En alternativ rubrik kunde vara: Vad vill piratpartiets partiledning?
Trots att jag inte är piratpartist har jag stark sympati för partiet. Av flera skäl. Jag tror det vore nyttigt på demokratin och det politiska klimatet i Sverige om det kom in i riksdagen i höstens val. De etablerade partierna har visar en stor okänslighet för vad som rör sig i folkdjupen och visat förakt för sådana demokratiska värden som personlig integritet och rättssäkerhet. Dessutom har de fjärmat sig från de idéologier som de sprungit fram ur, och delvis säger sig stå för, vilket gör att väljarna känner sig lurade och förvirrade.
Men, jag är inte piratpartist. Detta eftersom pp hittills faktiskt visat sig ha och förefaller vilja behålla skygglappar (att bara se integritetsproblem i FRA-lagen etc) i st för att tillämpa sin syn på integritet etc på ett bredare spektrum av frågor.
Jag vet att det finns många pp-are som arbetar internt med att bredda partiets program och opinionsbild betr detta. Många vill ha just den öppenhet C-J Rehbinder beskriver på sin blogg i en jämförelse mellan pp och sd. Jag uppmanar alla att använda länken och kolla in listan.
Jag har faktiskt också sett liknande listor tidigare. Detta är ett tecken på att det strax under piratpartiets ledning och bland en del av dess gräsrötter finns en medvetenhet om att både bredda sin syn på vad partiet bör arbete med och för, och att klargöra för en bredare allmänhet skillnaderna mellan pp och sd.
Men det verkar som att partitoppen är trögrörlig och tjurigt vill begränsa sig till ett fåtal frågor, möjligen av en felaktigt taktisk strategi. Man är rädd att inplacera sig i en höger-vänsterskala och man tror att folk ser skillnaderna mellan de två uppstickarpartierna sd och pp.
Därför:
Om man nu går utanför de engagerade bloggarnas skara så finns faktiskt en stor omedvetenhet om dels piratpartiet i sig (till stor del beroende på pp´s töntiga och missledande namn, man tror att pirater är de som vill ha allt gratis, som bortskämda barnungar), och dels om skillnaderna mellan pp och sd.
Jag välkomnar jämförelsen, och hoppas att den
1) får stor spridning inom pp,
2) att den får en del att tänka till om jämförelsens praktiska innebörd i fler frågor än FRA, Ipred o datalagringsdirektiv etc.
3) att listan får en effektiv spridning bland "vanligt folk", dvs utanför bloggare och internet,
4) att pp inte tvekar att utmana sd, inte genom att spela på deras planhalva utan genom att klargöra skillnadernas faktiska innebörd över ett brett spektrum, dvs om det positiva i generositet, öppenhet, respekt, integritet och rättssäkerhet.
Jag har skrivit om dessa frågor otaliga gånger på min blogg och haft många kontakter med positiva pp-are. Men som sagt, piratpartiets partitopp verkar trög och tvekande.
Vad vill partiledningen?
Om den vill visa folk skillnaderna till sd, om den vill visa för vanliga väljare att pp står för integritet etc inom ett bredare spektrum av frågor, varför talar den inte om det, effektivt och genom att använda alla media!
TILLÄGG. En sak till. Hur tror pp att det ska komma in i den politiska debatten utan att ta tag i de stora andra frågor som nu diskuteras? Är de inte med i debatten, syns inte pp utanför de egna bloggarna. Det skulle vara skönt att se framträdande piratpartister att diskutera hur de ser på integriteten och rättssäkerheten t ex i sjukförsäkringssystemet! Och att de skriver om det i gammelmedia så att det ger eko även i etermedia!
Jag är en man i mogen ålder med brett samhällsintresse på socialliberal grund. Därtill mycket musikintresserad. Det är främst samhällsintresset som dokumenteras här, enstaka notiser av privat eller allmän karaktär kan förekomma. I likhet med Lord Acton (brittisk liberal på 1800-talet) anser jag att: ”Makt verkar korrumperande, och absolut makt korrumperar absolut. Stora män är nästan alltid dåliga män. Det finns ingen värre irrlära än att ämbetet helgar dess innehavare.”
29 januari 2010
Vart går piratpartiet? (tillägg)
Etiketter:
FRA-lagen,
jämförelse mellan pp och sd,
piratpartiet,
politik
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
13 kommentarer:
Det finns en medvetenhet inom partiet (i alla fall hos bloggarna) om att det är viktigt att göra en bredare tillämpning av partiets inställning på flera frågor. Partiledningen gör även detta -- se till exempel denna debattartikel om sjukvården:
http://www.dn.se/opinion/debatt/ratten-till-ett-privatliv-har-aldrig-varit-sa-hotad-som-nu-1.968727
och Falkvinge har även själv lyft jämförelse-bilden med SD.
Jag tror det handlar om att det helt enkelt är svårare. Det är mer jobb och mindre lätt att applicera principerna på nya områden än det är att fortsätta i samma gamla spår -- men jag håller absolut med om att det är viktigt och måste göras.
Bra att det tagits upp, men trots att det skrevs på DN-debatt så har det inte lämnat större spår i folks uppfattning om pp. Slutsatsen är att fler skulle uttrycka detta, och ofta ofta. Och om fler frågor.
Visst är det svårare än att tjata om FRA-lagen (vilket också i o f sig behövs) men vem har sagt att politik är enkelt?
Jag välkomnar gärna en debatt om detta.
"För den trötta samhällskroppen
vore kanske bästa boten
ifall tankarna från toppen
kom från roten"
...tycker Josef B. :wink:
Josef. Ja, Tage Danielsson var bra. En underfundig och bitande, träffande humor.
Lars-Erick: Vad bra! Det här samtalet behövs!
Mikael Hedberg ovan slår nog huvudet på spiken, det är helt enkelt svårare att skapa en bred politisk plattform.
MEN. Ska PP ha en chans, inte bara att komma in i riksdagen, utan även få gehör för sina mycket vettiga idéer och ställningstaganden kring integritet på nätet, så måste de behärska även andra frågor.
Hej Lars-Erick! Vänd på steken om du saknar debatt om vad PP vill. Se till att ditt parti FP och övriga M-styrda partier plus S och deras väpnare V och MP talar om varför de inte vill svara upp till FN's och Europarådets konventioner om mänskliga fri- och rättigheter, FN's barnkonvention och 22 standradregler för funktionshindrade. Och kanske framför allt - varför tar ovanstående partier inte den svenska författningen på allvar utan ser den som ett hinder för sina egna maktambitioner? Och motivet till att M, FP, C, KD, S, V och MP för allt smör i Småland inte vill ha en från den politiska sfären fristående Författningsdomstol men makt att fälla politiker och tjänstemän i den offentliga sektorn när brott mot våra grundlagar konstarerats. Potemkinkulissen "Lagrådet" är det allt färre som tar på allvar då alla vet att juristerna i denna insitution tillsätts av regeringen och inte biter den hand som föder en. Till alliansregeringens merilista för grundlagsbrott kan f.ö. också läggas att den tagit Riksdagen - landets lagstiftande och vårt högsta maktorgan - till gisslan genom idogt piskande (IPRED, FRA t.ex.) Låt oss få se ditt och övriga sex riksdagspartier i en debatt med PP i dessa frågor - de ALLRA viktigaste i ett land med demokratiskt statsskick.
Anders! Ja, äntligen börjar det röra sig (synligt!) inom pp om detta.
Och glädjande nog blev det en väldig debatt på CJ Rehbinders blogg kring detta. Vilket väl torde tyda på att den inte avstannar denna debatten inom pp.
cnab.
Jag håller med dig i sak. Men du tyx inte ha uppfattat att jag är fd folkpartist eftersom jag är social-liberal, Och bl a pga samma invändningar som du har betr fp´s politik.
Jag är helt illusionslös betr både fp och alliansen. Det framgår av massor inlägg, bl a detta:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/01/hur-kan-man-bli-forvanad-over.html
DÄRFÖR vill jag att pp ska bli ett slagkraftigt alternativ, som attraherar fler är 2% av väljarna, dvs även kommer ut ur internet och tar sig ton på ett seriöst sätt även i gammelmedia.
Det är på gång nu, det är verkligen på gång. Det rör på sig vad gäller sjukförsäkringsdebatten och anklagelser om fusk, som jag inte trodde var möjligt och jag är helt överväldigad av responsen jag fick på frågan om funktionshindrades integritet.
Idag har jag fått ett hopp för PP som jag aldrig tidigare haft. För nu är vi på väg ut utanför internet, och det går fort.
Jag hoppas att du bordar skutan och hjälper till, för du skulle vara ett välkommet tillskott.
Det pågår en hel del debatt på bloggar och så vidare. Problemet är nog snarare att nå ut, även internt. Det går liksom inte att styra vad folk bloggar om, vi är inte en megafon-organisation som andra partier. Alltså blir det så att folk mest skriver om de frågor som angår dem mest, vilket gärna blir nätfrågorna.
Tyvärr är det ju det som syns mest (på gott och ont), snarare än vad som sägs av partiledning etc.
Min kommentar till Klara finns på hennes blogg. Plus att om de senaste dagarnas debatt får till en ändring/vidgning av pp´s politik så är jag ännu ett steg närmare medlemsskap.
http://www.kurvigheter.se/klara/2010/01/31/livet-som-funktionshindrad/
Mikael. Visst kan det vara så, men åtminstone partiledningen och rikskandidaterna borde aktivt "äntar gammelmedia" också. Och se till att få lokala undertecknare av en del alster.
Breddning sker, breddning kommer.
Piratpartiet kommer ta ställning en vacker dag för allt inom spektrumet för integritets frågorna, samt garanterat mycket annat!
Landstingspolitiken kommer absolut visa att Piratpartiet står för mycket mer än bara "internetfrågor" som signalspaning och fildelning.
Det Piratpartiet saknar är aktivister som ens läser gammelmedia, därav syns partiet relativt lite i vanliga papperstidningar.
Dock jobbas det på det området, norrbottens piraterna är spjutspetsar inom Piratpartiet på "gammelmedia". Dock är övriga partier fruktat usla med att ens våga bemöta våra insändare och debattartiklar i norrbottens-tidningarna. Men det är troligen också för att dessa frågor inte är av vikt för dom.
Därav lyfts vikten av Piratpartiet i dagens samhälle upp ytterligare. Piratpartiet hade inte behövts existera, om de övriga partierna skulle våga se vars problemen med deras politik ligger.
Jonas S! Kul att se ett norrbottensnamn som kommenterar min blogg!
Får bara pp till en breddad syn på politiken med integritetsperspektiv så kommer jag att ge er eldunderstöd, även i massmedia. Främst i Norrbotten.
Men det måste ju till i resten av landet också.
Skicka en kommentar