06 maj 2009

Demokrati i solsken bara (uppdat.)

M-ledaren, tillika statsministern Fredrik Reinfeldt har kommit överens med opposionspartiernas ledare om borgfred under Sveriges ordförandeskap i EU. Det låter väl bra. Man ska inte käbbla i onödan.

Hoppsan, käbblar politikerna i onödan annars då?

Nå, visst kan det låta bestickande att tona ner eventuella motsättningar betr t ex utrikespolitik under den tid som Sverige genom statsministern ska försöka ordning på EU. Men ändå, det känns fel.

Demokrati bygger ju på att det är fri debatt, en fri och självständig opposition, yttrandefrihet etc. Det är ju något som inte bara kan gälla i vackert väder!
Reinfeldt liksom Mona Sahlin betonade att det är kristider och att "vi" måste hålla ihop för att ro EU-skutan.
Aj aj. Jag som trodde att demokratin måste tåla oväder också. Till och med att fri debatt, opposition är än viktigare i snålblåst. Att sopa meningsskiljaktigheter under mattan hör mera hemma i totalitära sammanhang.

Jag känner en instinktiv ovilja emot att tysta debatt. Men på något sätt är det symptomatiskt att denna regering så gärna vill ha kontroll över vad som sägs. Det ligger helt i linje med dess agerande i frågor som FRA-lagen, Ipred, datalagringsdirektiv etc.
Kontroll och tystnad.

Det märkliga är att oppositionen inte har några invändningar.
Svenska folket förtjänar både en bättre regering och en bättre opposition.

UPPDATERING. Denna text publicerades som debattartikel i Norran (Norra Västerbotten) onsd den 13 maj. http://norran.se/asikter/debattartiklar/article288696.ece

1 kommentar:

Olof Bjarnason sa...

Jag håller med; Usch vad det luktar illa!