vi alla! Människovärdet hänger ihop med hur vår privata integritet respekteras. Integritetsbegreppet har många aspekter, inte bara internetrelaterade även om de kanske är mest omtalade (dock ej av våra riksdagspartier). Ett näraliggande exempel är hur demenssjuka (ej) tas omhand. Men även hur bristande respekt för individens integritet kan förstöra känslan för människovärdet hos krigförande, hur man tvingar ungdomar till drogtester utan minsta misstanke, hur privata företag kan få jaga privatpersoner utan riktiga bevis (som enl Ipred-lagen), hur man använder rädslan för det annorlunda (med terrorism som förevändning) för övervakning och inlåsning över absurditetens gräns. En affärsidé som glatt utnyttjas av diverse "företagare".

Samtidigt med detta så ser vi hur ett datalagringsdirektiv kan användas för att ytterligare registrera och kontrollera våra liv, där mobiltelefonerna kan liknas vid elektroniska fotbojor, hur olika organisationer vill begränsa internet till att bara vara en försäljningskanal i stället för att vara en plats där vi fritt kan kommunicera och samtala med varandra och där kunskap och kultur kan utvecklas. Vilket även kan ge en skjuts åt sysselsättningen, om inte gammelmodiga regler stoppar kreativitet och utveckling.

Låter det som en osnuten, självisk tonåring? Eller en fara för samhället? Jag vill nog snarare mena att engagerade, kunniga personer som Gun Svensson ger oss hopp om demokratins överlevnad. De behövs, även i riksdagen!

6 kommentarer:

Fredrik Holmbom sa...

F.ö kommer troligen denna Farmor Gun till Luleå på tisdag nästa vecka.

Inte hundraprocentigt ännu, men mycket troligt.

Jonas Sandberg sa...

Synd att jag ska på en debatt just tisdagen på Älvsby folkhögskola.

Alltid är det något som ska sätta käpparna i hjulet så fort något trevligt händer.

Mikael Nilsson sa...

Lars-Erick: din blogg ger mig emellanåt ofrivillig popup-reklam. Jag tror att det är geocounter som är orsaken.

Lars-Erick Forsgren sa...

Fredrik/Jonas. På tisdag. OK, bekräfta om det blir av, och var hon är då mera precis.

Mikael. Det har jag aldrig märkt själv. Är det fler som besväras av det? Själv tycker jag Geocounter är en trevlig grej...

nef sa...

Som piratpartist själv så vet jag ju att partiet inte bara består av "finniga tonåringar", men efter att ha kollat på bildmaterialet från "piratpartiet aktivism" är jag benägen att tro att partiet består av "småplufsiga män med skäggväxt strax äver 30 år".

Men jag vet ju att inte heller den bilden stämmer. :D

Thomas Tvivlaren sa...

Med tanke på att temat överenstämmer så kör jag en repris:

Nolltolerans mot missbruksproblemen i Rosenbad