14 oktober 2009

Kan FRA-omröstningen bidra till en ny politisk situation?

Vad gör vi efter FRA och partiledardebatten?
Efter en tämligen trist partiledardebatt och omröstningen om FRA-lagen samma dag så börjar jag fundera över det framtida politiska landskapet i Sverige. Det allmänpolitiska läget har blivit allt tristare och är, ur min synpunkt, urspårat i flera år. Inte har det blivit bättre av det märkliga spelet kring FRA-lagarna, där de partier som traditionellt borde stått för integritet och skydd för medborgarnas rättigheter plötsligt och utan förvarning blivit integritetens och medborgarrättens motståndare.

Folkpartisten Camilla Lindberg var den enda på allianssidan som hade modet att inte stödja version 2.1 av FRA-lagen, hon avstod.

Att den röd-gröna röran säger sig vilja riva upp FRA-lagen vågar jag inte lita på, därtill är deras historia i frågan alltför tvivelaktig. Jag ser det mera som ett taktikspel för att fånga upp en bred opinion, och komma åt regeringen, än en vilja att verkligen göra om FRA-lagen (-lagarna) på ett vettigt sätt.

Piratpartiet (pp) säger då: rösta på oss. Kommer vi in i riksdagen, och då blir det troligen i en vågmästarställning, så lovar vi att stödja det alternativ som river upp FRA-lagarna och andra integritetskränkande lagar.

Men fullt så enkelt är det ju inte. Piratpartiet har inget tillnärmelsevis heltäckande program, även om integritetsfrågan och rättssäkerheten är viktiga frågor. Och jag vill inte rösta i blindo utan att veta vilka de kan stödja. Ja, ännu värre, jag vill inte att de stödjer något av dagens block! Alliansen är helt moderatdominerad, och präglas av en politik där maktetablissemanget står emot medborgarna, den för en extrem ”batongpolitik” och för ökade klyftor i samhället. OK, finanskrisen har hanterats hyfsat, men betr lågkonjunkturen finns en del att anmärka. Och så var det en massa annat.

Tyvärr litar jag inte en sekund på det röd-gröna alternativet heller. Deras ekonomiska politik är inte trovärdig, och jag ser mest taktik i deras motstånd mot de sociala nedskärningarna. Sossarnas förnyelse har kommit av sig och att gå i hand med vänsterpartiet gör inte saken bättre.

Idag finns bara två alternativ att välja på. Cementerade verkar det. Behöver det vara så? Tidigare var det en mera öppen situation och det fanns ett socialliberalt folkparti, som stod för ett anständigt alternativ. Numera är det ett lydparti till moderaterna, och ibland till höger om dessa. Socialdemokraterna och vänsterpartiet är allmänt opålitliga och för kollektivistiskt inriktade. Miljöpartiet har i viss mån utvecklats i rätt riktning som ett kvarts socialliberalt parti med grön färg, men är för hårt lierade med soss+vänstern.

Vad händer om (pp) kommer in i riksdagen? Kan det spela en roll? Tja, om det över huvud taget kommer in tror jag beror på om de breddar sitt program, och då i något slags liberal riktning, vilket skulle stämma med deras inställning till integritets- och frihetfrågor. Men hur många vill rösta på ett parti, som (som idag) säger sig kunna stödja vilka som helst av de ”blå” eller ”röda”? Men säg att de breddar sig och opinionssiffrorna i god tid före valet visar att de kan komma in. Vad händer då?
Är det tänkbart att de andra partierna positionerar sig på ett sätt som skulle underlätta en regeringssamverkan i vad som annars kunde bli ett jämviktsläge där (pp) kan utöva ”utpressning”?

Kan och vill miljöpartiet i det läget lösgöra sig från s+v och gå i mera socialliberal riktning?
Kan och vill fp och centern, och eventuellt kd, lösgöra sig från moderaterna och återgå till eller bli socialliberala?

Kan det ”tillåtas” att piratpartiet, till och med utan breddat program, ska få spela Fru Fortuna och bidra till en cementerad blockpolitik? Eller kan (pp) bredda sig och därmed indirekt få de icke-socialistiska småpartierna att gaska upp sig och bli mera självständiga till moderaterna?
I ett sådant läge borde det dessutom finnas en möjlighet att moderaterna och/eller socialdemokraterna gled i rätt riktning för att möjliggöra en anständig politik i folkflertalets intresse, för medborgarrätt, för social rättvisa och medkänsla, för integritet och rättssäkerhet!

Visst ligger det ett önsketänkande i detta scenario, men dagens politiska läge är så bedrövligt att man måste se om det kan finnas eller skapas alternativ!

13 kommentarer:

Sgt Pepper sa...

Själv bryr jag mig inte det minsta om vilket block som lovar skattesänkning eller skattehöjning.

För mig är det underordnat min frihet och integritet. Jag vill inte bo i nya DDR.

Så gissa vilket parti som får min röst?

Olof Bjarnason sa...

Två kommentarer

1) Du överdriver skillnaderna mellan höger- och vänsterblock. Vi har sett ett socialdemokratiskt parti lett av Göran Persson driva moderatpolitik i över tio år - Nya moderaterna ligger inte långt ifrån detta.

2) Piratpartiet kommer aldrig att gå in på fördelningspolitiska frågor, det skulle splittra för mycket. Jag har varit med på några möten med piratpartister nu - vi har våra gemensamma frågor - och det övriga lämnar vi därhän.

Vi måste helt enkelt prioritera vilka frågor som är viktiga. Piratpartiet prioriterar informationsfrågor (däribland yttrandefrihet och teknisk-kulturell utveckling) högre än nya skattebyråkratiska reglers omskrivning.

Mvh

Henry Rouhivuori sa...

Jag tror att längre fram när piratpartiets sakpolitik redovisas i så kallade sjökort, så finns det möjlighet för dig att rösta på oss, om du försöker bortse från rent ekonomiska frågor, såsom nivån på A-kassa o dyl. Rent ekonomiskt är det inte så stor skillnad mellan blocken att det skulle spela in på en person som ser integriteten som viktig fråga.

Observera att Jinge med flera vänsterpartister funderar på eller är helt klara att rösta på PP. Dom gillar inte heller det Rödgröna samarbetet. Där är Thomas Bodström spöket nummer ett.

Dennis Nilsson sa...

Lars-Erick, jag förstår inte hur du resonerar när du föreställer dig vara liberal.

Piratpartiets grundfrågor avhandlar det grundläggande i ett demokratiskt rättsamhälle, frågan om att ytterst kunna yttra dina tankar och ideer utan att råka i tråkigheter, som att bli av med livet.

Det som du kallar för "breddat program" är beroende av just detta.

Vad är det för vits med att ha en dagisplats i ett samhälle som förtrycker och ytterst förgör oliktänkande!

Jag tar mig därifrån så fort det bara går.

Johan Westerholm sa...

Lars Erick

Tyvärr ger du svaret självt. Önsketänkande. (KD) kommer aldrig gå ens i en socialkonservativ riktning, centern riskerar att raderas ut i storstäderna och (FP) med nu Tobias Krantz m.fl. är de facto neo-liberaler.

Angånde ditt beröm till Camilla är jag inte riktigt lika varm. Jag har haft viss insyn och de första signalerna att hon skulle lägga ner sin röst kom först i förra veckan. Hon har aktivt valt att stödja arbetet i 2.1 och medverkat en hel del. Ligger väldigt nära populism....

Tyvärr. Ledsen för att säga det men drömmen är väl det som håller hoppet vid liv. Och det är inte förbjudet. Än.

mvh

Johan

Fridolf sa...

Du behöver inte rösta på grisen i säcken. Rösta på Aktivdemokrati, delegera din röst på ditt favoritparti. När sedan en viktig fråga för dig kommer, ta över rodret och rösta själv direktdemokratiskt!

minata sa...

Socialdemokratiska partiet är en vinnare:

1) Socialdemokraterna vill ha signalspaning. Den borgerliga alliansen har levererat detta.

2) Socialdemokraterna har bundit upp de kommande regeringspartierna, V och MP, i en signalspaningsvänlig reservation. Läs texten i reservationen. I reservationen går S+MP+V längre när det gäller FRA-shopen.
3) De personer i MP och V som inte inte vill ha signalspaning i tråd blir inte statsråd år 2010, till exempel Lage Rahm(MP) och Kalle Larsson(V).

Friheten är röd.

Lars-Erick Forsgren sa...

SgtPepper. Jag behöver inte gissa. Dock förenklar du. För mig gäller det inte bara skattenivåer.

Olof Bj.1) Det ligger ngt i din invändning där. Jag brukar själv framhålla att de i praktisk politik är skrämmande lika. Men det är av populistiska skäl. Avsaknad av ideologi. Jag efterlyser ideologi, så jag vet vart de går. Nu kan de gå vart som helst. Vilket jag inte gillar, när jag ska ge min röst.
2) PPs ställningstagande kan göra att de mister både min och andras röster. Och därför kanske snubbla på mållinjen. Vad har de då åstadkommit?
En viss breddning borde de kunna göra, utan att spricka, enl mina tidigare inlägg.

Lars-Erick Forsgren sa...

Henry R. Ja, hoppas kan man ju, än! Men det verkar segt betr PP:s breddning.
Och Thomas B är ett spöke för både sossar och andra.

DennisN. Jag är social-liberal i den mening som fanns i den termen intill för sådär 10 år sedan. Numera verkar ingen veta vad det är, tyvärr. Varken inom el utom fp, och inte i andra partier heller. Eller bland "vanliga" väljare. Tragiskt.
PPs ställningstagande är i stort sett riktiga, där de tagit ställning. Men de borde kunna ske inom fler områden. Möjligt att inte dagisplatser går få in där, men vem vet? Oväsentligt är det inte. Folk har olika prioriteringar, men visst för mig går friheten före.

Lars-Erick Forsgren sa...

Johan W. Jag tror du förstår min förtvivlan. Och som du säger, önska får man. Ännu. Jag vill allt ha en situation där man inte behöver göra tillägget "ännu".
Betr fp har du tyvärr rätt.
Kd är så pragmatiskt att de i viljan att överleva kan gå vart som helst. Varför inte då åt rätt håll? Centerns liberaler lever farligt, helt rätt. Men finns ingen överlevnadskänsla där?

Camilla har väl jobbat för att göra FRA2.1 så bra som möjligt. Men nådde inte fram. Det har jag förståelse för. Det jag inte begriper är varför inga andra hade nog rak ryggrad, inom som utom fp. Och som du vet, jag litar inte på dina sossar heller. Även om du jobbar i rätt riktning.

Fridolf . Nja, det paketet känns inte smakligt heller. Om än jag gärna ser mera direkt- och deltagande demokrati.

Minata. Du har tyvärr nog rätt betr dina 3 punkter.
Däremot har du fel i slutklämmen. Friheten är inte röd. Dina kommentarer visar ju på motsatsen. Men vad den har för färg, det vete 17. Den verkar färglös.

Olof Bjarnason sa...

LE;

Friheten är lila, vad trodde du? ;)

Lars-Erick Forsgren sa...

Olof Bj.
Om friheten är lila är den en blandning av blått och rött. Men det har jag svårt att tro att det blir frihet. Verkligheten visar väl motsatsen.

Kanske, som ngn sa, friheten är död.
I vart fall väldigt väldigt sjuk.

Lars-Erick Forsgren sa...

Upplysning.
Denna bloggpost har varit publicerad bl a i PT och NV den 19 okt och på Second Opinion några dagar tidigare.