15 januari 2010

Hur kan man bli förvånad över opinionssiffrorna?

Demoskops senaste opinionsmätning, publicerad i DN, kommenteras givetvis då det visar att tre (3) partier skulle ramla ur riksdagen! Både c, kd och v skulle hamna under spärren. Fp tappar hela 1,5% från förra mätningen. S och m går upp lite men sd ligger tryggt ovan spärren. Dock ej pp. DNs Hans Brors menar att det skulle vara sensationellt om Demoskops siffror skulle bli valresultatet i september.

Det kan man givetvis tycka, antalet intervjuade är (som oftast!) bara runt 1000 personer, och opinionsmätningar nio månader före ett val brukar inte bli valresultatet.
Johan Westerholm gläds åt centerns kräftgång, och verkar känna optimism därav.

Även eu-parlamentarikern Cecilia Wikström (fp) har kommenterat, och undrar med viss förvåning om det är vindsröjning på gång i svensk politik.

Är det så konstigt med dessa siffror? Som jag ser det är det enda märkliga att inte fp råkar ännu värre ut! Fp har ju helt gjort bort sig både betr FRA-lagen (men där Cecilia W ett tag i alla fall hamnade rätt) och IPRED (där Cecilia W hamnade helt fel). Jan Björklund har en del tämligen bra förslag betr skolan, men han framför dem så han skrämmer alla med sin aggressiva framtoning. Socialliberalismen inom fp är ju satt i skamvrån. Resten är ett misch-masch av extrem nyliberalism, batong"liberalism" a la Johan Batong Pehrson och allmän maktsträvarpolitik utan klar ideologi.
Centern skrämmer bort alla de liberaler som gästspelade där några år, och har inte kvar många av sina gamla landsbygdsröster heller. Och missköter dessutom sina ministerposter, möjligen med ett litet undantag för Eskil E.
Kd kompromissar bort sina hjärtefrågor, vilka ofta är tämligen oliberala, men därmed finns det ju heller inget berättigande för kd, möjligen då som ett allmänt social-konservativt parti, men utan profil.
Vänstern spelar på en vänsterpopulism, men utan trovärdighet. Lars Werner vågar ju inte ens kalla sig kommunist längre.
Och vad vilja socialdemokraterna? Egentligen? Mer än att komma tillbaka till maktens köttgrytor? Det finns enstaka sossar med en ärlig socialliberal inställning, men de verkar inte få något egentligt inflytande.
Moderaterna är som fp (som tagit över dess högerprofil) men med tillagt till sin mix en socialkonservativ touch, som de kallar "arbetarvänlig", alltid lurar det någon. Men nog är denna soppa av fragement från olika ideologier märklig! Det är alltid svårt att veta var de hamnar! Förutom att maktsträvan lyser igenom i allt.

Av riksdagspartierna är det egentligen bara miljöpartiet som visar någon själ och har stundtals strimmor av gedigen socialliberalism, men de vill ju regera ihop med sossar och vänster, så de får anpassa sig i fel riktning.

Ett elände är förstås att sd, pga riksdagspartierns allmänna ideologiska luddighet och främlingsskap om vad som händer i folkdjupen, plus ett spelande på främlingsrädslan, vinner så stor anslutning.
Ett annat elände är att piratpartiet, som trots sitt löjliga namn är klart liberalt i sina profilfrågor, inte lyckats nå samma opinionssiffror som i EU-valet. Möjligen delvis beroende på deras rädsla för att utvidga sitt program utanför kärnfrågorna. Liksom att riksdagspartierna föredrar att inte aktualisera vare sig FRA-lagen eller IPRED, dvs tiger ihjäl de frågorna idag. Därigenom spelar de sd i händerna.

I mera cyniska ögonblick undrar jag om det är det som riksdagpartierna vill; att de hellre ser sd i riksdagen än pp.

10 kommentarer:

Den nakna framsidan sa...

Hej!
Intressanta reflektioner. Fp är inte lätta att få grepp om. De klarar sig väl i opinionen trots de stundtals otroligt reaktionära förslag som kommer där ifrån.
Jag känner ofta olust inför Fp som tycks ha en dold agenda. Utåt kommuniceras Fp som liberalt och skolans riddare.
Drar mig till minnes Björklunds tal vid Fp´s stämma ang Rosengård och hur polisen, staten skulle agera vid oordning. På vilket sätt och i vilken situation ordningsmakten har rätt att slå ner våld. Liberalt parti, hujedamej Nej!
Du efterlyser själ.
För det är det som Alliansen förlorat och betalar priset för nu, oavsett om det nu är C eller Kd som betalar priset.
Ja, Mp har själ men själ finns ocks å i det stora partiet S. Majoriteten som röstar S är inte socialliberaler men det förefaller som om moderniseringen av S lockar socialliberala väljare mer och mer.
Naturligtvis för att "gamla" socialliberala partier har abdikerat.
Men det finns ngt nytt inom S som handlar just om just socialliberalism , låt oss hoppas att man inte tappar bort det på vägen.
Ang Demoskop, vi har fått en fingervisning av att ngt händer i opinionen. Låt oss vänta in de andra opinonsinstituten, innan vi drar för snabba slutsatser.
Men alla vi som dagligen följer den politiska debatten, reflekterar över samhället, vi har sett och känt att Alliansen är förbrukade.
MVH

Peter Strobl

Sophia B sa...

Din slutrad var en ny tanke för mig och en mycket intressant sådan. Sd är ju en tydlig fiende medan PP står i mångt och mycket för det Alliansen borde stå för.

Lars-Erick Forsgren sa...

Peter S. Nu vet jag inte om vi definerar socialliberalism på samma sätt du och jag. (Se gärna min text i vänstermarginalen om detta.) Men bortsett från det så verkar vi se på dagens situation på ganska lika sätt.
Dock har jag svårt att hitta sossepartiets själ idag. Den verkar fladdra fram och tillbaka, så fort man får ett hopp så släcks det.
Ja, Alliansen är förbrukad. Liksom oppositionen. Kanske behövs ett katastrofval? En väckarklocka. Men bevare oss för att det blir sd som vinner på den katastrofen.

Sophia B. Ja, hur kan man annars förklara alliansens märkliga politik??? Den borde vara en annan... men som den nu är så spelar den dunkla krafter i händerna!

Josef Boberg sa...

Det är lättare att ta "död" på PP än Sd - enär Sd har statligt partistöd.

Så min spekulation är att BlockPartierna satsar på att i första hand "döda" PP som riksdagsparti i valet 2010 - och därmed för gott, kanske... - och i så fall, tyvärr tyvärr...

Däremot ifall PP + några av de andra "utanför riksdagen-partierna" skulle gå samman i en valsamverkan - så tror jag blockpartierna skulle få det VÄLDIGT svårt att förpassa en sådan valsamverkan under 4 %-spärren. Detta därför att det skulle bli svårt att helt spärra = censurera bort allt massmediaintresse för en sådan valsamverkan (= tiga ihjäl det) - enär det är någonting helt unikt i hela wår moderna politiska historia i Sverige.

Därtill så inbillar jag mig att denna valsamverkan skulle vara så intressant för väljarkåren - att Sd som utpräglat ”1-frågeparti” - skulle få det väldigt svårt att få ihop 4 % - för att ensamma ta sig in Riksdagen = en valsamverkan UTAN Sd får nog uppfattas som det säkraste sättet att hålla Sd utanför porten.

Men det bästa av allt - som jag ser det i vart fall - vore ju att Sd fanns med i valsamverkan också. Det är ju VIDA bättre att dom är ett litet ”krångelparti” i Riksdagen - än att dom bidrar till att ställa till ett rent h-e ute i samhället - och då ej minst i bloggvärlden. Men detta förhållningssätt har visat sig vara mer än dom flesta kan få in i sina skallar, tyvärr tyvärr...

I o f s så kan jag ha helt fel i allt det ovanstående - men det tror jag ej alls själv på - hälsar Josef B.

Lars-Erick Forsgren sa...

Josef.
Möjligt att en koalition/valsamverkan av några partier utanför riksdagen skulle hjälpa in pp dit. Genom lite mediauppmärksamhet, men jag tror definitivt INTE att sd ska vara med i en sådan samverkan.

Jag skulle i vart fall inte kunna rösta på pp om det innebär ngt som helst stöd för sd samtidigt!

Och vilka andra utomriksdagen-partier av ngn dignitet finns det? Pensionärspartiet? Landsbygdspartiet?
Känns tunt...

Josef Boberg sa...

Vikingapartiet ?

Josef Boberg sa...

Var finns förnuftig logik i - att Riksdagen i "evigheter" skall vara de befintliga MaktHavarnas "LekStuga/ankdamm" - och ej FULLT UT spegla valresultatet = som samhället ser ut i VERKLIGHETEN ? - undrar Josef B.

Lars-Erick Forsgren sa...

Josef. Finns Vikingapartiet? Eller var det ett förslag till nytt namn på piratpartiet?
Måste erkänna att mina vibbar av det namnet blir negativa. Känns som Asa-dyrkande "storsvenskar", som vill stänga gränserna för alla andra.

F.ö. Visst behövs nya krafter i riksdagen. Både nya partier och inom befintliga partier.

Men partistödet konserverar nuvarande struktur.

Josef Boberg sa...

Jo... - Hans - Vikingapartiet finns omnämnt under rubriken Partier som inte verkar ta sig själva på riktigt fullt allvar på Wikipedia.

T ex Feministiskt Initiativ med Gudrun Schyman, Aktiv Demokrati, Piratpartiet med Rick Falkvinge, självklart..., Junilistan med ordf. Sören Wibe, Folkets Vilja = det enda partiet som tar det här med gravt hälsoförstörande IT-smogALLVAR, Ny Framtid med Sune Lyxell, Klassiskt liberala partiet som verkar för ”en ordning där människor samverkar av fri vilja och till ömsesidig fördel, utan tvång” m fl - ifrån den här listan över partier som ställt upp i riksdagsval - skulle BERGIS ge ett valresultat betydande långt över 4 % = partierna i denna valsamverkan - som fått mer än ca 15 000 röster = en riksdagsledamot - skulle bl a också få statligt partistöd via valsamverkanspartiets försorg.
...fortsättning följer...

Josef Boberg sa...

...Att det skulle bli ett valresulat på på betydande mer än 4 % - styrks starkt av att det finns betydande många sympatisörer med dessa partier - som ej röstar på dem - därför att det blir en ”bortkastad röst” - enär det är utopi att de av egen kraft blir riksdagsparti. Huruvida PP blir ett undantag ifrån det i valet 2010 - återstår att se.

Förutom dessa ”utanför riksdagen partier” - så ser ju just nu opinionsmätningarn för C och KD - ut som att även de partierna skulle kunna bli en del av en valsamverkan - för att kunna fortsätta som riksdagspartier.

Men det finns en hake med det här att valsamverka - för valsamverkanspartiet MÅSTE vara registrerat senast den 28 februari + att namnen på valsedlarna MÅSTE vara färdiga före 15 april = beställas - för att valsamverkanspartiet garanterat skall få sina valsedlar levererade senast den 5 augusti.

Men detta kan ändå ”lätt som en plätt” ordnas - i fallet att t ex PP bestämmer sig för att valsamverka - istället för att satsa på att av HELT egen kraft bli ett riksdagsparti.

Hur kommer det att bli ? - undrar Josef B.