14 juni 2010

Lite om Joshen, grodor och integritetsdebatt

En av de absolut skarpaste pennorna (ok, han använder datorns tangentbord, men ändå) i den svenska bloggarvärlden har Joshen (Johnny Olsson) med bloggen Enligt Min Humla. Förutom intelligens och skarpsyn använder han dessutom ofta humorn för att göra resonemangen än tydligare. Och det är en humor som ofta får skrattet att fastna i halsen. Det är nämligen inte gapflabbet han strävar efter, utan att visa det absurda i den verklighet vi lever i.

Nu senast "kokade" han en groda, eller egentligen, visade att grodorna redan är kokta. Detta som ett inlägg i integritetsdebatten. Den debatt som nästan inte finns, annat än i viss mån på bloggarna, men som är så viktig.

En av de frågor Joshen ställer är varför traditionella media inte uppmärksammar mera de minst sagt uppseendeväckande förslag och beslut som försämrar och kränker vår integritet. Händelser som visar att temperaturhöjningen i grodkokarkastrullen stigit så till den grad...

Jag vet inte hur man ska få grodorna, dvs folket, att vakna. Men jag tror mig veta att man måste göra något. Och helst på många olika sätt. Eftersom jag inte vet hur grodornas hörsel är beskaffad.
En sak är klar, det är inte många grodor som läser bloggar på internet. Och i så fall läser de inte om hur de blir kokta, utan mera om hur de ska utveckla sitt sexliv eller hur de ska klä sig snyggare (?).

Vi ska inte glömma att det inte bara är riksdag och regering som sysslar med att koka grodor. Även gammelmedia hjälper till med både kokning och stekning, mer eller mindre medvetet.
Men, trots allt, gammelmedia har ännu en ventil som kallas insändarspalter. Använd den. Det kan förhoppningsvis lätta trycket i tryckkokaren vi lever (?) i.

Dessutom tror jag att ett sätt att höja medvetandet om integritetens betydelse är att diskutera begreppet integritet i sig, att sätta in det i en mängd sammanhang, i vardagliga frågor. Och ställa frågan var de olika partierna står där. Bakom flosklerna.

3 kommentarer:

Joshua_Tree sa...

Tack för de vänliga orden. Och du har helt rätt i att något måste göras, och det måste göras på flera håll och flera nivåer. Jag får allt oftare känslan av att det ligger som en osynlig våt filt av uppgivenhet över opinionen.

Anonym sa...

Tyvärr tror jag att integritetsdebatten var en övergående fluga och att den var större förr. Det är väl gammal vanlig medialogik som vanligt, media rapporterar om något, det blir stor och uppmärksammat. Politikerna hänger på för att få eventuella röster nästa val. sen när det inte är lika hett glömmer man bort frågan.

Lars-Erick Forsgren sa...

Lilith. Jav vill inte påstå att integritetsdebatten var en "fluga", däremot är det nog riktigt att den medialt var mera uppmärksammad i samband med FRA-debatten. Tyvärr. För som princip är den ju ännu viktigare än FRA-lagen i sig!
Och det åligger alla demokratiskt sinnade att hålla den levande, annars försvinner viktiga bitar ur vår demokrati!
Tyvärr kan man konstatera att medias intresse dock inte är så demokratiskt grundförankrat som det borde vara...

Har du läst min text om integriteten?

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/p/integritet.html