04 februari 2010

Sverige på utförsplanet

Sverige har sedan decennier berömt sig för sin demokrati - och för "den svenska modellen". För att bekämpa diktatur och förtryck. Sedan flera år finns till och med ett demokratimål inskrivet som ett viktigt kriterium för biståndet.

Nå, ibland har självgodheten varit så överdriven att jag känt kväljningar. Så bra var inte Sverige, inte så unikt. Så bra är inte Sverige. På senare år har vi ju till och med fått en FRA-lag som ser oss alla som presumtiva säkerhetsrisker och en IPRED-lag som ser oss som illegala konsumenter av storbolagens musik och litteratur.

Ändå så blir jag ytterligt beklämd när jag i SR, P1 hör om hur Sverige är berett att "hjälpa" diktaturens Vitryssland att begränsa internet. Så både hör och läser jag om hur Sverige, med beskäftig hjälp av handelsminister Eva Björling och ett statligt bolag är berett att sälja teknologi till Libyen, av alla länder, för övervakning. Detta Libyen som ex-vis samarbetar med Italien för att förhindra flyktingar från att bege sig i rangliga båtar över Medelhavet till ett liv i aningen mindre diktatorisk styrning.

Har "framgången" med att trumfa igenom FRA-lagen stigit regering och "säkerhetsbyråkrater" åt huvudet?

Finns det ingen hejd på hur långt man kan avlägsna sig från demokratiska ideal och vanlig anständighet???

Självklart protesterar Amnesty emot denna försäljning, som visar likhet med den s.k. Telubaffären för flera decennier sedan.

Jag hade tänkt skriva långt och skarpt om detta. Men ser att bl a "Svensk myndighetskontroll" redan reagerat. Läs det.
Läs också detta på SVT:s hemsida. När ni ändå är i farten, kolla in Scaber Nestor också.

Det blir tyvärr allt tydligare att Sverige befinner sig på det sluttande planet betr synen på demokrati och diktatur.

3 kommentarer:

OlofB sa...

Jag blir inte längre förvånad, vilket i sig är skrämmande. Det visar hur avtrubbad jag blivit.

Jag lovar härmed att börja skriva artiklar & insändare om sådana här frågor i prasselpress LE! Jag är för dålig på detta; blogg räcker inte.

Anonym sa...

Så länge folk fortsätter att rösta för partier som står för sånt här, så kommer det givetvis att fortsätta, dessa politiker har ingenting att vara rädd för. Det är antagligen precis detta de har insett, något utkrävande av ansvar finns inte mer.

-steelneck

Lars-Erick Forsgren sa...

Olof.
Bra!

Anonyme Steelneck.
Anser man det så räcker det inte att gnälla över läget!
Än har vi yttrandefrihet, än finns en press som vi kan kräva agerar som granskare av makten.
Vi kan skriva artiklar. Vi kan kontakta folk som vi litar på har ett demokratiskt sinne. Vi kan agera på många sätt, för att väcka de som tror att allt fortfarande är ok.
Når vi inte resultat på annat sätt eller dessförinnan så har vi en möjlighet att utkräva ansvar vid valen i september. Att ligga på soffan duger inte.