05 mars 2009

Byråkrater vid ratten

Även om Emma/Opassande berört detta kan jag inte låta bli att skriva några rader.

Att byråkraterna tagit ratten, det beskrev Hans Lindblad i några utomordentliga genomgångar här på denna blogg i höstas. Flera bloggare, bl a Johan/Mitt-i-steget, har också sedan varit inne på det.

Nu har FRAs GD Ingvar Åkesson uttalat sig igen. Ni minns, han som var den som i huvudsak drev regeringens (?) linje ifjol om nödvändigheten av en ny FRA-lag som gav FRA (laglig) möjlighet att koppla upp alla kablar för att kunna kolla upp i stort sett varje svensk.

Han har observerat att FRA 2.0 blir tung, för tung att jobba med pga alla konsekvenser av de 15 tilläggen som skulle säkra integriteten. Nej, han vill jobba utan att behöva tänka på vår integritet. Så nu gnäller han.

Och så saknar han andra myndigheter i debatten. De som handlat och som vill handla i FRA-shoppen. Han menar att de borde argumentera och delta i debatten om FRA-lagen/arna. På hans sida givetvis.

Hoppsan, där kom det igen. Åkesson vill se mera av politiserande byråkrater!

Tänk att det är så svårt att inse att byråkratin, myndigheterna de ska verkställa och genomföra de politiska besluten. Det är inte deras uppgift att driva den politiska debatten.

Visserligen kan man ha många kritiska synpunkter på hur och om politikerna redovisar och debatterar inför beslut. Men det är faktiskt de valda politikernas ansvar att stå för sina åsikter, att själva bilda sig åsikter. Inte att genomföra byråkratins beslut.

Idag verkar det helt bakvänt med beslutsgången i Sverige. Politikerna måste ta tillbaka ratten och sätta myndigheterna i baksätet. Kör politikerna fel eller orienterar fel, då kan vi (ännu) avsätta dem i valen.

Vi vill inte ha oavsättliga politiserande byråkrater! Varför är det så svårt för politikerna att inse sitt ansvar? Ta befälet - och konsekvenserna av det.

Basta!

5 kommentarer:

Olof Bjarnason sa...

Bra rutet. Hur svårt ska det vara att förstå att byråkrater inte ska uttala sig politiskt? Finns det inte lagar mot sådant t.o.m.? Speciellt ledning/VDar som uttalar sig om den myndighet han/hon basar för, det känns direkt olämpligt!!

Är det regeringen eller Ingvar som drev igenom FRA-lagen?

Anonym sa...

Lars-Erick (och alla läsare här!) -

ge ert bidrag till FRA-antologin. Tveka inte, skriv nu!

Lars-Erick Forsgren sa...

Mikael, stressa mig inte ;)

Peter Warnström sa...

Att driva FRA frågan är viktigt, men kampen mot klyftorna i samhället är viktigare. Alla Ni här, gör något nyttigt för en gångs skull och kämpa mot den här förhatliga människoföraktande regeringen. Ge Ert bidrag till kampen mot det konservativa och liberala packet!

Lars-Erick Forsgren sa...

Peter, släpp inte loss dina fördomar!
Konservatismen finns minst lika mkt inom den s.k. oppositionen som inom Alliansen. S+V är ju mycket konservativa partier, dogmatiska.
Och liberalismen har inget som helst inflytande över vare sig alliansens eller oppositionens politik.
Liberalismen är hemlös vad gäller parti. Så beskyll inte den för ngt i dagsläget.