03 mars 2009

Maktens megafon DN har glömt sin uppgift som granskare.

Debatten om DNs underliga behandlande av FRA-motståndet, om FRA-frågan i allmänhet liksom av liknande frågor, det har nu väckt en stor debatt bland bloggarna. DN, med sina avlönade journalister och en stort antal ledarskribenter, ifrågasätter motiv och (högst eventuella) inkomster hos bloggare som motsätter sig FRA och påstår genom infama formuleringar att gräsrotsupproret emot FRA skulle vara styrt av en PR-byrå (!).

DN "glömmer" att bloggare inte är anställda för att skriva, vi skriver av intresse. Och betr FRA av intresse för demokratins fortlevnad i detta land. Något som DN numera inte intresserar sig för. Herbert Tingstens tid verkar helt glömd.

Ett intressant faktum är att chefredaktörer/tidningschefer numera inte är rekryterade för att bedriva journalistik eller för att granska makten.
De ska fixa ekonomin, fixa upplagan.
De är ofta "opolitiska" i meningen att de kan leda tidningar av vilken färg som helst. De jagar runt mellan tidningarna på jakt efter högre löner, allt efter beställning från ägarna, vilka bara ser till avkastning, inte på tidningarnas kvalitet.

Ledarskribenter var tidigare oftast starkt ideologiska, visserligen med en viss partifärg, men ideologin och den journalistiska grundtonen att alltid granska makten fanns där mer än idag.

Idag är de antingen partimegafoner, fåniga megafoner, eller så är de vindflöjlar som bräker med för att höja upplagan eller för att smeka makten.

Den ursprungliga uppgiften har bloggarna tagit över.
Det är bara synd att inte alla människor ännu upptäckt detta och kollar upp vad som händer. I papperspressen är det ju väldigt selekterat...

Samtidigt kan vi notera att enstaka tidningar faktiskt är mera öppna för förändringar i samhället än vad DN och andra stora drakar är.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Lars-Erick, ska du inte skriva om ditt engagemang istället, så bräcker vi gammelmedia :-)

http://minimaliteter.blogspot.com/2009/03/nu-bygger-vi-var-egen-fra-story.html

Lars-Erick Forsgren sa...

Istället? ;)
Nja, men det är ett jättejobb att tänka efter, att kolla upp etc.
Men visst känns det frestande.
Skrev just en snutt till dig på länken.
Som ett bidrag, tillsammans med många andra, om ett engagemang av helt annat slag än DN tror.

Men jag har ju en massa andra saker jag skrivit om också. Framför allt före detta med FRA, men även senare.
Men inte börjar jag ikväll inte.

Anonym sa...

Vi kanske bara har missat att komma med på lönelistan hos den där PR-byrån. Det känns lite bittert att ha lagt ner en massa tid och engagemang helt gratis när det nu visar sig att man kunde fått betalt. ;-)

Lars-Erick Forsgren sa...

Jadu Pop. Tänk vad man får veta när det är för sent ;)

Man borde ju ha kollat upp med ngn tidning el nån i riksdagen var pengarna finns. Dom verkar ju veta...

Det är väl det som är skillnaden på en proffstyckare och den som är en gräsrot, som bekymrar sig om demokrati och sånt där tjafs.

Gun Svensson sa...

Isobel hade en intressant länk i sitt inlägg - en professor som ser hur DN:s artikel tar vår uppmärksamhet från annat som är viktigare bl a de nya turerna kring FRA-lagarna.

Gun Svensson sa...

FRA-lagen är högaktuell se Från Riksdag och departement
http://www.rod.se/politikomraden/forsvar/Omfattande-kritik-mot-FRA-forslag/

Lars-Erick Forsgren sa...

Aj aj, Farmor. Blir en del mer som jag får kolla upp efter middagen.
Och vi kan alla fundera på hur vi ska nå ngn som kan påverka i rätt riktning. Vi som inte har tillgång till varken kanslihus eller PR-byråer.