19 november 2008

Empatibrist eller vad?

Så har personalen på ett äldreboende blivit omplacerad, alla. De satt och såg på teve hela dagarna (enl SR) medan de äldre fick ligga kvar i sina sängar. Och personalen stressade de äldre vid toa-besöken, de hade väl brått tillbaka till tevetittandet.

Visst är det en skandal. Man undrar om de inte förstått varför de vara anställda där, varför de fick sin lön. Men än mer, har de ingen empati, ingen medkänsla med de som de är satta att vårda och ta hand om?

Tänk tanken, de äldre som ligger där, fjättrade vid sina sängar, för att du vill slötitta på teve(och halvsova), det de är de som arbetat för att göra samhället bättre. Många är gamla tanter, tanter som alltid ställt upp för andra. Och under alla förhållanden så är de värda den omsorg de kan få. Även om de kan vara lätt förvirrade eller dementa. De är människor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Självklart skall vi ge våra gamla det bästa av omvårdnad, samt även möjlighet att bestämma över sin egen situation. Detta kan med fördel ske inom den offentliga ramen eftersom det inte skall vara börsens tjocklek som skall bestämma kvaliteten!

Lars-Erick Forsgren sa...

Peter. Den vård vi inte kan ge dem själva, den ska självfallet vara offentligfinansierad.
På lika villkor. Vem som utför det är en sekundär fråga. Det viktiga är att det är rätt personer som sköter det hela.