07 juli 2010

Littorins avhopp visar behovet av respekt för integritet

Så orkade inte Sven-Otto Littorin längre. Det har jag all respekt för, ingen ska behöva utsättas för kränkingar av den personliga integriteten, privatlivet, på det sätt som pressen visat prov på här.

Jag är inte moderat, som bekant, och jag är inte nöjd med allt han gjort som politiker. Samtidigt måste jag erkänna att han varit bättre än de flesta arbetsmarknadsministerar vi haft på åtminstone femton år. Kanske mer. Hans och andra toppolitikers politiska göranden och låtanden inte bara bör utan skall granskas. Granskas hårt!

En helt annan sak är att till och med toppolitiker ska har rätt till en skyddad, privat zon. De ska inte behöva vara stålmän/kvinnor. Det hedrar Littorin att han, liksom Per Ahlmark tidigare, nu sagt ifrån och gjort klart att det finns en gräns för vad även politiker ska behöva tåla.

Privatlivet, familj, barn och det därtill hör, det ska inte pressen gräva och snaska i. Att staten numera inte visar respekt för personlig integritet, det uppmärksammas ofta av främst piratpartiet. Medias alltmer bristande respekt för integriteten måste även den uppmärksamma och fördömas lika starkt.

Som sagt, politiken ska granskas, men det finns ingen anledning för pressen att skriva om vårdnadstvister, om sjukdomar, familj och barn etc. Till råga på allt så drabbar sådana skriverier inte "bara" politikern utan även hans närstående - som dels inte är politiker och dels kan vara omyndiga.

Littorins avgång är ett tydligt exempel på bristande respekt för den personliga integriteten i dagens samhälle.

2 kommentarer:

Hemlige sa...

Nu handlade ju detta inte om familjen utan gällde rena brottsanklagelser, att sedan regeringen har ministrar som blåljuger t o m på presskonferensen när de avgår är en annan sak.

Lars-Erick Forsgren sa...

Du "Hemlige" (med otillgänglig profil!). Jag publicerar din kommentar, men anser att den är en diffus insinuation precis i den stil som AB (och ev fler) använder för att komma åt Littorin med icke-politiska medel.

Varken jag eller du vet något om anklagelsen. Däremot vet vi att det kastas skit i många skilsmässomål.
Och jag menar att till och med en topppolitiker har rätt till ett privatliv.
Om han döms för brott kan möjligen det vara befogat, i grova fall, att rubba på integritetskravet. Om detta är relevant, vilket vi inte vet.
Läs gärna min sida om "Integritet", se ovan. Där finns ett eget litet avsnitt betr förhållandet politiker och integritet.