08 juni 2009

Sveriges europaparlamentval, valanalys del 2.

Finns mängder att säga om eu-valet.
En ironisk sak, om man ser till resultatet för hela Sverige är att flera partier ligger snubblande nära antingen förlust av preliminärt vunna mandat, eller vinst av mandat om sluträkningen går år "rätt" håll och om Lissabonfördraget går igenom. Det skulle ju ge Sverige ytterligare två mandat.

T ex piratpartiet är ju emot Lissabonfördraget, men... liksom junilistan, som just nu ligger lite under gränsen för mandat att ta ett av de 18 mandaten... Junilistan gick för övrigt rätt så bra i min kommun, Piteå, möjligen pga att en av dess nuvarande ledamöter - Helen Goudin - kommer från Piteå och dessutom är aktiv jägare, något som är viktigt för norrbottningar...

För både m och s måste valet vara en besvikelse. Jag vill nog tro att det beror på att en del av "deras" väljare ville straffa de båda partierna för deras inställning till integriteten (FRA, Ipred med mera). Detsamma gäller för centern, de tappade sina liberala väljare. Men nu gäller det för Lena Ek att i handling visa om hon menar allvar med sitt tal om integritet.

Att kd öht snubblade in, om än med möda, på ett mandat, är nog lite förvånande. Det intressanta där är om det blir listettan Ebba eller den gamle, populäre räven Alf Svensson som kryssar sig förbi och kniper mandatet.

Jag blev överraskad redan i vallokalen att fp trots allt verkade hävda ställningarna. Att det dessutom skulle bli en framgång var än mer överraskande. Och jag känner starka tvivel på att kommentatorerna har helt rätt, som menar att det är en Marit Paulsen-effekt. Nog kan hon fortfarande ha en viss dragkraft med sitt lite kräva "tantsnack", men det känns lite out of date idag. Kanske en och annan ville tro på hennes sena omsvängning till en mera integritetsvänlig inställning under de allra sista dagarna. Tidigare var det dock inte mycket av det precis... Jag vill gärna tro att det faktiskt var Olle Schmidt och ett par andra på listan som räddade hem ett antal röster genom sitt mera aktiva och genomtänkta försvar för integriteten.

Vänstern gjorde en dålig valrörelse, men lite förvånande var nog deras genomklappning. Både deras förstanamn och Erik Josefsson en bra bit ner på listan, hade ju goda meriter i kampen för integritet. Men det kanske inte vänsterns väljare uppskattade? Då var miljöpartiets framgår mera förståelig genom att de var klart integritetsvänliga, trots att det är ett etablerat parti. Piratpartiet har jag ägnat en helt egen kommentar, se nedan. http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/06/piratpartiet-valanalys-del-1.html

Fi fick, aningen förvånande, lite fler röster än väntat, möjligen beroende på sista-minuten-stödet från ABBAs Benny Andersson. Än fler fick sverigedemokraterna, lyckligtvis dock inte nog för mandat. Deras image som främlingsfientligt känns ju otäck, men kanske ligger något i att "rumsrena" kommentatorer underskattat resultatet av att de också får sympatier i andra frågor, som tidigare betraktades som socialdemokratiska... Men som sossarna numera anses nonchalera.

I många avseenden alltså ett överraskande val, men där det viktigaste resultatet är väljarnas reprimand till flera av de gamla partierna och att de i stället lyfte fram piratpartiet. Men också att valdeltagande ökade något, och att det kan vara piratpartiets förtjänst även det!

8 kommentarer:

Alexander sa...

Alf Svensson har flest personröster

Alf Svensson 837 33,17%
Ella Bohlin 390 15,46%

Gun Svensson sa...

Kolla in valmyndighetens pågående räkning av personröster
http://www.val.se/val/ep2009/slutresultat/personroster.html

Olof Bjarnason sa...

LE;

Det gick vägen för PP. Det är nästan så man känner lite lite hopp.

Nu får vi se hur övriga partier förvaltar denna signal -- för att PP kommer fortsätta synas/höras på internet se jag som självklart redan nu. Med CE i EP kommer vi få tydligare och lättare att förstå vad som händer där nere.

Själv kommer jag fortsätta jobba internt i detta nya parti ett tag framöver. Speciellt är det mjukvarupatentfrågan och dess generalisering (allmänna patent) som intresserar mig. Men min framtida hemvist står inte skriven i sten. Kanske är det så att denna generation blir mera flexibla i sin politiska hemvist?

Pop sa...

Att FPs uppgång är en Marit-effekt måste nog ses som bevisat nu. 51,3% har kryssat henne.

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, Alf S tog kd-mandatet. Utan honom skulle det nog inte blivit ngt mandat.

För mig är det märkligt att fru Bildt kryssade fram sig till en andraplats hos moderaterna, hennes profilfråga var ju bara "hälsoammare mat". Inget fel i sig, men knappast ngn tung EU-fråga, om ngt är det en nationell fråga, men mest en ren privatsak...
Känns smalare än Marit Paulsens jordbrukspolitik och djurskydd. För att inte tala om (pp)s frihets- och integritetsfrågor.

Lars-Erick Forsgren sa...

Olof Bj. Ja nog är som regel yngre väljare mera rörliga än äldre. I princip.
Men samtidigt är det också allt vanligare att ALLA, även äldre, kontinuerligt omprövar sina ställningstaganden betr partival - pga partiernas ideologiska förflackning.

Pop. Marit-effekt, ja, troligt. Men frågan är vad det leder till för intern analys inom fp?

Gun Svensson sa...

@pop: Ja, 51,46 procent av FP:s personröster som var 68,44 procent av det totala antalet röster, så nog kan man tala om en Marit-effekt.

@Lars-Erik: Anna Maria C B hade både en PR-byrå OCH något av en gräsrotsrörelse som jobbade för henne.

Pop sa...

@Farmorgun

Marit klarade f.ö. 4%-spärren själv också med hela 7% av de giltiga rösterna. Även Marita Ulvskog hade klarat sig som eget parti med 5,5%.