08 mars 2010

16,4 miljarder fel för Fk, hörde jag rätt?

Visst är det en oerhörd summa. Hörde i radion att Försäkringskassan hade fel med 16,4 miljarder kr i fjolårets utbetalningar. Om man ställer det i relation till den totala summa som Fk hanterar så blir det lite mera blygsamt. Men ändå...

Nu kommer som ett brev på posten, gissar jag, insinuationerna om bidragsfusk.
Men stopp och belägg. Nu minns jag inte exakt, men tycker mig minnas att Fk själv slog upp det stort för någon månad sedan att de lyckats upptäcka och "beivra" fusk för några hundra miljoner. Det låter verkligen som småsummor det. Fast inte ens allt av det var riktigt fusk.

När jag sedan kollar det jag hörde i radion med vad pressen skriver, då blir jag förbluffad. De här 16,4 miljarderna som kommit ut på felaktiga grunder från Fk-administrationen, de är i allt väsentligt tydligen fel som försäkringskassan själv gjort.

Min slutsats blir att den stora fuskkampanj som pågår inom Fk, med stark politisk uppbackning, den är helt missriktad. Det resurserna ska satsas på det är att utbilda personalen så att den gör rätt. Möjligen skulle regelverken också förenklas, så att det inte blir så lätt att göra fel.

Visst är det fel med fusk. Men varför skjuta mygg med kanon???
Och varför är en del politiker så angelägna att skuldbelägga människor som är tvungna att leva på sjukkassa etc, som "bidragsfuskare", när det är politikernas regler och myndigheternas handläggare som är problemet?

3 kommentarer:

Anonym sa...

DN har intervjuat Björn Johnson (filosofie doktor i statsvetenskap och lektor i hälsa och samhälle med inriktning mot kriminologi) innan artikeln publicerades, dock nämns inte detta.

Lite självkritik hade det varit motiverat, då 2/3 delar av de påstådda kostnaderna beror på oavsiktliga fel och som visar ännu en gång F Kassans bristande kompetens och internkontroll .

http://stardustsblogg.blogspot.com/2010/03/kommentar-om-fusk-och-fel.html http://stardustsblogg.blogspot.com/2010/03/forbannad-logn-och-statistik.html
Dessutom, framkommer inte av artikeln om de 719 miljoner i för mycket utbetalt bostadstillägg är brutto eller netto beloppet. För den som inte vet om FK (dolda) ”policy”: efter avräkning, belopp under 1200 kronor inte betalas ut.

Sedan kan man ifrågasätta sanningshalten i den tidigare artikel i samma tidning, den 22 februari, då FK skröt hur duktiga de varit på att komma åt fusket!
http://www.dn.se/nyheter/okad-indrivning-av-fuskbidrag-1.1049541
Maria

Lars-Erick Forsgren sa...

Maria. Helt rätt.

Anonym sa...

Visserligen bör ju fusk beivras av rent principiella skäl, men man bör ju också se realistiskt på tillvaron. Självklart borde FK se till att ha ordning på torpet internt innan de börjar jaga fuskare!

Problemet är ju bara att ingen har det minsta incitament att dra fram sådant i offentligheten. FK vill knappast tillstå att de inte gör ett bra jobb och våra politiker saknar antingen egen insyn eller gör bedömningen att man inte vvinner röster på räfst- och rättarting inom statsförvaltningen.