19 februari 2011

Republiken Norrland?

Ska vi, dvs vi norrlänningar (= boende norr om Dalälven, dvs 2/3 av Sveriges yta) i likhet med Syd-Sudan frigöra oss och utropa en egen republik?

Det föreslår Björn Felten, som menar att vi med vår vattenkraft, våra skogar och vår malm har så mycket rikedom att vi skulle kunna bli lika pengastinna som vilket oljerikt arabland som helst. Dvs om vi tar hand om det själva, om bolagen inte är skattskrivna söderöver etc. Och sörlänningarna i lika mån fattigare när de inte kan leva gott på de norrländska resurserna.

Tja, varför inte? Och vilket uppvaknande det skulle bli för Stockholmare och Skåningar när de upptäcker att det inte är de som är de närande i Sverige. Det är vi i Norrland som är närande. Så varför ska vi behöva stå med mössan i hand medan andra lever upp våra tillgångar?

Min blygsamhet gör att jag nästan inte kan förmå mig nämna att Björn föreslår att jag ska bli president i det fria Norrland, men nu är det sagt. Och förslaget skrev han som kommentar till min bloggpost om Lästips för frusna. Helt utan blygsamhet kan jag dock rekommendera er att läsa hans egen bloggpost om detta förslag. Ett förslag som känns mycket rimligt, ja nästan självklart!

Låt oss nu bara diskutera taktiken för att uppnå detta mål.

1 kommentar:

Christoffer Evrung sa...

Intressant tanke jag har faktiskt gjort en grupp och skulle faktiskt vilja se det här hända på riktigt för det skulle ju gå bra för Norrland för är ju väldigt stora natur reseruser och kan ju bli så det inte blir korrupt som syd Sverige.

https://www.facebook.com/groups/217471138409803/?fref=ts