Nej, DN gillar verkligen inte pirater. Det är ingen nyhet. Dock förtjänar det att påpekas, eftersom DN anser sig vara en objektiv tidning på nyhetsplats och ha en oberoende liberal ledarsida. (Hur skulle en liberal förresten kunna vara annat än oberoende? Grejen med DN:s ledarsida är dock att den varken är oberoende eller speciellt liberal.)
DN:s nyhetsnotis i nätupplagan om piratbyråns nedläggning är visserligen tämligen korrekt och framför allt kortfattad. Kollar man däremot de länkade artiklarna där, så behöver man bara läsa rubrikerna för att snabbt se den hårda, negativa vinklingen för allt som de kallar pirater. För DN är nämligen pirater något fult (förklarligt nog), men det stannar inte vid att ogilla pirater i sig, piratbyrån och Pirate Bay. Allt kopplas ihop och dessutom så buntas allt negativt man kan säga om "pirater" med piratpartiet.
Visserligen kan man säga att piratpartiet får skylla sig självt, när det valt ett idiotiskt namn, men namnvalet gör det alltför lätt för dess motståndare. Och motståndarna till integritet och rättssäkerhet tar ivrigt chansen och talar i stället om olaglig fildelning (som i deras värld är detsamma som all fildelning), och om finniga dataspelande tonåringar.
Ett litet ledarstick i DN igår (25 juni), som inte finns i nätupplagan (varför?) är en god illustration på detta.
Såhär lyder det:
"Pirater utan vind
Fildelning blev 2006 en fråga som skakade Sverige och fick riksdagspartier att krypa för finniga, dataspelande tonåringar. Så sent som 2009 vann Piratpartiet ett mandat i valet till Europaparlamentet.
Men efter ett kritiserat försök till försäljning av sajten The pirate bay har fenomenet tappat sin hjältegloria. Stödet för Piratpartiet viker. Och häromdagen lades lobbyorganisationen Piratbyrån ner.
Så snabbt vänder politikens vindar. Och i det här fallet har de vänt i rätt riktning.
Niclas Ericsson"
Denne Niclas Ericsson är visserligen ledarekribent, men visar på den dominerande attityden när DN även på nyhetsplats skriver om piratpartiet.
Jag är varken finnig, dataspelare eller tonåring (tvärtom). Däremot har jag stark sympati för piratpartiets profilfrågor; dvs om rätten till personlig integritet, till rättssäkerhet, medborgerliga rättigheter, kultur/kulturutveckling - och emot det övervakande storebrorssamhälle som övriga partier står för.
När DN vägrar förstå vad pp står för är det inte underligt heller att DN inte ger sina läsare objektiv upplysning om detta. Och att DN:s läsare kanske i någon mån tror att intresset för pp:s frågor mojnat. I vart fall de som bara läser pappersupplagan - och har kopplingar till upphovsrättsindustrin.
Jag är en man i mogen ålder med brett samhällsintresse på socialliberal grund. Därtill mycket musikintresserad. Det är främst samhällsintresset som dokumenteras här, enstaka notiser av privat eller allmän karaktär kan förekomma. I likhet med Lord Acton (brittisk liberal på 1800-talet) anser jag att: ”Makt verkar korrumperande, och absolut makt korrumperar absolut. Stora män är nästan alltid dåliga män. Det finns ingen värre irrlära än att ämbetet helgar dess innehavare.”
26 juni 2010
DN och piraterna
Etiketter:
DN,
integritet,
piratbyrån,
Pirate Bay,
pirater,
piratpartiet,
rättssäkerhet,
upphovsrättsindustrin
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Tack Lars-Erick! Du är i sanning en god liberal av mycket gott virke, som Folkpartiet hade behövt ha många av för att FP skulle kunna vara ett parti för mig.
Tack för att du i en sann demokratisk anda tar itu med dumheter, från vilket håll de än dyker upp. DN:s ledarsida har fastnat i sin bild av berget, eftersom de tillhör de producentföretag som skaffat sig ett rejält övertag om upphovsrättens ekonomiska del.
DN har ju rätt. Objektivt sett så är ju pirater inte bra för någon utom dom själva. Piratpartiet valde ett synnerligen populistiskt men korkat namn om de nu verkligen vilel få folk seriöst intresserade av integritetsfrågor.
DN har fel, för de beskriver dels sympatisörerna till (pp) fel, dels (pp)s syfte.
Men att namnet är korkat, det säger ju jag också, däremot är det ju minst av allt populistiskt, tvärtom.
Anonym: Vad gör du på Internet då? Hela Internet är ju ett resultat av fri mjukvara. Håll dig till din text-TV!
Hej där Anonym,
du påstår att "objektivt sett så är ju pirater inte bra för någon utom dom själva"
Detta är inte sant. Faktum är att en amerikansk analys av ämnet precis kom fram till att piratkopiering faktiskt gynnat musik, kultur och samhället som helhet. Dock inte skivbolagen.
Källa: http://torrentfreak.com/u-s-government-recognizes-benefits-of-piracy-100413/
Rapporten: http://www.gao.gov/products/GAO-10-423
Skicka en kommentar