08 juni 2009

Piratpartiet, valanalys del 1.

Det första jag mötte igår, när jag gick till vallokalen, var en valsedelsutdelare från piratpartiet! Ingen från något annat parti.
Nu har jag varit med ett tag, även som valförrättare, så jag vet att detta med valsedelsutdelare från partierna minskat kraftigt genom åren, speciellt på mindre orter. Det gör saken än mera imponerande. Det visar på entusiastiska och övertygade anhängare.

Alla vet väl nu att piratpartiet "vann" valet till europaparlamentet. Dvs de blev sannerligen inte störst, men de kom in, tog ett mandat med råge. Jag erkänner oförbehållsamt att det glädjer mig! Samtidigt så hoppades jag faktiskt på att (pp) skulle ta två mandat. Kanske inte så mycket för (pp)s egen skull, som för att det skulle förstärka signalen till de etablerade partierna att de missbrukat sin ställning och nonchalerat sina ideologier och fjärmat sig från väljarna. Inte minst då beträffande de viktiga frågorna om integritet och rättssäkerhet och andra medborgarrättsfrågor.

Jag noterar att (pp) i "min" vallokal/valdistrikt (i Piteå kommun, Norrbotten) tog 9,9% och blev lika stora som vänterpartiet och junilistan, vilka båda backade rejält. För hela Piteå kommun blev resultatet för (pp) 6,6%, lägre än rikssnittet men med stora skillnader mellan distrikten, från någon enstaka procent till drygt 15% i ett distrikt. Ser man till hela Norrbotten så visar en snabbkoll att det verkar som att (pp) tagit röster inom varje valdistrikt! Det är i detta röda län vanligt att mindre partier helt saknar röster i ett flertal valdistrikt, men (pp) klarade den ribban.
De flesta kommentatorer pekar på att det är ungdomarna som röstat på (pp). I någon mån kan det vara så, men jag vet ju att det inte är fullt så enkelt. Det finns faktist många både medelålders och äldre som ser lika allvarligt på de kränkningar emot integriteten som de gamla partierna genomdrivit och som (pp) motsätter sig.

(Visst märktes att en del unga väljare inte var så säkra på hur man röstar, men de flesta felaktigheter vad gäller röstandet gjordes faktiskt av äldre väljare. Ex-vis vid förhandsröstning, ombudsröstning och genom att lägga in två valsedlar i valkuvertet.)

Det är uppenbart att de obligatoriska gratulationerna från de andra partierna var rätt så sötsura, och att de ännu inte vill inse vad de missat och vad (pp) fångat upp. Liksom att (pp) bidragit till ett högre valdeltagande, genom att engagera människor som inte de andra partierna lyckats med. Samtidigt som att det i första hand var äldre väljare som deltog i detta val.

Alla måste därför inse att valresultatet i mycket är ett protestval. En protest emot de gamla partierna och då främst i de frågor jag nämnde ovan. Det var inte i första hand ett oreserverat val av (pp), även om man uppskattade dess kamp för integriteten. För (pp) gäller det nu att i nästa val inte hamna i en situation som junilistan i år. Att inte bara bli en dagsslända. Då gäller det att bredda programmet, givetvis med integritet och rättssäkerhet som utgångspunkt, för att både behålla nu vunna väljare och vinna nya. Att vinna tillräckliga, praktiska framgångar i (pp)s profilfrågor lär knappast gå att nå på bara en mandatperiod. Och många väljare har kort tålamod om det inte går som de vill. Exemplet med junilistan visar att det är möjligt att nå en valframgång för ett nytt parti, genom att profilera sig på en fråga, ett område, men att för varaktigare framgångar krävs mera.
Se därför gärna också min förra bloggpost, med vänliga råd till (pp):
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/05/nu-ar-det-skarpt-lage-pp.html

För valet till riksdagen nästa år är en helt annan sak än detta val till europaparlamentet.

2 kommentarer:

Pop sa...

Det är intressant att titta på röstetalen länsvis. Alla partier svänger som väntat kraftigt (rött uppe hos dig, blått här söderut t.ex.) UTOM PP som ligger tämligen stabilt i alla län! Jag tror faktiskt de hittat en alldeles egen nisch.

Fast egentligen är alla partier förlorare. Sett till andel av valmanskåren är sossarna störst på futtiga 10,8%. PP stöds endast av 3,0% medans soffan får egen majoritet med 56,2%.

Lars-Erick Forsgren sa...

När 25% av väljarna ännu en dag före valet inte visste att det skulle ske i söndags, det förklarar till en stor del det dåliga deltagandet.
Och kan skyllas på både media, partierna och parlamentarikerna.