09 augusti 2009

Apatiska barn - igen

För några år sedan skrev jag på min tidigare blogg flera starkt kritiska inlägg om den dåvarande regeringens illa skötta flyktingpolitik och inte minst då om apatiska barn (till asylsökande föräldrar). Dåvarande utvisningsminister Barbro Holmberg fick välförtjänt sina fiskar varma.
Efter lång och bred kritik stiftades till slut en tillfällig lag som gjorde det möjligt att ompröva en del asylansökningar. Bra. Men tydligen inte tillräckligt visar det sig då nu åter rapporteras om att flyktingbarn drabbas av apati pga av långsam handläggning. Apati, depression pga en till synes hopplös situation, som barnen inte har någon skuld till.

Trots märkliga påståenden och insinuationer om att barnen simulerade etc, så visade det sig när man äntligen gjorde en utredning att allts sådant prat var just prat utan grund. Barnen var riktigt sjuka, och orsaken var myndigheternas långsamma och allmänt klantiga - och negativa - handläggning.

Att nu en liknande sitution tycks uppstå är inte bara beklämmande, det är skamligt och skandalöst och ovärdigt!
Vet hut Tobias Billström, MIV och andra inblandade! Se nu till att barn (och ansökande) behandlas humanitärt, med respekt och snabbt.

Det finns en mängd inlägg utöver de jag länkat ovan, den som letar han finner.

Inga kommentarer: