08 mars 2009

Fascister, svek, nomineringar och konstig dator. Plus svenskt yrkesförbud

En sak lär vi oss av bråken och demonstrationerna kring Davis Cup-matcherna i Malmö. Fredliga och demokratiska demonstranter ska inte beblanda sig med extremister. Fascister till höger (ofta arbetslösa, lågutbildade killar) och till vänster (ofta "välartade", välutbildade och från burgna miljöer) har en sak gemensam: föraktet för demokrati och förkärleken till våld som politisk metod.

Anders Widen har en intressant text
http://djingis.blogspot.com/2009/03/lite-hjalp-till-moderaterna.html
som resonerar om nomineringar och svek.
Det finns mycket att säga om dessa saker, men för dagen nöjer jag mig med att här i stort sett citera den kommentar jag skrev hos Anders.
1) I folkpartiet var det unga/nyblivna riksdagsledamöter som vågade säga ifrån betr FRA. Inom centern och moderaterna orkade inte de unga göra det. Varför denna skillnad? Jfr gärna Hans Lindblads funderingar här kring detta i höstas.
2) Många av de aktiva inom de partier som förvisso blivit allt glesare befolkade, de ser varje avvikelse från den aktuella partilinjen som ett svek.
Även om svikaren kanske är den ende som håller fast vid ideologi och program, medan partiledning är de som egentligen svikit.
3) Inom s går det väl till som Anders beskrivit. Men inom de flesta andra partier har det i stället varit vanligare med provval. I princip borde det senare vara mera demokratiskt. Men mot bakgrund av att (alla) partier fått allt färre medlemmar och att deltagandet i provvalen är lågt, så är jag idag mera tveksam.

Hur än nomineringarna går till så har ju de ledande i partierna utomordentliga påverkansmöjligheter, eftersom det är deras vilja och åsikter som når alla medlemmar. Ledningen tar sig ett tolkningsföreträde. De som tycker annorlunda kämpar i underläge.

För övrigt uppför sig min dator underligt sedan en tid. Några tecken på det är svårigheter att öht få igång internet och operativsystemet, omöjligt att defragga hårddisken, och det går inte att återställa systmeninställningarna till en tidigare mera problemfri tid.
Jag har dessutom svårigheter att pinga mina blogginlägg. Det verkar inte funka alls, vilket märks på sjunkande antal besök. De som har mig i sin bloggroll ser dock när jag lagt in en ny text.

TILLÄGG. En sak som upprör mig idag är också att det förekommer yrkesförbud på svensk arbetsmarknad. Jag vill gärna rekommendera Leo Erlandssons text om detta, länk: http://blog.erlandsson.info/2009/03/08/han-sparkades-fran-edb-for-sina-politiska-asikter/

I detta fall var det till och med, vad jag förstår, en sak som hänt på fritiden och utan minsta extremistiska inslag. Tvärtom. Det är skandal att den som vill arbeta för demokratiska ideal skall riskera jobbet pga detta. Vilken riksdagsledamot tar upp detta i riksdagen för att rätta till den laglucka som kan finnas???

2 kommentarer:

Peter Warnström sa...

Det finns många arbetsgivare som försöker indoktrinera sina anställda med sina egna politiska åsikter, jag har själv stött på flera. Kommuner som styrs av en viss politisk inriktning förbjuder sin personal att uttrycka andra åsikter, och privata arbetsgivare mobbar anställda som inte delar ledningens politiska inställning. Denna diskussion leder ofrånkomligen till en nödvändig översyn av LAS och stärkta rättigheter för de anställda och deras fackliga företrädare. Sedan när den fackliga hjälpen har avlägsnat sig från arbetsplatsen kommer mobbningen att fortsätta, för att inte säga övergå till ren psykisk misshandel; hur skyddar man sig mot någonting sådant? De flesta väljer nog att säga upp sig eftersom de inte orkar med en chef som dagligen lutar sig över dem och skriker ut mordhotelser!

Att Du sedan har fått datorproblem kanske beror på det lilla program som SÄPO har installerat, och som skickar information om allt på Din dator till dem. Kanske är det FRA som praktiskt genomför det, ha ha!

Slutligen beror de uteblivna protesterna från ungmoderaterna på att de är sinnessjuka och missanpassade. De behöver en rejäl uppfostran i medmänsklighet, men det gäller nyliberalerna också!

Lars-Erick Forsgren sa...

Peter. Betr yrkesförbud, läste du länken i det aktuella fallet? Om ej, gör det!
Läste just ngnstans (Opassande/Emma kanske det var) att den personen får behålla lönen hos sin formelle arbetsgivare Poolia, det var hos den har var inhyrd hos som sparkade honom.

Visst, jag skrev att jag efterlyste en komplettering av lagarna så att sådant här inte får förekomma.
Mobbning av olika orsaker lär trots det vara svårt att komma tillrätta med, det är en attitydfråga.

Och det är ju inte alls ngn säkerhet att facket ställer upp på den utsattes sida!!! DEt finns ju expempel på att facket blundat eller deltagit av mobbning av medlemmar, till och med aktivt initierat till mobbning.

SÄPO eller än mera FRA kan ju misstänkas för datorintrång. Visst. Men det är så slumpartat så jag vet inte vad som händer.
Och vore det ngt spionprogram fr t ex FRA, det gör mig inte bara irriterad utan uppretad!
Gör mig bara mera motiverad att protestera mot myndighetsförtrycket av enskilda människor.
DET ÄR JU MOBBNING av enskilda pga politiska åsikter om så vore fallet!