03 september 2010

"Tydlig" och diffus Reinfeldt

Om jag vore moderat skulle jag önska att inga väljare såg utfrågningen av Reinfeldt igår. Visst, inpiskade moderater kanske tycker att han slingrade sig undan frågorna hyfsat. Och jag ser nu att de rasar emot att ett exempel, som utfrågarna hade om sjukförsäkringens konsekvenser, kan ha varit något som sossarna använder i sin propaganda. So, what? Situationen förefaller autentisk, och även om den i något avseende är vinklad känner nog de flesta till liknande fall.

Nej, mitt intryck var att Reinfeldt var vag i det mesta, trots ständigtg upprepande av att han ville vara tydlig. En gång snubblade han nästan fram att han ville vara tydlig med att vara otydlig. Denne man var försiktig i överkant, defensiv, hal och slirig. Han ville ge intryck av att vara trygg och pålitlig med sina "snälla hundögon", men det gick inte hem hos mig.

Vad är det för partiledare, ja statsminister tillika, som inte har några visioner, ingen het vilja om att förändra samhället i rätt riktning (enl egen uppfattning i vart fall)? Han verkade hålla så låg profil för att inte skrämma bort några gamla väljare, men vågade inte försöka övertyga några nya.

Ett par saker fick vi dock, efter kraftig press från utfrågarna, få tämligen klara besked om. Att Reinfeldt inte vill ändra i LAS turorningsregler. Och att klyftan mellan löntagare och pensionärer vad gäller skatten ska bestå. Det kändes dock otydligt om den skulle minskas en aning eller förbli lika stor som idag. Kd´s önskan om att utplåna skillnaden, det sa han klart nej till.

I övrigt var det otydligt, problematiskt och svagt. I diskussionerna om sjukförsäkringens konsekvenser snurrade han in sig i teknikaliteter utan att ha förmåga att visa minsta empati med de drabbade.
Han kunde inte svara ordentligt på vad den som inte har eller blivit utförsäkrad från A-kassan ska leva på. Okänsligt och snuddade vid begreppet socialbidrag.

Han var beklämmande otydlig om hur han och alliansen skulle hantera situationen om sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och ingetdera blocket får egen majoritet. Än en gång lät det som att konsekvenserna för ekonomin var det värsta för honom, om sd kommer in!

Hans ynkliga svar betr romerna har jag kommenterat i särskilt inlägg. Jag mår fortfarande illa när jag tänker på det.

Jag hörde inte heller ordet integritet en enda gång i programmet, inte ens från utfrågarna, som väl inte hade sin bästa kväll. Inte de heller.

Utfrågningen visade dock att, hans hundsnälla attityd till trots, Reinfeldt inte förmår att inse att det inte bara är monetära kapital som skall förvaltas av vårt lands styrande. Han inser inte att det också finns ett socialt kapital. Men Reinfeldt har "dåligt handlag med det sociala kapitalet", för att låna ett mycket träffande uttryck av FarmorGun.

Sen tycker jag att Borsins låt om Reinfeldt var lite för svag, för snäll. Ska det vara satir, ska det. Visst försökte han, liksom med t ex Mona Sahlin och Göran Hägglund, men bäst hittills var "hyllningsvisan" till Jan Björklund.

2 kommentarer:

Farmorgun sa...

Bra rutet! Och roligt se att begreppet socialt kapital kom till användning.

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, det är ett bra begrepp! Kan behöva användas fler ggr!