13 augusti 2008

FRAmtid? Problemen i svensk demokrati.

FRA-debatten visar inga tecken att avmattas. Tvärtom. Möjligen någon dag i någon tidning, men inte på internet. För dagen debatteras/häcklas, som också jag gjort, Tolgfors senaste dumheter. Det skrivs mängder om att FRA-lagen inte stämmer med Eu:s regler. Det framhålls att lagen gör det dyrare med internet genom dyrare abonnemang eftersom kabelbolagen måste ta ut sina ökade kostnader från oss som använder internet. Och Camilla Lindberg har bloggat med DNs läsare.

Jag kan bara konstatera att jag inte hittat något nytt argument för lagen. Försöken att försvara den blir alltmer komiska. Däremot radar nackdelarna upp sig, fler och fler. Såväl tekniska som principiella.

På många sätt åskådliggör debatten problemen med svensk demokrati idag. Byråkrativäldet. De skilda världarna för vanligt folk och ledande politiker. Misstron. Nickedockor i riksdagen. Svårigheten att se konsekvens mellan uttalade mål och praktisk politik. Liberalismens kris. Sossarnas hyckleri. Partiernas och partiväsendets framtid. Etcetera.

Inga kommentarer: