21 november 2008

Gratis (!) tips till papperstidningsindustrin!

Priset på tidningspapper stiger med 20% (eller vad det nu var, mycket var det i alla fall). Tidningsutgivarna blir oroliga. Finanskris, depression - och internet. Klart det är allvarligt.
Det kommer in färre annonser och papperet blir dyrare. Så nu måste de givetvis göra tidningarna tunnare och samtidigt höja priset. Självklart.

Men jag har ett tips. Gör som upphovsrättsmaffian! Lobba hos makthavarna (de som sitter instängda i Rosenbad och Riksdagshuset, för att inte störas av folkets röst) och begär en lag som ger tidningsutgivarna rätt att bedriva utpressning mot de människor som läser tidningarnas internetsidor! Det måste lagstiftas att detta är olaglig nedladdning, men samtidigt självfallet göras undantag för att tidningarna själva laddar upp materialet.

Det kan ju inte vara rimligt att kreti och pleti utan att erlägga en rejäl ersättning skall kunna läsa tidningarna på nätet. Det är ju inte därför de finns! De är till bara för ett fåtal utvalda.

Nej, sannerligen, nu är det dags att ta i med hårdhandskarna emot detta ofog. Utgivningsrätten måste skyddas! Ge tidningsutgivarna rätt - och skyldighet - att maila (nåja, om man inte hittar något säkrare sätt) till domstolen och begära ut IP-numren till de förskräckliga datanördar som läser gratis. Sedan kan utgivarna skicka fakturor till läsarna. Ett par tusen kronor per nedladdning kan vara lämpligt. Det blir sådär en tio-tjugo tusen per dag. Betalar de inte så stäm dem till domstol bara och begär hundratusen per dag och tidning.
Det kan bli många sköna miljoner per läsare det. Bara på några veckor. Direkt ner i tidningsbolagets kassa! Och så slipper man köpa dyrt tidningspapper.

Delade filer är dubbel inkomst! Visst är det så ordspråket lyder?
---
Dessutom anser jag att FRA-lagarna ska rivas upp. Men det är ju en HELT annan sak.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker att du ska maila detta till Beatrice Ask. Risken är förstås att hon tar det på allvar och inför också denna lag.
/kl

Lars-Erick Forsgren sa...

Jaaa du, jag kände viss tvekan att publicera detta.
I dessa dagar så vet man aldrig vad som händer, det var en stor risk jag tog.
Alla förstår inte ironi.

Och förmågan att lyssna på opinoner som går dem emot är inte speciell väl utvecklad.

Anonym sa...

Glöm inte att förbjuda länkning till tidningar i piratvarianten också!