10 maj 2009

Kan vi vinna tillbaka våra demokratiska rättigheter?

Jag blir alltmer skrämd, inte bara av ut(av)vecklingen av våra demokratiska rättigheter som integritet, rättssäkerhet, yttrandefrihet och fri kommunikation etc, utan också alltmer över partiernas märkliga attityd i dessa frågor. Deras genuina nonchalans av de demokratiska grundvärdena.
Just nu känner jag en märklig mix av djup trötthet och starkt trots.
Trött och besviken över utvecklingen, men vill inte ge upp ändå.

Mörkrets makter får inte ta över.

För, jag ser ju mörkret. Men jag ser även att en genuin demokratisk känsla genomsyrar så många människor, speciellt de som skriver politiska bloggar. Samtidigt inser jag att mängder av genuina demokrater - av alla politiska schatteringar - ännu inte fattat vad som är på gång. De läser inte bloggar, och de kan och vill inte tro att det är så illa som det är med nedmonteringen av demokratin.

Därför vill jag - än en gång - uppmana alla lysande skribenter inom den politiska bloggosfären att ta en paus i bloggandet, att gå tillbaka till redan skrivna texter och skicka ett antal av dessa till traditionella media. Oftast behövs bara marginella redigeringar, förutom att de kortas ner, för att passa som debattartiklar eller insändare i pressen.

Det brådskar, valet till Europaparlamentet är redan om några veckor!

Nu är räddandet av demokratin en större sak än detta val, och större än om piratpartiet kommer in eller inte. Men det är ett viktigt steg. Vi måste återvinna våra demokratiska fri- och rättigheter!
Då måste vi bortse från kortsiktiga partipolitiska hänsyn, och kanske i någon mån avstå från en-två bloggtexter. Men i stället gå till gammelmedia.

7 kommentarer:

Olle Schmidt sa...

Har svarat på din kommentar

http://schmidtblogg.blogspot.com/2009/05/sa-stoppade-vi-telekompaketet.html

Anonym sa...

Ja nu i slutspurten så behöver vi försöka synas så mkt vi kan även AFK :)

Nypirat sa...

Recycling-konceptet är bra och det kan man faktiskt packa ihop och göra en bloggomfattande kampanj om och på så sätt kanske få ett större genomslag i bloggosfären.

Några tips när man filar på sin text:

1. Fundera på vad du egentligen vill säga med din text, och säg det snabbt inom några få sekunder, helst redan i första meningen.

2. Utveckla budskapet tidigt i texten och dra argumenten därefter.

3. Ta inte tid från läsaren genom att rabbla en massa bakgrund i början, denna kan man lägga senare.

4. Avsluta hela texten med en upprepning av budskapet.

5. Sist skriver/upprepar du en eventuell uppmaning om du vill att läsaren ska agera.


Låt texten ligga ett tag när du filat på den och läs den igen lite senare, kanske dagen efter. Fila lite till och korta, korta, korta ner den ännu mer om det går.

Lars-Erick Forsgren sa...

Nypirat.
Instämmer i mkt av din kommentar. MEN min huvudpoäng var att fler bör gå ut med sitt budskap i traditionella media (= papperspressen!)

Att finslipa texterna för bloggvärlden räcker inte.
De måste ut i dagspressen. OCH då är det bråttom. Kom ihåg att en debattartikel knappast publiceras dan efter de fått den! Det kan ta både en och två veckor! Eller mer!
Så det är bråttom!!!

Lars-Erick Forsgren sa...

Olle S. Jag kommenterar också mitt svar till din kommentar på din blogg. Möjligen gör jag en bloggtext av den också. Det visar sig inom kort.

Anonym sa...

Hej lars-Erik (och ni andra)!

kolla dagens debatt på Aftonbaldet (11/5)

http://www.aftonbladet.se/debatt/article5114140.ab

FRA och kommande bokstavskombinationer behövs för att lägga sociogram över populasen. Annars skickar Grottmonstret i Långtbortistan hit sina troll och spränger oss i luften. Allt började ju i USA den 11 september 2001, då kamelridare med två flygplan lyckades få tre skyskrapor på Manhattan i New York att kollapsa genom att mirakulöst träffa två av dom. Jo det var faktiskt TRE byggnader som rasade på Manhattan den 11 september 2001. Den tredje var den 47 våningar höga WTC7 som ”kollapsade” 17.26 lokal tid, ca sju timmar efter tvillingtornens kollapser. Sjuan fick några ton skräp på sig vid nordtornets kollaps, varför det brann på ett tiotal våningar. Detta fick en vertikalbalk att böja sig, och så rasade hela bygget symmetriskt på 6,5 sekunder, vilket ungefär motsvara fritt fall!!! Kollapsen av WTC7 finns det ett otal videosnuttar på. Nedan en 16 minuters video ”WTC7 the Smoking Gun of 9/11”

http://video.google.com/videoplay?docid=2073592843640256739

Tycker ni den är för ”konspiratorisk”, välj då i stället Wikipedias svenska och engelska sida,

http://sv.wikipedia.org/wiki/WTC_7
http://en.wikipedia.org/wiki/7_World_Trade_Center

eller debunkingsidan,

http://www.debunking911.com/WTC7.htm

Mycket mer finns att hämta om ni googlar ”wtc7”. Bilda er sedan en egen uppfattning!

Ovanstående kanske verkar lite ”off topic”, men skall man ta FRA i hornen kommer man inte förbi 911. Föresten så är inte Ladensson efterlyst för 911 på FBI’s hemsida över ”mest eftersökta terrorister”,

http://www.fbi.gov/wanted/terrorists/terbinladen.htm

Där står bara att han sprängt några amerikanska ambassader i Afrika, plus lite andra hyss..

Keep up the good work :)

Lars-Erick Forsgren sa...

Anonym.
Nej jag anser inte att det är off topic att dra in FRA etc eller 11 sept i detta ämne.
11/9 tas ju ofta som anledning till att begränsa demokratin. Man ville och vill alltså bekämpa terrorismen genom att begränsa demokratin!

Därmed har ju terroristerna vunnit sitt mål!
Jag skrev om detta i div dagstidningar redan någon dag efter 11 sept 2001 (det var ju före bloggandets tid, i vart fall för mig) och manade till besinning och förhastade reaktioner och hot.
Men George W Bush läste väl inte svenska provinstidningar.... (Aj, det var ett dåligt och malplacerat skämt.)

Dock, vi måste hela tiden vara på vår vakt emot politiker som vill bevaka vart steg vi tar (digital fotboja i form av mobiler t ex) och på andra sätt minska vår demokratiska rörelsefrihet.
Jag är inte övertygade om att de gör dessa begränsningar av godhet...