26 augusti 2009

En passionerad liberal! (Uppdat.)
Den siste store politikern i Kennedyklanen har avlidit. Under decennier har Kennedyfamiljen haft stort inflytande i amerikansk och därmed delvis även i internationell politik. Fadern Joseph Kennedy var den som drev på och sonen John F Kennedy nådde ända till presidentposten men mördades 1963. Robert Kennedy var inflytelserik justitieminister, men mördades även han, 1968, strax efter mordet på Martin Luther King jr. Yngstebrodern Edward Ted Kennedy var den ende som nådde en högre ålder (77 år) och hann med nära 50 år som senator, en inflytelserik sådan, innan han nu avled. Han lyckades försvara liberala värden till och med under - och i strid mot - president George W Bushs tid och var inflytelserik rådgivare till president Bill Clinton och även till Barak Obama.
Hans främsta områden var skolpolitik, social omsorg och ett bättre sjukvårdssystem. Vilket känns som klar och tydlig socialliberal politik och välgörande distanserad från den neoliberalism som tyvärr i alltför hög grad präglat både amerikansk och europeisk politik under de senaste decennierna.
Mårtensson har skrivit en god minnesruna över Ted Kennedy.

Det lär dröja innan någon ny Kennedy förmår träda fram till en liknande position som den de klart liberala bröderna John F, Robert och Edward Kennedy haft. Visserligen var nog hans äldre bröder mera kända för en bredare allmänhet, men genom sin långa gärning är det fråga om, om inte Ted gjort mera varaktiga avtryck i vart fall i den amerikanska politiska vardagen.

En passionerad liberal, så beskrivs Edward "Ted" Kennedy. Det är märkligt, nog känns saknaden stor efter Ted Kennedys bortgång, men trots allt kommer det att stå upp fler liberaler som förmår ställa sig i främsta ledet i USA. Handfasta, gedigna liberaler med social ansvarskänsla, som tar strid mot konservativa och okänsliga neoliberaler.
I Sverige ser det sämre ut. Var finns de passionerade liberalerna i Sverige? Ja, inte i riksdag och regering i alla fall. De engagerade socialliberaler som finns, de tvingas huka under partipiska från s.k. batongliberaler i fp. Och även i övriga partier sitter de mycket trångt.
---
Tillägg. Media uppmärksammar givetvis Ted Kennedys bortgång. Men var är de politiska bloggarna (i Sv)? Mårtensson (c) och ett par-tre andra är vad jag hittat. På bloggar.se är det just nu tre texter om detta, ynkligt lite. (Och min har inte noterats där, trots etikett. Varför?)
Inte ens bland de utpräglade fp-bloggar jag kollat har någon mer än Olle Schmidt noterat Kennedys bortgång. Är detta ytterligare ett tecken på att liberalismen, och kännedomen om denna, ligger risigt till idag?

3 kommentarer:

Sophia B sa...

Högerbloggarna har sannolikt inte skrivit särskilt mycket om honom därför att det är svårt att hitta en politiker i USA som var mer vänster.
Det faktum att han med pengar och kontakter kom undan sannolikt ansvar för sin älskarinnas död gör väl heller inte att det är en människa som man är så sugen på att haussa.

Lars-Erick Forsgren sa...

Nånå. Höger-vänster anser jag som tämligen förlegade begrepp. Men OK, i så fall borde väl "vänsterbloggarna" i alla fall skriva om honom.
Det du skriver om den tragiska olyckan känns snaskigt, först säger du det är ett faktum att han med pengar etc kom undan, sedan att det var ett sannolikt ansvar.
Jag vet inte om det var ett faktum. Och sannolikhet är inte detsamma som skuld.
Till yttermera visso så har denna olycka förföljt honom hela livet och bl a gjort att han inte blev president.
F.ö. menar jag att inte minst i USA så används privata "skandaler" i en hög grad för att smutskasta icke önskvärda politiker.
Det var starkt av Ted K att han trots det höll ut intill sin död och kämpade för sina ideal, inte minst då kamp för social rättvisa och ett rättvisare sjukförsäkringssystem.

Lars-Erick Forsgren sa...

Tillägg. Såvitt jag vet är skuldfrågan ännu oklar betr Chappaquiddick, så jag vill verkligen inte kasta sten på någon på så lösa boliner. Han fick som sagt lida för detta i hela sitt liv. Ett liv som dock han gjorde det bästa av i kamp för en drägligare tillvaro för vanligt folk.

Och Sophia, jag kollar din blogg då och då, och den står som du vet i min blogglista.
Du beskriver dig som en livsälskande liberal med förkärlek för modiga och varma människor.
Det gläder mig, och jag menar att Ted Kennedy var både modig och varm. Och, som sagt, passionerad liberal.