30 mars 2009

Spioneri genom datorn

Så rapporterar i vart fall gammelmedia om hur bl a Dalai Lama blivit spionerad på. Liksom ministerier och ambassader etc runt om i världen. Genom datorerna. Det låter som att FRA varit på gång... Fastän man skyller på kineserna, men säger att det lika gärna kan vara Ryssland eller USA.

Teknikerna finns, och när det inte finns några skurpler eller lagliga spärrar - i vart fall inga som efterlevs - så kan allt hända. Om jag fattade det rätt så kidnappas helt enkelt en del datorer här och där. Det är ju ett gammalt faktum att så görs det, ibland undrar jag om jag också är kapad när det går långsamt eller datorn bär sig underligt åt på andra sätt.
Sedan installerar man på listigt trojan/virusvis program som tömmer lämpliga datorer på intressant information. Jag är ingen tekniker, med det är en metod som säkert FRA kan berätta mera om.

Som vanlig medborgare så önskar man sig ändå att inte alla utsätts för detta spioneri. Att det finns lagar som hindrar det, och noga reglerar det som möjligen måste finnas (enl säkerhetsfolket). Att lagarna följs och att FRA och dess gelikar verkligen kontrolleras.

Rapporterna är faktiskt en skrämmande illustration till hur det kan bli dels i odemokratiska länder - men dels också där sådant som "FRA-lagar"stiftas i hittills demokratiska länder och där kollen av myndigheterna mest liknar såll.

Inga kommentarer: