13 februari 2010

Är poliser verksamma, och med vad?

Givetvis har rubriken en koppling till det som jag skrev om i föregående inlägg. Men jag vill förstärka, vidga det hela genom några påpekanden.

Dessutom vill jag rekommendera Tindras inlägg, som hon rubricerar: Den förbisedda ändamålsprincipen, till läsning.

Det de personer, som brukade ett språk och en attityd som ville de visa att de var poliser, som angrep Jesper Nilsson när han fotograferade deras förehavanden i t-banan, var knappast sysselsatta med något kvalificerat polisarbete. Det är osäkert vad de "egentligen" gjorde, men intrycket var att de höll på med något slags kontroll av en resenärs biljettinnehav.
* Ska poliser hålla på med det?
* Gjorde de det i tjänsten?
* Var det ett extraknäck? I så fall, är det lämpligt eller ens lagligt att i detta knäck åberopa sin myndighetsstållning som polis?

Jag menar att biljettkontroll inte är något som poliser ska syssla med, de ska bekämpa, förebygga och utreda brott på något högre nivå.
I detta fall gjorde de ju saker som förefaller som rent maktmissbruk, förstörande av bevis etc.
Det ska poliser definitvt inte syssla med. Inte heller att, vare sig i tjänsten eller privat, trakassera medborgare som fotograferar dem, inte att förolämpa eller förödmjuka eller hota en person som inte gjort annat än att passera en händelse som "poliserna" var inblandade i, men inte personen ifråga var.

Poliser ska givetvis hålla rent i den egna kåren. Inte ständigt, i kårandans namn, förringa eller tysta ner händelser där poliser är inblandade. Hur kan en person, som nu är misstänkt för flera grova sexualbrott, ha varit polisens främste expert på att bekämpa just sådant och för att arbeta för jämställdhet? Det borde leda till intern eftertanke.

Ett annat exempel, som visar polisens märkliga ineffektivitet.
Det har ända sedan mordet på Engla varit klar att hon förlorade livet till följd av att polisen inte gripit Anders Eklund efter det första mordet. Man hade ju DNA, och det är ofattbart att det inte jämfördes med sexualbrottslingar i åtminstone närområdet. Det är väl bland det första man borde göra. I det här fallet hade Eklund då snabbt åkt fast. Om polisen använt hjärnan.

Jag stoppar här, för denna gång. Vill bara betona att inte är det konstigt att alltfler anser att en orsak till rättsosäkerheten idag är polisens ineffektivitet och underliga agerande i flera avseenden. Kanske behövs fler poliser. Men än viktigare är att poliserna blir effektiva, att de kan skilja agnarna från vetet, att de inser vad polisens uppgift är. Att de inte får tro att de p g a sitt jobb får bära sig åt hur som helst emot medborgarna. Innan dessa brister rättats till finns det ingen anledning att skaffa fler poliser.

Polisen ska ju stå i allmänhetens tjänst.

3 kommentarer:

Nedslag sa...

Jag har svarat dig hos mig och det finns många olika dimensioner som du pekar på som vi nuddar vid i en av kommentarerna.

Det är onekligen intressant frågeställning. Vad ska poliserna syssla med egentligen?

I Karlstad ska poliser vara arrestvakter pga av besparingar och det påstås att det inte kommer ha inverkan på brottsbekämpningen

"Poliser får vakta arresterna"

Peter Åkerström är chef för polisområde norr, som har arrester i Hagfors, Torsby och Sunne. Där ska poliser få rycka in som arrestvakter när det är möjligt. Men även i fortsättningen kommer civil personal att användas, även om den andelen ska minskas.

– Det är bekymmersamt när man ska spara pengar. Men vi försöker sköta det på ett rimligt vis, så det kommer inte att påverka allmänheten vill jag påstå, säger Peter Åkerström.

”Olycklig” kallar man utvecklingen från fackligt håll.

– Vi har en bred kompetens som bättre kommer till nytta i traditionellt polisarbete. Men kniper det, och man anser att man inte kan lösa det på annat sätt, då blir det en av våra arbetsuppgifter, säger Stefan Wickberg, ordförande i Polisförbundet Värmland

Källa NWT http://nwt.se/article657391.ece

Michael sa...

polisen =Maktmissbruk psykopati myndighetsmissbruk = Maffia

gammla värderingar borta.

Den ena är inte mycket bättre än den andra.

Orwellsamhälle = Allt tvärtom

Michael Gajditza sa...

Läste en intressant siffra. I slutet av 60-talet så klarade polisen upp ca 70% av alla s.k. spaningsmord. Idag, när vi har fått alla dessa tekniska resursförstärkningar, utökade befogenheter vad gäller avlyssning/övervakning och har fler poliser än någonsin, har siffran sjunkit till under 30%. Vem som helst som läser detta inser att något är i grunden helt fel. Vi behöver inte fler poliser. Vi behöver bättre poliser!