20 december 2008

Hittat en sosse man kan kommentera! Eller, sluta propagera, börja diskutera.

Kors i taket. Jag har hittat en sosse med blogg, som man kan kommentera inläggen hos!
OK, det finns några till, men inte är de många. Denna kvinna, HBT-sossen - Alexandra Einerstam, har skrivit ett smått avundsjukt inlägg om piratpartiet, som enfrågeparti. Men hon har några mindre trevliga slängar, som gjorde att jag skrev en kommentar. Och den kom in!

Jag skrev ungefär såhär.

Piratpartiet kämpar för ett par-tre för många väljare VIKTIGA frågor. Det är obegripligt att gammelpartierna inte insett detta.
Om dessa äldre partier levde upp till sina grundläggande principer så skulle piratpartiet i ett nafs vara avväpnat.
Men t ex (och i första hand) sossarna och moderaterna vill ju inte ens diskutera med väljarna, bara basunera ut sin propaganda.

Det är ett stort demokratiskt problem.

I långa stycken håller jag med om Alexandras analys av pps "program", men hon (och de etablerade partierna) lever uppenbarligen avskärmade från väljarna. Dessutom är hon hånfull emot pp på ett sätt som bara gynnar piratpartiet.

Jag menar att pp´s löjliga namn är ett stort hinder för deras framgång, liksom deras bristfälliga program. Men jag ser inga egentliga likheter med de klart odemokratiska Ian och Bert, vilket hon lyfter fram i sitt inlägg.

Och erkänn att såväl sossarnas som alliansens okänsliga maktpolitik spelar piratpartiet i händerna.

Fortsätter det såhär behöver pp inte göra mer än att dela ut sina valsedlar. Resten sköter de gamla partierna om...
---
Än en gång. Om de etablerade partierna följde sina ideologier och hade en levande dialog, såväl internt som med medborgarna, funnes det inget underlag för piratpartiet.

Min uppmaning blir, sluta håna pp för dess uppenbara brister. De finns sannerligen. Men ägna er i stället åt att granska er själva.
Back to the roots.
Vakna, återuppväck de fina idealen. För en dialog med vljarna. Spola spin-doctorer och reklambyråer.
Sluta propagera, börja diskutera.

F.ö. anser jag att FRA-lagarna ska rivas upp samt att IPRED och datalagringslagarna aldrig införs.

8 kommentarer:

Alexandra Einerstam sa...

Jag tycker att Piratpartiet är ett löjligt namn. Sedan måste du komma ihåg att när man är med i ett etablerat parti, innebär det inte att man sväljer partiboken med hull och hår.

I flera inlägg har jag varit kritisk mot mitt parti (vilket i förlängning gör att jag troligtvis inte får en "tjänst" inom partiet).

Jag är halvtysk. Jag hade släktingar som upplevde DDR. FRA är förkastligt. Det är dock inte det det handlar om

Vad jag motsätter mig är att några väljer att starta ett enfrågeparti, istället för att gå med i ett etablerat parti och påverka debatten inifrån.

Vad jag motsätter mig är att PP är villiga att rösta igenom förslag (som kan vara förkastliga) om det innebär att de får igenom sin fråga.

Jag tror inte mitt inlägg gynnar PP. Snarare tvärtom.

Jag uppskattar din kommentar på min blogg och därför väljer jag att kommentera på din blogg.

Alltid - ärlighet, kommunikation och respekt!

God jul och gott nytt år!

Anonym sa...

Du borde lägga in hennes blogg så man kan se det ursprungliga inlägget.

http://hbt-sossen.blogspot.com/

Lars-Erick Forsgren sa...

I långa stycken är vi överens, Alexandra, vilket jag oxå skrev.

Dessutom så var ansatsen i mitt inlägg positivt, detta att jag hittat en sosse som våar ha öppet för kommentarer. Jag har ju erfarenhet av andra...

Men en debatt blir mera intressant om man tar upp det man inte är överens om.

Och, om man upplever att det parti man gått med i inte går att påverka, vad gör man då? Om man dessutom anser att det svikit sin ideologi. (Jag var medlem i ca 50 år, o känner partiets omsvängningn som att jag blivit bestulen.)

Jag ser det inte så, men jag förtår de som ser en röst på pp som ett slags personval.

Och jag ser det som ett stort demokratiskt problem att ALLA gammelpartier idag tappat sina ideologier i praktisk politik.

F.ö. ska jag nog kolla upp din blogg lite mra. Hoppas du gör detsamma med min.

Anonym. Jag sitter med en lite svårbehadlad dator på en seg uppkoppling, har märkt att länkningar inte funkar så bra. Men med googles hittar man det mesta.

Anonym sa...

@Alexandra Einerstam sa:

Du skriver,

"Vad jag motsätter mig är att några väljer att starta ett enfrågeparti, istället för att gå med i ett etablerat parti och påverka debatten inifrån."

Varför i hela världen skulle man gå med i och jobba innifrån? Så otoligt ointressant! Är man inom de "etablerade partierna" intresserade av att värna personlig integritet utan säljer mormor för fem öre och chansen att få sitta kvar vid köttgrytorna så förtjänar partiet inget som helst stöd.

Vidare skriver du:

"Vad jag motsätter mig är att PP är villiga att rösta igenom förslag (som kan vara förkastliga) om det innebär att de får igenom sin fråga."

Precis och exakt så arbetar S, V, MP M, FP, C och KD!

Piratpartiet har dock angivit några områden där de INTE kommer att KOMPROMISSA!

Detta hedrar dem!
Bara att svälja för de förstelnade strukturer som trots att de kanske lagt till ordet "Nya" i namnet är av föråldrat snitt och dessutom skadliga för Sverige!

Ta gärna och studera Piratpartiet i detalj.

Anonym sa...

Lars-Erick!

Jag har lite funderingar kring namnet Piratpartiet som jag resonerar kring här.

Det finns som alltid flera sätt att se på saker. Det som vid första anblicken kan uppfattas som fånigt kan ha djupare betydelser om man tillåter sig att fundera ett varv till.

För övrigt, hur fånigt är det inte med alla partiprogram som hyllar den personliga integriteten men där politiken är den motsatta? ;-)

Alexandra Einerstam sa...

Vi har olika erfarenheter. Jag blev partipolitisk aktiv efter valförlusten. Jag har haft förmånen (flera gånger) att förändra inom mitt parti. Några i partitoppen lyssnar på "lilla" mig.

I och med att så många gått med i PP, är återigen jämförelsen med Ny demokrati inte felaktig. PP är ett missnöjesparti.

Miljöpartiet började som en miljörörelse, men har snabbt utvecklats till ett parti som inte bara handlar om miljö. Därför har också mp överlevt. Ny demokrati åkte ju ut ganska snabbt.

Vad jag efterfrågar är att PP gör samma resa som mp och inte är ett "fokusparti" som en pirat uttryckte det.

Lars-Erick Forsgren sa...

Rickard.
Ett partinamn kan självfallet uppfattas på olika sätt av skilda grupper, spec om det är okonventionellt.Jag kan mkt väl tänka mig att en del yngre, med rebelliskt sinne, kan känna ngt slags tillfredställelse med ett namn som kan tolkas som uppror eller "underdog".
Frågan blir då, vänder man sig bara till denna grupp?
Eller vill man ockå nå de som ser pirat som något negativt, som en tjuv, en som plundrar och tar det som tillhör andra? Är det spec taktiskt att lägga in psykologiska spärrar i partinamnet om man vi nå maximalt väljarstöd?

Att ett parti inte följer sitt partiprogam eller sin ideologi ser jag inte som fånigt. Det ser jag närmast som bedrägeri.
Det är värre.

Lars-Erick Forsgren sa...

Alexandra. Ja, du är ny, jag är en politisk veteran. Jag hr visserligen i huvudsak verkat på lokalplanet, men med stor frenesi och energi. Och jag vet att flera tidigare partiledare lyssnat på mig. Liksom många andra på olika poster på olika nivåer. Men inte de senaste p-ledarna, och deras omgivning.
På ngt sätt ligger det i liberalismens natur att vara ifrågasättande, och att debatt inte bara accepteras utan stimuleras. Det sägs ju att när 2 liberaler diskuterar så finns minst 3 åsikter.
Denna öppna, tillåtande liberala attityd försvagades gradvis under detta sekels första år. Socialliberalismen lever inom fp nästan bara som ett honnörsord, men sällan i praktisk politik.

Betr missnöjesparti. Startar inte alla partier på grund av missnöje med tingens ordning? Man vill förändring. T.o.m. konservativa partier vill ju förändra det som i deras tycke är för radikalt.

Jag har i tidigare inlägg noterat, som positivt, att miljöpartiet utvecklats till ett parti med heltäckande program. Men inte gick det fort...

At jämställa pp med ny demokrati bara för att de är/var nya prtier tycker jag är för förenklat.

Jag skulle också gärna se att pp orkade utvecklas till ett parti med ett helt program. Det skulle - kanske - göra det lättare för mig att rösta på det. Givetvis föutsatt att det någorlunda väl stämmer med min grundsyn.

Men det är partiets eget val om de vill göra det.

Såg att just nu tycks det främst vara från vänsterpartiet som pp får sina sympatisörer.

Personligen vill jag (bl.a.) ha ett starkare inslag av personval. Kanske är pp´s opinionsframgångar ett utslag för en snarlik inställning?