20 mars 2010

Askgrå eller gredelin - lika illa!

Det är ingen tvekan om att justitieminister (!) Beatrice Ask tillhör de riktigt gamla moderaterna, de där som inte bara är högerpartister utan i grunden så konservativa att de vill tillbaka till gångna tider. Riktigt gamla tider. Helst medeltiden, den med skampåle! Eller ännu hellre kanske, öga-för-öga, tand-för-tand.

Att människan utvecklas, och att sådant som humanism kommit in i tänkande, att det numera anses som ett demokratiskt värde med rättssäkerhet som inkluderar att man inte ska dömas utan rättvis rättegång, det har hon inte minsta förståelse för.

Nej, skambelägg bara. Det behövs inga bevis. Det räcker att någon vill sätta dit någon av ett eller annat suspekt skäl, att "misstänka" någon.

Om en polis vill se en 13-årig tjej kissa inför honom, visst ska det ske, det räcker att han "misstänker" något. Om någon har ett horn i sidan till någon granne eller så, uttryck en misstanke om "sexköp" så nog tycker Ask att det ska skickas ut ett färgat (helst gredelint, men nu vacklar hon om färgen) kuvert till personen i fråga, så denne får skämmas inför posten, grannarna och familjen. "Skäms, du är misstänkt."

Bevis eller domstol behövs inte. Visst känns det gediget konservativt!

Men vad säga om att folkpartiet, som kallar sig liberalt, har en rättspolitisk (!) talesman vid namn Johan Pehrson, som har samma åsikter som Beatrice Ask i det mesta. De hetsar upp varandra i oövertänkta förslag som så klart strider emot rättsmedvetandet att man kvamnar. Att Pehrson har en något avvikande åsikt betr kurvertets färg ändrar föga i detta fall. Att inte folkpartiet, fd liberalerna, skäms!

De "nya moderaterna" borde rimligen ha en justitieminister som kommit lite längre än till medeltidens skampålespolitik. Avgå Ask, borde statsministern och moderatledaren säga till Ask. Den överslätande attityden Reinfeldt visar (SR P1 lördag kl 13) luktar illa.

Detsamma borde fp-ledaren Jan Björklund säga till Johan Pehrson, ett liberalt parti kan inte ha en rättspolitisk talesman som lever på medeltiden.

8 kommentarer:

Kerstin sa...

Så har vi numer legoknektar också - precis som på medeltiden, samt ett samhälle som struntar i sjuka, arbetslösa och gamla. Det går raskt med kräftgången.

Michael Gajditza sa...

Idel instämmande!

OlofB sa...

Är det bara jag eller är det inte väldigt tyst i rättssverige? Om jag jobbat som jurist hade jag spytt över dessa populistiska medeltidsidéer. Var är alla domare? Advokater? Nämndemän? Akademiker?

Anonym sa...

Dumheter ska kallas för dumheter och inte konservatism. För det är det inte. Så här skriver man på en av de mer ambitiösa konservativa bloggarna:

http://traditionochfason.wordpress.com/2010/03/19/hur-tankte-du-nu-beatrice/

Generellt angående Asks insats som justitieminister skulle jag vilja säga att gillade henne som skolminister.

OlofB sa...

Svart Måndag kommer ställa till med bråk om detta, var så säker. :)

Lars-Erick Forsgren sa...

Olof Bj. Ja, nog är det tyst, advokatsamfundet har väl gm sin ordf fräst till plus enstaka bloggar av jurister. Men självfallet borde det ha blivit ett åskväder av dignitet kring detta!
Är de för fega, juristerna?

Pop. Förstod du skulle reagera ;) Men det beror på hur man definiera konservativ. Allmänt el politiskt, jag valde den allmänna den allmänna betydelsen. Men självfallet har hon gått över alla gränser, oavsett vad man kallar det! Och självfallet var Bea A bättre som skolminister, men det var länge sedan.

Andreas Holmberg sa...

Du har så rätt, Lars-Erick. Bea har gått över gränsen och måste backa rakt av eller lämna den politiska scenen för gott. Men har verkligen Johan Pehrsson (fp) stött henne här? Vad har han sagt?

Lars-Erick Forsgren sa...

Johan är ju inspiratören till B Ask.
Och betr "skampålen" är det ju endast färgen på kuverten som han tycks ha en avvikande åsikt om.

Att hänga ut folk som bara är misstänkta, liksom att låta 12-13-åringar utan föräldrars vetskap kissa inför poliser, det anser han som helt naturligt.