16 februari 2010

Provval, fusk och väljarinflytande

Provvalsfusk inom både moderaterna och inom piratpartiet, om än av olika art. Och nu känner sig aktiva medlemsvärvare inom m förföljda... Piratpartiet slår ifrån sig om att kollen av röstandet skulle vara integritetskränkande. Jag är inte övertygad av försvaret. Och jag tror nog att något slags "fusk" förekommer inom de flesta partier. En del partier, sossar och vänster, de vågar ju inte ens ha provval. Deras skadeglada kommentarer över t ex problemen inom m faller därmed platt till marken, enl mitt sätt att se.

Visst är det dock problem. Att som de röda inte ha provval och bara nominera, vilket ger partinomenklaturan finfina möjligheter att styra, det ger inget väljarinflytande. De är ju inte heller glada i personval...

För de partier som har provval är de krympande medlemstalen i kombination med ytterst lågt deltagande i provvalen de stora problemet. Provvalen blir inte representativa ens för medlemmarna. Samtidigt som medlemmarna inte är representativa för väljarna.

Att låta nomineringsmöten bestämma helt, det är inte heller bra. De kan ju innebära ett par-tre personers närvaro eller oväntade närvaro styr ett resultat.

Det rimliga syns i stället vara att låta väljarna styra, att personrösterna helt styra, inte partiernas rangordning. Något slags, varlig, sortering av hugade kandidater måste kanske ske. Dock endast "varligt" och för att eliminera uppenbara tokstollar. Eller folk som kanske är medlemmar även i något annat parti. Visst finns risker även med detta system, men nog vore det ett steg i rätt riktning - för väljarnas rätt att välja sina representanter.

7 kommentarer:

Björn Felten sa...

Hur menar du att kontrollen av röstningen inom PP skulle vara integritetskränkande?

Det är väl inte lagringen av IP-nummer du tänker på, för därvidlag är det ju ingen skillnad mot att ha en liggare med ditt personnummer där du kryssas av efter att ha röstat i de "riktiga" valen.

Jonas Sandberg sa...

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1884440/misstankt-valfusk-aven-i-centerpartiet

Folk i Centern har också misstänkts att fuska. Så du har nog rätt där, det lär förekomma i de flesta partierna.

Att det skulle vara integritetskränkande att registrera rösterna, tänker jag inte kommentera så noga. Då troligen förövaren aldrig avslöjats vid namn om han inte själv gått ut och erkänt detta. Fusket uppdagades, men pp kunde inte knyta det till personen i fråga. Men personen själv gick då ut och la öppna kort.

Det jag dock gillar är ju att Piratpartiet system faktiskt är så pass säkert och avancerat att fusk kan upptäckas utan att någon tipsar om det. Som det nu verkar vara i alla andra partier som fusk misstänks i.

Men jag ser dock Vänstern och Socialdemokratera som de största fuskarna. Just för dom inte vågar ha primärval. Finns inget för mig bra i att inte ha medlems-inflytande om vilka som ska få representera partiet. Folk ska kunna påverka det hemifrån, inte genom att behöva fara långt bort till någon lokal för att försöka fälla en valberednings förslag till lista. Det S och V sysslar med är för mig toppstyrning i sitt esse.

Lars-Erick Forsgren sa...

Att inte ha provval alls, det är ju inte "fusk", men det är ett tecken på att den styrande partiklicken inte vågar släppa fram medlemmarna ens, än mindre de egna väljarna.

Det som stört mig betr pp är, förutom den omedelbara känslan av olust över att ngt förekommit där, de långa o invecklade förklaringarna. Nu har jag sett lite kortare o enklare förklaringar, som i o f sig verkar rimliga.
MEN trots teknik som kan fungera neutral så finns alltid en möjlighet för den som vill att manipulera den, om viljan finns. "Fusk" beror således på om den demokratiska attityden finns - plus om det finns tillräckliga kontroller som eliminerar fuskmöjligheter. I allämnna val ex-vis genom valförrättare som representerar olika partier.

Olof Bjarnason sa...

LE;

Ja det är beklagligt med fusket inom PP. Jag kände stor irritation, men tänkte också ett ögonblick "stackars människa". För jag tror personen kommer att lida av detta på ett personligt plan en lång tid.

Angående bortförklaringarna - jag förstår att det känns "lurigt". Till saken hör också att själva omröstningsystemet är så avancerat att det krävs en doktorand för att förstå ordentligt. Egentligen något jag är starkt emot, även om det är rättvist enligt teoretikerna.

Jag säger som min vän Martin sade någon gång - hellre ett enklare system som går att förstå, om en inte 100% rättvist, än ett superkomplext system som är 100% rättvist och inte går att förstå..

En del av problematiken ligger också i att allmänmedvetandet kring IT/IP-frågor är relativt lågt, och då är det helt enkelt svårt att förklara utan att verka "bortförklarande". En dålig ursäkt, men ändå.

Agneta sa...

Lars-Erick - härligt att debatten om renodlade personval tagit fart. Givet att jag finner dig i den. Har så smått börjat blogga på riksplanet efter 3-4 år på lokal Västerås-sajt. http://agnetaberliner.blogspot.com/2010/02/harlig-rubrik-om-vem-som-ska-valja-i.html
Vänliga h, Agneta

Jonas Sandberg sa...

Jag menar självklart inte att det är fusk med att -inte- ha internval. Men det kan verkligen på medlems-nivå kännas på detta vis. Detta då det är ett synnerligen bra sätt att toppstyra hur topparna i organisationerna vill att ett utfall ska kunna se ut i slutändan.

Nomineringsmötena är ofta inte ens representativa, detta då det ofta är ett ombuds-system som gäller i dessa partier. För att vanliga åsikter ska nå fram, gäller det att man ska ha nog driv för sina åsikter, så man ska orka ta sig till en massa möten och försöka hävda sig. En vanlig medelmedlem orkar inte ta sådana initiativ. Det är ofta en elitens klubb, där de få som vill driva politik som är förankrat bland vanliga medlemmar lätt kan röstas bort. Ofta ser man att vanliga medlemmars intressen inte når fram till ombudsnivå, eller att ombuden viker ner sig då det väl är skarpt läge.

Bara för att alla medlemmar har chansen att påverka genom att ta sig till en massa möten, betyder det alltså inte att medlemmar just därför orkar med detta.

Att då forma det så var och en kan ge sina åsikter utan att behöva slösa timmar på detta, är ett betydligt ärligare sätt.

---

Ett lätt sätt att åtgärda det som hänt i Piratpartiet är exempelvis en så simpel sak som att ha sms verifikation på alla nya medlemmar som registreras.

Jag är inte alls orolig att detta upprepas, nu då detta hål i systemet kommit upp till ytan. Ibland måste nog sådant här hända för att fel ska kunna hittas, ett system alla sett som "vinnande" kan bevisligen ha buggar. Men det är fruktansvärt att det kunnat hända! Man kan tycka att någon skulle kunna ha genomskådat att detta var möjligt.

Jag tror som Olof skulle jag tro
allmänmedvetandet kring IT/IP-frågor är relativt lågt, och då är det helt enkelt svårt att förklara utan att verka "bortförklarande".

Lars-Erick Forsgren sa...

Jonas. Vi verkar vara överens. Olof Bj, detsamma.

Agneta Berliner.
Kul att se dig i personvals-väljarinflytandebatten. Ett fullständigt genomfört personval måste vara att föredra, även om det finns komplikationer.
Gjorde ett par små kommentarer på din blogg också.