25 november 2010

Tobaksdebatt, uppdat.

Det har blåst upp en tobaksdebatt. Igen. Tyvärr alltför hårt vinklad på förbud. Och rökarna poppar upp som om de stuckits av getingar.
Nja, jag älskar inte förbud. Men tobaksrökning ÄR faktiskt farligt, för både rökaren och dennes omgivning.

Tobaksrökare är ytterst sällan så toleranta och hänsynsfulla som de rökare som i debatten säger att de frågar omgivningen innan de tänder en cigarett.
Jag mår illa av tobaksrök och -lukt. Den skadar min livsmiljö och utsätter min hälsa för oönskade risker. Att utsättas för indirekt, s.k. passiv rökning genom att tvingas vistas nära rökare är ungefär lika farligt som att röka själv. Det ska ingen behöva utsättas för!
Rökare måste ta större ansvar för sin omgivning, de lever faktiskt inte på en öde ö. Visst, om någon väljer att röka och utsätta sin kropp för rökningens alla risker, var så god. Men utsätt INGEN annan för det.

Och frågan är vem som ska betala sjukhusräkningen för den som fullt medvetet dragit på sig de stora hälsorisker som rökningen innebär. Ingen ska behöva vara okunnig om tobakens skadeverkningar och börja röka av okunnighet. Därför bör man, anser jag, förhindra att folk och då speciellt unga, att börja röka.

Liberalism innebär frihet - så långt den inte skadar andra. När den gränsen överskrids så innebär den ofrihet för andra.

Frågan är vad man ska göra när många rökare helt struntar inte bara i sin egen hälsa utan även i omgivningens hälsa och välbefinnande?

Uppdatering. Så visar en stor forskarrapport att 600 000 människor dör årligen pga passiv rökning. Dvs pga andras rökning. Därav 165 000 barn! Hur många rökare frågar om barnen vill att de röker? Förklarar de riskerna med att barnen utsätts för passiv rökning?

3 kommentarer:

Rupert sa...

Den främst anledningen till att människor röker är för att de är stressade.

Det är därför rökning är vanligare bland kvinnor, eftersom de generellt sett har större krav på sig och tar mer ansvar än män.

Det är också därför som rökning är mer vanligt bland låginkomsttagare och bland arbetslösa, eftersom dessa grupper har betydligt högre stressnivåer än medelklassen.

Rökning är också betydligt vanligare hos personer med ADHD eftersom dessa har ett underskott på dopamin och därför kör på adrenalin istället, vilket är mer stressande för kroppen.

Vad man bör göra för att minska rökningen är alltså att vidta åtgärder för att minska stressen i samhället. Det är viktigt (av betydlig fler skäl än det här) att alla människor i ett samhälle får sina grundläggande biologiska behov tillfredsställa, till dit räknar jag näring, skydd, värme, stimulans och möjlighet till närhet och sällskap. Sådant måste vara ovillkorliga rättigheter och ingenting som får villkoras, vilket tyvärr är fallet i dag.

Lars-Erick Forsgren sa...

Främsta anledningen? Det undrar jag. En anledning, ja. Och varför leder stress till just tobaksrökning?
Orsaken till rökningen har nog ofta psykolgiska orsaker, reklamen, vilja att verka inne, lika tuff som män, lika cool som rika kändisar även om man är fattig. Har man fastnat i rökningen så sitter man ju där förstås, och tillgriper den vid stress.
Som sagt, stress kan leda till mera rökning hos rökare. Men knappast huvudorsak till att börja röka! Eller?
Så visst vore det bra att söka minska stressen, även av andra skäl än rökningen. Och med färre rökare ökar chanserna till närhet och sällskap...

Anonym sa...

Alla som springer i ciggindustrins ärenden och predikar rökning som frihet har samma uppdrag (medvetet eller omedvetet) d v s få folk under 24 att röka. Man vet att ingen över 24 och få över 20 börjar röka.

http://utantvekan.blogspot.com/2010/11/bra-att-folk-borjar-ifragasatta.html