27 oktober 2010

Värre än FRA-lagen, är det möjligt?

Jag var lite sen i starten idag. Det är sådana dagar som viktiga saker brukar hända. Så också idag. Läser på en mängd ställen att det läckt ut ett PM från justitiedepartementet med häpnadsväckande uppgifter.
Nåja, visst har vi vetat om att något skulle komma. Varningarna var flitiga från främst piratpartiet och från enstaka andra (läs: Camilla Lindberg, fp).
Jag länkar till SvD och citerar.
"Regeringen vill att polis och åklagare ska kunna få personuppgifter från nätleverantörer också när det gäller misstänkta brott som har böter i straffskalan - inte bara fängelse."
"Syftet är att underlätta utredningar av exempelvis fildelning, förtal och grooming på nätet, men Jon Karlung, styrelseordförande och storägare i bredbandsföretaget Bahnhof är kritisk till förslaget.
– DDR-samhället rycker allt närmare. Det här kan heller inte reduceras till bara fildelning. Nästan alla brott har ju böter i straffskalan. Jag skulle säga att det här på många sätt är värre än FRA-lagen. Det här är ett allvarligt demokratiskt hot mot hela samhället, säger han.
TT har läst promemorian, där det står:
"Inhämtning föreslås bli möjlig för alla brott, det vill säga kravet på att fängelse ska vara föreskrivet för brottet och att det enligt myndighetens bedömning kan föranleda annan påföljd än böter utgår".
Dessutom föreslås utökade möjligheter för polisen att få tillgång till mobiloperatörers uppgifter om var en försvunnen person befinner sig, om det kan befaras att det är fara för deras liv eller hälsa
."

Läckan refereras och kommenteras av många, här bara några exempel. Och här, och här, och här.
OK, några till: här och så Camilla Lindberg och Anna Troberg. Samt slutligen Mark Klamberg.

Vad jag tycker? Inte oväntat i sak, men ändå värre än man kunde tro. Skamligt av traditionella media att de smög förbi denna sak i valrörelsen. Varningsrösterna togs inte på allvar! Och idag så verkar nyheten ändå serveras rätt undanskymd. Det är bloggares och integritetsförkämpar som lyfter fram den på Facebook och bloggar.
Men jag förstår att regeringen inte vågade ta fram förslaget före valet. För då hade valet gått annorlunda. Piratpartiet hade med stor sannolikhet kommit in. Kanske sverigedemokraterna fått stanna hemma. Men så ville alliansen OCH socialdemokraterna inte ha det.
Nu blir det "krig", men ett krig som inte leder någonstans.
Om inte en mängd riksdagsledamöter plötsligt reser sig upp och visar självständighet och integritet, och inte böjer sig för partipiskorna.
Vågar vi tro det?

Inga kommentarer: