Scaber Nestor har på sin blogg kollat upp de senaste uppgifterna om privatkopieringsersättningen. Den avgift vi alla betalar när vi köper lagringsmedia, och som är efterföljaren till det som ursprungligen kallades kassettskatten.
Jag skrev om detta redan i höstas, se nedanstående länkar. Har inte haft tid att kolla Scabers tolkning av Copyswedes rapport för 2008, men det kan ju den som är intresserade själv göra. För övrigt ligger det ju helt i linje med vad som framkom i november redan. Bara med den skillnaden att det rör sig om ännu mera pengar...
Märkligt är att denna kunskap inte nått ut till alla, men det är förståeligt att upphovsrättsindustrin inte själv vill visa för allmänheten att vi redan betalt. Mycket vill ha mer.
Jag ger här ett par länkar till vad jag skrev då. Vid en snabbkoll verkar det fortfarande ha bäring, tyvärr.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/11/privatkopieringsersttning-allts-de-fr.html
och
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/11/ska-inte-ungarna-lra-sig-att-betala-fr.html
Denna senare bloggpost är en genomgång av Ipred och Ipredkramarnas argument, och vad jag anser om dem...
Uppenbarligen finns det anledning att påminna om sakernas tillstånd än en gång.
Jag är en man i mogen ålder med brett samhällsintresse på socialliberal grund. Därtill mycket musikintresserad. Det är främst samhällsintresset som dokumenteras här, enstaka notiser av privat eller allmän karaktär kan förekomma. I likhet med Lord Acton (brittisk liberal på 1800-talet) anser jag att: ”Makt verkar korrumperande, och absolut makt korrumperar absolut. Stora män är nästan alltid dåliga män. Det finns ingen värre irrlära än att ämbetet helgar dess innehavare.”
14 februari 2009
Påminnelse, de får redan rundligt betalt
Etiketter:
debatt,
IPRED,
kassettskatt,
politik,
privatkopieringsersättning
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
15 kommentarer:
"Industrin" vill nog inte ens att dom som har rätt till kassett ersättningen ska få veta att den finns. För du måste själv ansöka om att få din del av den. Avgiften betalas inte ut till enskilda kreaktörer direkt utan till skivbolag etc.
Moons, just det. Ju mindre artisterna vet desto bättre...
Och ju mer kan direktörerna behålla...
Och ju mera upprörda snack om stöld kan man föra.
Artister och kreaktörer har sen länge förlorat rätten till några som helst pengar... Förutom ett fåtal som fungerar som reklam pelare för industrin. En "idol" stjärna äger inget av det den gör. och får vara glad om den får ett hotell rum att sova i under turnen så den slipper sova i bussen.
Du vet säkert hur svårt det är att ha en vettig diskution i ämnet. Jag har "nästan" lyckats en gång hos jinge.se. Där deltog en skivbolags direktör och nån annan. Du kan kanske hitta nåt intressant om du läser den tråden.
http://jinge.se/mediekritik/natkriminaliteten-och-lagarna.htm
Moons. Jag hade tänkt nämna att Scaber fick tipset att kolla saken genom ngt du skrivit o lägga in en länk till din blogg. Men då hängde sig min dator. Men härmed är detta meddelat.
Överlämnat FRA och ipred till er. Kommenterar er istället. Har väl kommenterat hos Oscar.S sen 2005 el tidigare. Hjälper gärna till dock om jag kan. Har några andra hjärte frrågor jag driver just nu som tar mycket tid allre helst sen hälften av mina tidnings länkningar tas bort hela tiden.
Efter Jinge diskutionen blev det väldigt tyst på upprorsmakarna.. oj media industrin och ingen går i klinch med mig mer. Där kläckte jag det orimliga i att ha en gemensam lag för olika sorters media. Att det i sig är orimligt har media industrin förstått sen lä'nge och sett till att utnyttja.
Nu är jag utsliten. Men jag hoppas vi innan mars/april då motionstiden går ut i de flesta arbetarkommuner att lämna in motioner till kongressen.
Jag/Vi skulle vilja hinna pressa ur oss en motion handlande om ett fritt Internet i Sverige, lite så som Karl Sigfrid (M) redan skissat på.
Den andra motionen vi skulle vilja göra odentligt tänk kring är just upphovsrätt.
Det galna i den, men också bena ut skillnaderna i olika branscher.
Men just nu måste vi följa upp vår första motion så att den har en chans att ta sig vidare
upphovsrätt och integritet är inga parti politiska frågor det handlar om i vilket samhälle vi vill ha politik i. Den väg som vi är inne på gynnar ingen. Rättigheter är inte längre ett skydd för kreaktören som det var tänkt. patent saktar ner utvecklingen. Fortsätter det så här kommer det snart längas mer pengar på stämmningar än utveckling.
Sen tycker jag iofs inte att hemlöshet och lika socialbidragsnorm för alla samt att barnen som far illa och behöver skydd inte heller är någon parti politiska frågor. Gör man monster av barn blir dom monster.
Vilket samhälle vi vill ha är ju en politiska fråga.
Det kan vi/partierna ha olika syn på. Det som känns märkligt att just grundläggande demokratiska aspekter som just personlig integritet, rättssäkerhet etc ska skilja mellan demokratiska partier.
Men de andra saker du nämner Moons, i dem kan ligga ideologiska aspekter som skiljer sig mellan olika partier (i dem mån de har ngn ideologi).
En sak till, om man (trots allt) utgår från att politiker utgår från ideologi, en ideologi som ser demokratin som grundläggande, då menar jag att de flesta "vill väl", vill ha ett bra eller bättre samhälle. Det är vägar och metoder att nå dit som skiljer.
Men som sagt, det förutsätter att partierna hyllar demokrati, har en ideologi och att inte den rå makten är det enda målet.
Konstigt att detta med "kassettskatten" och dess efterföljare inte är mer uppmärksammat. Bra att du och "Scaber" lyfter fram det.
Någon som vet om något ungdomsförbund jobbar för att avskaffa denna orättvisa skatt? Jag ogillar verkligen att IFPI får pengar när jag tar backup upp på mina digitala fotografier. Det är ju helt sjukt...
Vet inte om ngt ungdomsförbund arbetar emot PKE-lagen.
Tycker som du att det är sjukt när man ska betala tilll Copyswede/Ifpi för att man sparar och kopierar sina egna digitala bilder.
Att inte kassettskatten debatterats mer säger en hel del om hur pass usel grävande journalistik vi har i Sverige.
Grävande journalistik försvann väl i stort sett i praktiken för sådär ett decennium sedan.
Med ytterst få undantag.
Det som borde vara regel, det finns knappt alls.
Vi bloggar gräver, men når inte lika långt ut som gammelmedia.
Inte än.
Någon som funderat på att starta en papperstidning då och själv bli gammelmedia? :-) Allvarligt talat, det finns fortfarande tidningsstöd som är tänkt att hjälpa nya tidningar att överleva. Håller man sig snål och lever på gratisbloggar (och inte behöver betala journalister) kan man mycket väl få råd till att trycka och stå i gathörn på fritiden och sprida ut till alla som vill läsa. :-)
Skicka en kommentar