11 december 2008

Har riksdagen kapitulerat? I så fall för vad?

Via farmorgun hittar jag ett veckogammalt inlägg hos Josef, som jag missat. Rubriken är De digitala analfabeterna gör det igen. Slutsatsen är att riksdagens ledamöter, med få undantag, inte begriper de nya lagara de röstar igenom. De är digitala analfabeter.

Kanske det.

Jag menar dock att man inte behöver vara programmerare eller något annat slag av dataexpert för att fatta vart dessa lagar tar vägen.

Jag häpnar och skäms å riksdagens vägnar att deras agerande visar en så skrämmande okunnighet i dessa frågor.
Jag är ingen datanörd. Jag är dessutom en mycket bra bit över 30 år. Det räcker att vara lagom nyfiken och tänka efter en aning och ta del av den kunskap som finns.

Det viktiga är inte tekniken i sig, utan att se vilka principer som ligger bakom olika förslag och kolla dem mot egna uppfattningar om vad som är rätt och riktigt. För det krävs ingen datorkunskap som hos experter, det räcker med den normalbegåvning, som jag hoppas att de flesta riksdagsmän besitter.

Alltså, det är viljan, slutledningförmågan och den ideologiska kompassen som verkar saknas hos dagens politiker.

Har riksdagen och dess partier kapitulerat? För vad? För sin oförmåga eller för sin ovilja att sätta sig in i komplicerade lagar? För envetna lobbyister? För vad?

DET GÖR MIG FÖRTVIVLAD!
Förtvivlad över demokratins tillstånd och Sveriges framtid.

Därför anser jag att FRA-lagarna måste rivas upp och att IPRED-lagstiftningen aldrig genomförs.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, visst behöver man inte vara datorexpert, men ibland kan det hjälpa med litet kunskaper.

T ex. för att förstå att termer som "trafikstråk" mest är flum och för att se att IPRED-bevisning är högst otillförlitlig och lättförfalskad, och att utlämnade abonnentuppgifter skulle kunna användas för att kartlägga även annan internettrafik än den påstådda fildelningen och att det är ytterst kränkande.

Men självklart behöver inte politikerna själva sitta inne med denna kunskap. Det skulle ju räcka att konsulterade de som hade kunskapen inom partiet - eller oberoende experter. Problemet idag är att det verkar vara tjänstemännen som stressar på politikerna och att den politiska linjen låses alltför tidigt innan frågor har hunnit diskuteras förutsättningslöst.

Anonym sa...

Bra Lars-Erick..

Men har inte du semester nu?? :)

Lars-Erick Forsgren sa...

Visst Tor, de maste ju kunna skaffa sig palitliga experter. Lite juridisk o teknisk hjalp. Som vi gor pa internet. Vi hjalper varandra.

Yes Olof, I am on vacation, faaaaar away. But the problems in Sweden makes me worried.

Anohito sa...

Ja, nej det kan man inte begära - däremot kan man vänta sig att man exempelvis lyssnar på sina rådgivare (Patrik Fältström som exempelvis sågade både FRA samt IPRED, eller konsulterade expertis i de många områden som berörs - inte BARA bestämma sig för en bild och sedan hålla fast vid den, utan mark än egna tjänstemän) - sedan finns det faktiskt många riksdagsmän som har djupare kunnande - och har gett kunskapstillägg man ignorerat.

Vad jag eftersaknar är ordentliga rapporter som tar i beakt olika expertis - samt även förmågan att faktiskt ändra sig om det dyker upp allvarliga fel som upptäcks längre fram - prestigelöshet helt enkelt. Jag må vara naiv här..
men det är ju här en del av problemet ligger.

Anohito sa...

och kärnpunkten är som du säger : Alltså, det är viljan, slutledningförmågan och den ideologiska kompassen som verkar saknas hos dagens politiker.

+prestigen..:)

Lars-Erick Forsgren sa...

Josef. Ja, just så.