09 augusti 2009

En litterär gigant

Jag har just sett ett avsnitt av Hedebyborna, dvs teveversionen av Sven Delblancs fyra romaner om folket och livet i Hedeby. Vilket kan ses som livet i Sverige under ett par decennier runt andra världskriget.
De fyra romanerna heter: Åminne, Stenfågel, Vinteride och Stadsporten. Jag har både läst böckerna och sett tevedramatiseringen tidigare. Men jag måste bara säga att det är värt att se om teve-serien (några avsnitt finns ännu och några veckor till på SVT play ) och/eller att läsa om böckerna.

Sven Delblanc var en litterär gigant, som det är obegripligt att det är så tyst om honom idag. Hans språk är utmärkt. Och personteckningen är minst sagt gripande. Det är onödigt att göra en recension här, alla lovord som finns passar bra när det gäller Hedebyborna-sviten.

Och när detta är gjort kan ni gärna ta itu med Samuels bok och de övriga i den serien. Det är stor litteratur, som griper tag i läsaren. Efter det behöver jag inte säga mycket mera. Det mesta av vad Delblanc har skrivit är av absolut högsta klass. Resten är snudd på det.

Läs, läs, läs!

Bilden: Som synes är skådespelarna av yttersta klass de med.

Inga kommentarer: