30 juli 2010

Vi snälla svenskar och rättssäkerheten

Vi vill gärna tro att vi är så snälla, vi svenskar, att vi är ett föredöme i tolerans, liberalism och god vilja för all världens folk. Jag har länge tvivlat på detta. Visst finns viljan hos många, men det praktiska tillämpandet är högst diskutabelt.

Ett par exempel. Sverige är ett av de absolut tuffaste länderna i Europa när det gäller att neka papperslösa läkarvård! Nu beror det på (sjukvårds-)myndigheters tillämpning av en tuff lag. Men ändå, riksdag och myndighetspersoners agerande vilar på något sätt på en inställning, som alltså är allt annat än tolerant och medmänsklig!

Idag hör vi så, mellan åskbullret, att romer ska utvisas. Gruppen romer alltså. Trots att de kommer från EU-länder. Efter fransk inspiration (?) (jfr rapportinslag igår i teve) så menar man att det finns romer som försörjer sig på tiggeri och därför ska romer som kommer från andra länder utvisas. Trots EU-regler om fri rörlighet för medborgare i länder tillhöriga EU.
Förresten, tigger, det gör väl en del svenska medborgare också, ska vi utvisa dem med?

Återigen denna rädsla för något som känns "främmande", och denna lust att tänka i grupper, i kollektiv i stället för att se människan, individen.

Denna benägenhet att tumma på rättssäkerheten också! Gunnar Strömmer, jurist, skriver i SvD om rättssäkerheten - och om hur partsintressen kan påverka, hur krav på hårda handskar vinner över silkesvantar. Artikeln inleds med ett citat från förre JK, Göran Langertz:
”Rättssäkerhet är inte något man blir särskilt populär på.” Langertz verkar ha rätt, jag tänker på politiker som Johan Batong Pehrson (som piskade in alla fp´s FRA-kritiker utom Camilla Lindberg) och Beatrice Ask (samma länk som betr Johan B).
Ändå tror Gunnar Strömmer att det finns opinionspoäng på att hävda rättssäkerhet.

Tja, jag vet inte. Opinionssiffrorna för piratpartiet är ju inte så roliga, än. Men jag hoppas att han har rätt. För rättssäkerhet är en grundbult för demokrati. Liksom tolerans för minoriteter.

Uppdatering. Detta inlägg handlade om tre saker. Det har föranlett ovanligt många besökande och av kommentarerna att döma är det mina få rader om romer, som lockat till läsning. Tydligt är att även om de flesta (gissar jag) inte vill anse sig som rasister, så finns många fördomar om just romer.
"Lustigt" är också att det senaste dygnets anstormning av besökare inte gett minsta utslag betr länkningar enl Politometern... Intressant också att en del kommentatorer anser att tiggeri är brottsligt. I vart fall om tiggaren är rom... Och om nu polisen anser detsamma, hur är det då med rättssäkerheten?

17 kommentarer:

Kenth Lövgren sa...

Situationen för romerna är på många sätt skrämmande. Skrev i november i min blogg om ett exempel.

"Visst finns det ljus i novembermörkret. Exempelvis när man efter lång tid träffar Maria Leissner igen. Som vanligt bjöd Maria på ett lysande och gripande anförande.


Maria gav en tankeväckande inblick i ett land som till stora delar ansetts befriat från rasism. Inget judehat. Ingen som skriker nigger. Men med ett undantag. En minoritetsgrupp som under århundraden levt vid sidan om det "vanliga" samhället. En minoritetsgrupp som behandlas nedvärderande även bland vanligtvis toleranta och upplysta medborgare.

Redan på 1500-talet kunde männen dödas. Utan brottsmisstanke. Utan dom. Många fördrevs på den tiden till den gränsande "kolonin". Först 450 år senare, 1954, upphävdes deras inreseförbud.

Rätten till skolutbildning kom 120 år efter övriga landsmän. Rösträtten, i praktiken, 40 år efter landets allmänna rösträtt.

Idag saknar nästan 90 % arbete. 60 % av barnen lämnar skolan i förtid.

Landet? Sverige! Minoritetsgruppen? Romerna"

Lars-Erick Forsgren sa...

Kent L. Ja, romerna är en minoritet som länge (alltid?) diskriminerats. Träffade en ggn Katarina Taikon, en lysande och brinnande människa.

Men, hur ílla det än är för romerna så finns många andra minoriteter som far illa på olika sätt.

Och som lever rättsosäkert. Integritet och rättssäkerhet är viktiga i demokrati. Men båda begreppen kränks av FRA-lagen mm.

Per sa...

Det är inte gruppen romer som avisas. Det är en grupp av romer som avisas av polisen. Det är en djävla skillnad. Den gruppen avvisades av polisen eftersom polisen lyckats bevisa att några av dem stal.

Om de flesta vuxna romer begått brott är det då en felaktig fördom att vara extra uppmärksam när en rom är i din närhet? T.ex. att en butiksägare som blivit bestulen många gånger av romer ser till att hålla extra koll när andra romer går in i butiken?

Jag förstår att det blir en negativ spiral av brott, fördomar och brott. Men hur korkat (inte värna oss själva) ska vi bete oss bara för att en grupp människor ska bete/få det bättre?

Finns det statistik på hur många procent av de vuxna romerna som har fällts för brott?

Lars-Erick Forsgren sa...

Per. Just det, en GRUPP romer. Och i media och i "myndighetskommentarer" så uttalar sig man om dem som ett kollektiv.
Känner inte till ngn statistik som sorterar folk på det som du vill göra. Skulle starkt betvivla att skillnaderna i brottslighet är märkbara betr svenskar som är romer och svenskar av annan grupptillhörighet. Däremot observeras de noga...

Givetvis ska man hålla ögonen på de individer som begår brott. Men inte kollektivbestraffa el kollektivbevaka grupper som "man" har fördomar emot.
F.ö. handlar denna bloggpost om olika exempel på bristande tolerans och rättssäkerhet. Allas vår rätt till rättssäkerhet.
Läs gärna samtliga länkar jag ger!

Jan Rejdnell sa...

Ingen skall dömas eller bli ur en rättssituation som grupp. Varje individs situation skall granskas och bli bedömt separat.

Samtidigt för Lars-Ericks blogg en diskussion om romer som grupp. Det är snubblande nära att blanda ihop dessa två situationer.

Precis som i situationen att vissa personer i andra invandrargrupper uppför sig illa och brottsligt så stämplas hela invandrargruppen som svårbemästrad och problemtyngd. Etiketter sätts omedelbart. I ett möte har man 20-30 sekunder på sig att sätta intrycket sedan sitter etiketten fastlimmad och är svår att ta bort.

Fördomar finns och späs på av Sverigedemokrater och andra som vill se en svart-vit värld med fle och rätt.

Det finns romer som sätter fantastiska avtryck som Taikon och det finns romer med ditsydda fickor som sätter skräck i butiksägarna.

Lars-Erick Forsgren sa...

Jan. 1) För tydlighetens skull. Utvisningen av romer är ett exempel i ett större resonemang.
2) Min poäng är just att ingen person ska dömas el bedömas pga en mer el mindre tydligt grupptillhörighet.

Däremot måste man kunna diskutera gruppers situation. Utan att därför anklaga gruppen för enstaka individers eventuella kortakommanden. Som t ex Maria Leissner gör enl Kenth L:s inlägg ovan.

Viktualiebrodern sa...

Apropå att vinna val på rättssäkerhet, så nämner 27 av hittills 1688 kandidater med besvarade enkäter på valpejl.se ordet "rättssäkerhet".

Vilket kan jämföras med att faktiskt bara 8 nämner hårdare/högre/skärpta straff/påföljder.

Men man kan ju anta att nästan alla de 1688 har åtminstone något brott som de tycker är alldeles speciellt obehagligt och vill ha hårdare straff för...

Apropå romer så finns det inslag i traditionellt levande romers kultur som är problematiska. Till exempel i inställningen till barnens skolgång som får konsekvenser för deras försörjningsförmåga längre fram. Lärare som har traditionellt levande romska barn i klassen brukar, har jag förstått, inte se fram emot kvartssamtalen med deras föräldrar.

Och i den inte ovanliga attityden att försöka få fördelar genom att förhandla i alla lägen, som till exempel bilister som stoppats och "övertalats" att köpa värdelösa mässingsbitar som rent guld i sommar kan vittna om.

Lars-Erick Forsgren sa...

Viktualiebroder! Jag tror nog att den som letar kan finna "problematiska" inslag i de flesta kulturer. Om man lever i en annan.
Vad jag förstår finns ytterst få "traditionellt" levande svenska romer idag.
Olika uppfattning om skolan vikt finns hos en och annan av andra "grupper" också. Liksom till vad som är hederligt eller inte - om än uttrycken kan variera.

Robsten sa...

"Denna benägenhet att tumma på rättssäkerheten också! "

Man tummar faktiskt på rättsäkerheten när man inte följer lagen. har man fått avslag så skall man enligt all lag lämna landet.

Christoffer Fagerberg sa...

Grymt att att du också skriver om papperslösas situation, gå gärna in och skriv under vår namninsamling till stöd för papperslösas situation.

http://www.facebook.com/pages/Ge-Papperslosa-ratt-till-vard/138413812859377?ref=ts#!/pages/Ge-Papperslosa-ratt-till-vard/138413812859377?ref=mf

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=4776

Per sa...

Angående de utvisade:
Ja, en grupp romer. En grupp människor, antagligen släkt, som lever tillsammans. Där flera av dem bevisats bryta mot lagarna i vårt land. Inte konstigt alls att den gruppen utvisas. Ingen rasism, bara rimligt.

Angående fördomar:
Det är synd att det inte finns statistik om hur många av romerna som begått brott. För om det i sådan statistik skulle visa sig att romer INTE är kraftigt överrepresenterade så skulle jag bli otroligt förvånad och kraftigt få tänka om.

Men så länge sådan statistik inte förs så förblir fördomarna (sanna eller falska). Detta eftersom jag baserar min världsbild på vad jag upplever, läser och hör andra berätta. Som t.ex. att en person jag känner jobbade i en tygaffär och att de där hade speciella rutiner för hur de skulle bete sig när romer kom in i butiken för att det inte skulle stjälas så mycket.

Vad baserar du din bild av att romer inte är brottsbenägna på? Känner du många romer?

z999 sa...

@Lars-Erik Forsgren:
"Vad jag förstår finns ytterst få "traditionellt" levande svenska romer idag. "

Mjaa, man kan säga att det är en väldigt stor gråzon. Det finns förresten åtminstone en zigenare som är sverigedemokrat och som i alla fall förut var rätt aktiv på nätet. Måste dom kallas för romer förresten? Låter inte zigenare mer sagoaktigt och mycket trevligare? Tattare har jag upplevt som skällsord men jag har aldrig hört någon använda zigenare som skällsord. OK, dom har uttalat det på ett sätt som visar att de föraktar zigenare.

Vad jag tycker är märkligt är att zigenare alltid förknippas med en viss sorts okomplicerad kriminalitet. Jag känner en del zigenare varav ungefär hälften inte är speciellt kriminella.

Jädra snygg färgsammansättning på familjebilden Lars-Erik. Perfekt färgtoning på era kläder och sen att din fru har en nyans vitare kläder medans hon själv är någon nyans mörkare. Är det taget av ett proffs? Sällan man ser såna bilder i någons privata fotokollektion.

Anonym sa...

Mycket snack och lite hockey. Skicka hem folk som inte vill/kan jobba. Oavsett skäl. Tigger de eller begår brott har de inget här att göra. Vore kul att se hur länge jag kan springa omkring i Bukarest och tigga och stjäla innan någon reagerar...

Lars-Erick Forsgren sa...

> Robsten. Avslag? Menar du romer? De har ju rätt att vara i Sverige enl EU-regler. Eller menar du papperslösa? De kanske i ngt fall fått avslag, men överklagat eller har så starka flyktingskäl att de inte vågar återvända till ett land där de sannolikt riskerar att dödas.
F.ö. bör varje människa ha rätt till läkarvård när behov föreligger, oavsett papper el ej!
Det kallas medmänsklighet.

Lars-Erick Forsgren sa...

> Anonym. Varför anonym? Ett mycket oövertänkt inlägg. Slutsatsen av det du skriver är att du då också måste mena att vi ska skicka iväg svenska medborgare som tigger och själ!
Vart ska vi skicka dem?

Lars-Erick Forsgren sa...

> z999. Som du beskriver finns personer inom varje "grupp" som utmärker sig i ett el annat avseende. Låt oss alltså bedöma individen, inte gruppen.

Visst låter zigenare mera "romantiskt" i ngn mening, men när de själva anser att romer är rätt beteckning, så får vi väl acceptera det. Liksom vi numera säger samer och inte lappar. Etc.

Tack för att du uppskattar vår familjebild, inkl hur vi var klädda. Nej, det är en vanlig 17-årig tjej som tog bilden, inget proffs. Dessutom så kan jag avslöja att vår 4-årige son ofta tar ruskigt bra bilder också!

> Christoffer F. Det är nog inte första ggn jag skriver om papperslösa. I vart fall hade jag en intensiv debatt via mail med ngra riksdagsled i frågan för sådär ett par år sedan.
Ska kolla FB-sidan när jag får tid.

Lars-Erick Forsgren sa...

> Per. Igen. Först, läs mina kommentarer till de andra också, så jag inte behöver upprepa mig för mycket.
Sen. Mina få rader i ursprungsinlägget handlar om romer som enl EU-rätt (dvs även enl svensk lag) har rätt att vistas i Sverige!
Jag hoppas du menar dessa, även om du glider i formuleringen genom att sedan skriva "romer", som så många andra gör, vilket är ett sätt att uttrycka sig (fördomsfullt generaliserande) om alla romer som befinner sig i Sverige, inkl de som är svenska medborgare, som är bofasta, och på intet sätt kriminella.

Än en ggn, min poäng med mitt inlägg är att vi inte ska skapa eller befästa fördomar om människar genom att klumpa ihop dem med andra och sätta en etikett. Jag anser det vettigare och mänskligare att se varje människa som en individ, på gott och ont.