17 mars 2009

Upphovsrätt och datorkrångel

Jag har inte bloggat på några dagar, dvs inte skrivit något. En krånglande dator/internet gör att man tappar inspirationen även om idéer och tankar finns. Men jag försöker läsa och i viss mån kommentera på andras bloggar... och hoppas att datorn inte lägger av eller tappar skrivna texter. Fick just veta att mina inlägg inte registrerats av nyligen.se sedan en månad. Besöksfrekvensen har därmed drastiskt minskat.

Nå, betr upphovsrätt. Jag anser den ska finnas. Men moderniseras. Finner att min inställning i mycket liknar Oscar Swartz.
Länk: http://swartz.typepad.com/texplorer/2009/03/fildelningshatare-sv%C3%A4nger-sk%C3%A4r-ned-upphovsr%C3%A4tten.html

En moderniserad upphovsrätt bör ligga på en "skyddstid" på någonstans mellan fem och tjugo år. Dvs om man tillåter fri kopiering för privat bruk. Gör man inte det borde den sk Privatkopieringsersättningen, som ju är en skatt, avskaffas.

Oscar noterar och kommenterar också att Dick Erixon har svängt från stark försvarare av upphovsrätten (som han tolkar som äganderätt) och fildelningshatare till att nu förespråka förkortad och moderniserad upphovsrätt.

Det man kan fundera över också är ju vart upphovsrättslobbyns framfart och krav skulle leda till om man överförde det till andra områden, t ex böcker...

1 kommentar:

Farmorgun sa...

Nu funkar pinget!
Intressant inlägg i övrigt. Kolla in debatten hos Publicistklubben, Isobel har lagt in den på sin blogg och jag har länkat till henne från NT-bloggen.