16 augusti 2009

Tandläkare på Filippinsk soptipp

Torsdagen den 6 augusti detta år sänder i SVT 1 kl 18.15 ett mycket intressant program. Titeln var "Tandfe tur och retur".
Det var ett danskproducerat program, som handlade om danska tandläkare som frivilligt och ideéllt for till Filippinerna och gav tandvård till fattiga barn, företrädesvis på Manillas soptipp, "Smokey Mountains". Den äldste frivilligarbetaren var en kvinnlig tandläkare på 84 år, som såg både yngre ut och framför allt var full av energi och medkänsla. Och inte darrade hon på handen heller.

Det är ingen tvekan om att det finns väldigt många fattiga barn (och vuxna) i Filippinerna, även om verkligen inte alla är det. Bor man ytterst torftigt på en soptipp eller en begravningsplats, då är man fattig även om man försöker hålla sig ren. Ni kan ju bara försöka föreställa er stanken...
Att det var ideellt och handfast arbete som tandläkarna gjorde kan man förstå av att de inte hade den mest moderna utrustningen, men ändå en väl fungerande sådan och att man inte la pengar på onödigt lyxiga stolar. Patienterna låg på solstolar med en tunn skumgummimadrass, när de behandlades, och det verkade fullt tillräckligt.

Nu ska jag inte beskriva allt i programmet, jag önskar att många såg det, och att det sänds i repris. Skriv och kräv det!

Förutom fattigdom så är också "kostvanorna" ett bekymmer när det gäller tandvården. Saft (el Coca-cola) och några kex är ingen bra kost, vare sig för tänderna eller magen för ett barn i skolåldern. Och några muskler att tala om har inte dessa barn.

Visst kan man önska sig bättre statliga insatser genom utveckling av landet, men i väntan på det lider både vuxna och barn. Därför är varje ideell insats av värde.

Varför inte stödja någon av de ideella organisationer som arbetar med detta. Jag föreslår till exempel The Tribe Mission . Läs deras hemsida och klicka vidare till länkarna där.

Tyvärr har SVT inte rätt att sända programmet i SVTplay (där har vi de eländiga upphovsrättsreglerna igen). Och jag har inte hittat det på någon motsvarande sida hos dansk television, men leta gärna själv. Samt kräv att programmet går i repris snarast.

Inga kommentarer: