25 februari 2011

Kan Maud svara om el-priset?

I skrivande stund har Gadaffi ännu inte avgått, skjutits eller avlägsnats på annat sätt. Det lär knappast nytta att skriva om honom mycket nu, men nog är det en märklig man, galen, förvirrad och nära nog okunnig om den verklighet som omger honom. Vänner, rådgivare, generaler etc överger honom. Och hans tillgångar försöker man beslagta nu.

Mera närliggande, och förhoppningsvis mera möjligt att påverka, är el-priset. Dvs politikernas ovilja eller okunnighet om hur de ska få tillstånd en bättre tingens ordning. Om inte annat så har vi fria val, ännu. Så Maud Olofsson bör omedelbart svarade frågor som ekonomisajten E24 ställer till henne.
Jag nöjer mig med att citera de fyra första frågorna. Många fler, lika berättigade, finns på den angivna länken till E24.
" Elbolagen tjänar flera gånger mer på en svensk kund, än på en kund på kontinenten. Är det rimligt?
• Hur mycket pengar kommer in i statskassan från elbolagen i form av olika skatter och avgifter? Hur påverkar det regeringens agerande?
• Den nuvarande prissättningen via Nordpool får kraftig kritik från inte bara småkunder, utan också från industrin. Har alla kunderna fel? Fungerar det nuvarande systemet med marginalkostnadsprissättning via Nordpool bra?
• Hur kan man förklara och motivera att priserna på Nordpool, och i synnerhet inom det svenska prisområdet, sedan 2009 legat på samma nivå eller över priset på den tyska elmarknaden, trots att 99,5 procent av vår produktion, (och i stort sett även den el vi konsumerar), har en marginalkostnad som ligger långt under den kolkondensel som nu förefaller vara golvet för elpriset
?"

Man kan visserligen, som en debattör hävdar, mena att Mauds bästa svar är att avgå, eftersom hon bevisat sin inkompetens. Må så vara, men då måste hennes efterträdare svara. Snabbt. Och med konkreta åtgärder, som åstadkommer fungerande konkurrens och kraftigt sänker priserna.

4 kommentarer:

Björn Felten sa...

Det vidrigaste i hela den här korrupta soppan är väl att det är just en centerpartistisk partiledare, som är ytterst ansvarig för denna skandal?

Är/var det inte C som försökte saluföra sig som det gröna partiet?

Hur Mauds inkompetens negativt påverkar alla försök till satsning på förnybar energi förstår väl till och med de mest fanatiska C-anhängarna vid det här laget?

När en försvinnande liten del el, producerad i smutsiga kolkraftverk, bestämmer elpriset på de 98% ren el som produceras i Sverige, hur angelägna kan då producenterna vara om att göra den där lilla extra, tvåprocentiga satsningen för att få bort de där förargliga två procenten?

Tja, "your guess is as good as mine", som vi brukade säga hemma i Frankrike (eller var vi nu var). :)

Lars-Erick Forsgren sa...

Björn. Trots centerns påstådda gröna profil o gästspel av Stureplansliberaler en kort stund, har jag svårt att se annat än att c som parti bara ser "klövergrönt". Dvs grönt som ger klöver i plånboken för dess kärnväljare.

Dennis Nilsson sa...

Ju mer el vi individer sparar desto högre blir priset per kilowattimme.

För Vattenfall och Fortum måste ju precis som Maud få in de pengar de behöver.

Lars-Erick Forsgren sa...

Dennis. Jag förstår att du är bittert ironisk Dennis. Men, vad Maud och el-bolagen "behöver" är ju avhängigt av vad de kan, tillåts tjäna.
Det de upplever som "behov" att tjäna är omättligt.
Därför är det i en liberal demokrati upp till samhällets förtroendevalda att se till att konkurrensen fungerar så att priset för oss konsumenter blir överkomligt. Det finns ju marginaler att ta av. Minst sagt.