28 juli 2010

Att skjuta budbärare... om internet och Wikileaks

Ja, ja, vi vet att internet är ett otyg. Upphov till allt som är fel i samhället. Och i dessa dagar får vi veta att detta att Wikileaks använder internet (vad annars?), det är ännu ett exempel på detta.

Mängder av bloggare har dessutom uttalat sig, dock inte så ofta rent fördömande om Wikileaks publicering av vad som försiggår i Afghanistan. Inte heller att det skulle vara speciellt skadligt för de trupper som befinner sig där. Däremot är det bra, anser många, ett exempel här, att vi får kunskap om hur frihetens försvarare uppför sig.

Jag vill bara nu dra fram en aspekt, och det med hjälp av Annika Beijboms artikel i Svd. I och för sig är jag inte 100% klar över vad hon menar med sin slutkläm, men huvudbudskapet är detta.

"All tänkbar information om ISAF finns på en dottersida till NATO på isaf.nato.int. Ända in i minsta beståndsdel beskrivs där vilka länder som deltar i kampen mot terrorismen, vilken mankraft och utrustning de bidrar med i Afghanistan. Alla utrikesstyrkor finns inritade på kartan."

Hon påpekar att en av de mest paradoxala invändningarna från myndighetshåll – att Wikileaks publiceringar äventyrar sekretessbelagd information – är en regelrätt contradictio in terminus. En enkel google-sökning tar fram allt du vill veta och mer därtill.

Alltså, Wikileaks har gjort en god gärning som fått några gammelmedia att lyfta fram det material som Wikileaks har och som redan finns i stor utsträcking i lätt tillgänglig info från NATO. Att olika försvarsorgan målar ut Wikileaks som farliga är att skjuta sig själva i foten.

Internet är "bara" ett kommunikationsmedel, vare sig ont eller gott i sig. Eller, möjligen kan man säga "gott" då det gör det lättare för oss att orientera oss i vår komplicerade värld.
Att detta gör det svårare för överheten att manipulera oss är en annan sak...

Några blogglänkar till:
http://mitt-i-steget.blogspot.com/2010/07/wikileaks-och-afghanistan-att-sa-vind.html
http://jppirat.blogspot.com/2010/07/wikileaks-lacker-afghan-war-diary.html
http://www.victorzetterman.se/2010/07/hurra-for-wikileaks.html
http://emil.isberg.eu/2010/07/28/nobels-fredspris-till-julian-assange/
http://opassande.se/index.php/2010/07/26/the-pirate-bay-och-wikileaks/

1 kommentar:

Martin Hall sa...

Hej!

Tack för kommentaren och länken!
Nu har jag länkat till ditt inlägg också!


Mvh Martin Hall