22 februari 2011

Vilket trist mönster (uppdat)

Frånsett deras förkärlek för våld så är det en annan sak som dessa diktatorer verkar ha gemensam. Girighet. Läser i DI att även denna man, Gadaffi i Libyen, som anser sig personifiera folket, äger stora poster t ex i stora banker i Storbrittannier och Italien. Alltså, han placerar inte bara pengar på konton i banker, han köper in sig som ägare...

Vilket trist mönster. Maktberusning, hybris och girighet.

Uppdatering. Det var inte oväntat, men lika trist för det. Dvs att läsa hur Gadaffi inte bara är lika girig som andra diktatorer. Vare sig det kallat sig för "socialister" eller inte. Nu drabbas han av panik även han och söker rädda sina hopstulna miljarder. Dock verkar det inte vara helt lätt, det finns de som inte vill hjälpa folk med blodiga händer. Runt 200 miljarder i rena pengar enbart i Storbritannien, enl AB. Plus fastigheter.
Tydligen tänker inte Gadaffi låta sig ställas inför rätta i Libyen, inte heller ta livet av sig eller kämpa till sista blodsdroppen. Nej, han räknar med att smita ut någonstans och leva det goda livet på undanstoppade miljarder.

5 kommentarer:

Pop sa...

Det gör ju onekligen att deras påståenden att de bara velat tjäna landet klingar ganska falskt.

Lars-Erick Forsgren sa...

Deras syn på saken är nog endast och allena att tjäna på folket.

Jag tror dessutom att det är oljan som hållit honom vid makten så länge. BP och Italienska oljebolag har framtvingat "normalisering" visavi Libyen, så Gadaffi har kunnat sälja sin olja. I någon mån låtit en del sippra ner till folket. Och resten för att dels ta hand om själv, dels betala en ofantlig repressiv apparat av polis, spioner, terrorister utomlands och ett "försvar" som framför allt är avsett att försvara honom.

Utan oljan tror jag inte han kunnat hålla sig kvar så länge.

Jan Rejdnell sa...

Sorry Lars-Erick, sedan du skrev bloggen har alla tillgångar utomlands spårats och frysts. I Storbritannien och Schweitz etc.
Inget land tar emot honom nu - inte ens Venzuela.
Han kommer slåss till sista blodsdroppen för han har inga val kvar. Möjligtvis att sätta oljekällorna i brand.

Lars-Erick Forsgren sa...

Jan. Då jag skrev uppdateringen hade FN:s säk-råd just beslutat om att frysa hans tillgångar. Det betyder inte att det redan gjorts. Men jag hoppas att det funkar snabbt, men är rädd för att alltför mycket kan han ha lyckats sno undan ändå.
Kanske kan man t o m se det som lyckligt om han kan smita med svansen mellan benen innan han tar livet av för många oskyldiga.
Även om det kan bli svårt för honom att bo i London, se Expr idag 27/2.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2346374/khadaffi-kan-fly-till-lyxhuset-i-london

Jan Rejdnell sa...

Den mannen smiter inte men hans familj behöver pengar efter att han är borta.