10 oktober 2009

FRA-lagen undergräver demokratin

Om FRA-lagen(-arna) tycker jag inte! Många har skrivit bra och analyserat de (marginellt) olika förslagen. För dagen vill jag bara hänvisa till Mary (Mina moderata karameller), som ger en kortfattad beskrivning av sin grundinställning och vad den grundas på. Jag instämmer i den.

Den som vill läsa mer om detta kan ju t ex kolla in alltid läsvärda Farmorgun.

FRA-lagen får underkänt vilket nummer man än ger den (dem). Att det (förmodligen) behövs viss signalspaning är en sak, men det är en fråga om metod, utformning och omfattning.
Här har de klåfingriga lagstiftarna, uppmuntrade och påhejade av maktlystna byråkrater gått inte bara för långt, de har gått fel vägar.

Det är en fråga om kränkning av integriteten, om yttrande- och kommunikationsfrihet utan risk för repressalier, om rättssäkerhet. Om demokratins fundamenta.

Målet helgar inte medlen.

Demokratin skyddas inte av lagar som kränker grundläggande demokratiska rättigheter.
Tvärtom.

Jag önskar att riksdagen betänker detta. Även om jag inte har så stort hopp om detta. Nästa vecka får vi veta.

2 kommentarer:

Medkänsla Socialism Rättvisa sa...

Även om jag delar Dina åsikter om FRA och även IPRED så tycker jag det är patetiskt att hänvisa till sådana människovärdesfientliga bloggar som "Mina moderata karameller".

Min far var moderat och trodde på klassamhället medan min morbror var moderat kommunalråd och hans fru är f.n moderat kommunalråd. Jag kan intyga att hur trevliga dessa mina släktingar än är så präglas de flesta moderaters åsikter av arrogans, egoism och total avsaknad av empati. Det är i sanning en skam att representera sådana åsikter tillika som det är att referera till dem!

Lars-Erick Forsgren sa...

Men snälla Peter! Du har nog antingen inte läst speciellt mycket av snälla Mary X bloggtexter, eller så blir du blind bara du vet att hon ser sig som moderat. Mary med Mina moderata karameller är på intet sätt människovärdesfientlig. Att man (jag el du) möjligen inte instämmer till 100 el en 90% i allt hon skriver innebär ju inte att hon är värdelös vare sig som människa eller bloggare.

Jag tror, nej vet, att det faktiskt finns moderater som är anständiga människor med empati, även om inte dina släktingar har det. Alla är inte likadana. Alla är personligheter.
Jag förkastar och fördömer inte dig bara för att du har en ideologi som står för massmord och likriktning.
Jag fördömer ideologier som är antidemokratiska och som i praktiken leder till medvetna och planerade massmord (dvs kommunism och nazism). MEN jag kan respektera människor som har dessa åsikter, och diskutera med dem.
(OK, jag känner ingen nazist, men min principiella inställning är densamma till dem som till kommunister.)