03 mars 2010

Regeringen hjälper piratpartiet, och sviker de interna kritikerna (uppdat)

Grattis piratpartiet!

Nu har ni, som de flesta redan förstått, fått precis den draghjälp ni behöver för att göra ett bra val i höst. Regeringen genom Bea Ask vill ju öppna FRA-shoppen alternativt låta SÄPO öppna eget. Helt emot överenskommelsen med de interna allianskritikerna, främst då de sex fp-kvinnorna.

Den lag som är till för att spåra hot mot rikets säkerhet, som den formella motiveringen var, genom att registrera alla våra e-mail och grovt kränka vår integritet, den ska nu utvidgas!

Den indirekta kampanj som t ex SÄPO fört genom annonsbetalda artiklar i Mediaplanet bär nu frukt. Massavlyssningen ska omfatta ännu fler. Frågan är bara, som man kan tyda Ask, om det är SÄPO som ska få en parallellorganisation till FRA, eller om FRA-shoppen ska öppnas.

Egentligen är jag inte överraskad, respekten för vår personliga integritet verkar vara noll inom regeringen. Ändå tar jag mig för pannan!
För - hur korkad får en regering vara?

Tror verkligen regeringen att inte folk begriper vad som är på gång?
Tror de att de kan begrava frågan över valet?
Tror de inte att oppositionen tänker utnyttja detta? Trots att oppositionens egen trovärdighet är nära noll den med, vilket blir allt tydligare för var dag som går.
Tror regeringen att de interna kritikerna stillatigande kan åse vad som är på gång? Är partipiskorna så intrimmade och uppgraderade att ingen vågar säga ifrån?
Tror det att RUT-avdraget har en dignitet som motsvarar kränkningar av den personliga integriteten?

VET HUT. Vet sjufalt hut!

Givetvis skriver mängder bloggare om detta, ex-vis Hax, Mary X Jensen och Mark Klamberg. Den senare anser, liksom de flesta, att givetvis ska samhället bekämpa brott mot rikets säkerhet och andra brott. Men han har mängder berättigade invändingar emot den (integritetskränkande) metod som regeringen fastnat för. Exempelvis är utredningsuppdraget för snävt, utredaren är visserligen OK men sitter även på andra stolar, vilket inte är lämpligt, han påpekar också risken med "överskottsinformation" och hur sådan kan missbrukas. Detta förutom huvudinvändningen med hur hela konstruktionen är integritetskränkande i sig.

Nu har pp fått sin gratischans. Jag förutsätter att de tar den.

Uppdatering. Mark Klamberg har en notering som har bäring till den senaste utvecklingen av både FRA-lagen och datalagringsdirektivet. Det är en påminnelse om Polismetodutredningen och Juridiska fakultetsnämndens vid Sthlms Universitets yttrande över den. Mycket intressant läsning, rekommenderas.

1 kommentar:

Jonas Sandberg sa...

http://www.youtube.com/watch?v=t4cbwJD31xc&feature=player_embedded#

Enligt skvallrande twitterflöden har Peter Eriksson fått en känga. Kanske vart Piratpartiets kritik för hård, kanske insågs det att det kommer bli en böld i arslet på de rödgröna i valrörelsen mot PP.

Hur som helst skvallrar dessa flöden om att folk inom MP har tvingat igenom att riva upp överenskommelsen med S ang datalagringsdirektivet i Svensk lag, samt fått med sig Vänsterpartiet! Detta dock förmodligen mest då som taktik. Eftersom dom inser vilken böld det annars kommer bli.

Efter valet kommer vi ändå få se V och MP göra en C och FP och vika ner sig för regeringsmakten. Dock skapar dessa hoppa fram och tillbaka en enorm osäkerhet i vars man har MP och V i folks ögon.

Men om dessa twitterflöden stämmer återstår ju dock att se inom kort.

Så att FRA-shoppen öppnas igen är tråkigt. Men absolut en draghjälp, även om datalagringen tillsammans med FRA-Shoppen hade varit betydligt hetare. Bara köra hårt och använda korten på rätt sätt.