Vetenskapens värld igår, måndag i tv2, var närmast en hyllning till hur underbart det är att bli gammal. Eller borde vara, om man är hyfsat frisk - och har folk omkring sig och kan och vill arbeta även efter 65.
Jag har med god marginal passerat 65. Och är inte alls frisk i kroppen. Så att man kan hålla formen med motion etc, den biten känns rätt främmande. Däremot så måste jag av egen erfarenhet instämma i några saker som blir bättre med åren. Möjligen inte för alla, men för de flesta. Man blir "visare", man vågar säga mera, dvs blir ärligare med att visa sin uppfattning. Och man gillar barn än mera är tidigare. Visst ligger det något i detta med barnbarn, som livets efterrätt. Om man har några. Annars är det ju bra, både för barn och äldre, att inte isoleras från varandra.
Medelåldern är nog ingen bra tid. Annat än att det är då man förväntas "leva livet", arbeta, fixa familj etc.
Nå, Jag tillhör en generation där det inte var vanligt att, med enkelt bakgrund (låg inkomst, och utan studiebakgrund hemma etc), studera vidare, dvs man gick inte till universitet. Men en och annan gick på läroverket. Det var stort nog. Själv så var ett av mina första arbeten inom skolans värld. Inte som lärare utan som administrativ tjänsteman. Såg lärarna, insåg att så märkvärdiga var de nog inte ändå med sin bokliga bildning. Inte smartare än vad jag var - så efter några år så for jag till Uppsala och läste 50% mer än den vanliga mängden. Inga problem. Den respekt jag ändå haft för aningen äldre och akademiskt utbildade fick sig en törn. Än fler törnar fick den när jag mera aktivt engagerade mig politiskt - och tog något år till på universitet. Ju "äldre" jag blev, ju mer förstod jag att inte bara studier utan även erfarenhet var bra att ha. Trots att spec i politiken då var en ungdomskult av stora mått, och som fortfarande dominerar Sverige.
Men riktigt respektlös visavi auktorieter och höga herrar, det dröjde ändå några decennier ytterligare. Nu upplever jag alltmer att de de"fina herrarna och damerna", dels är de ett par-tre decennier (minst) yngre än vad jag är - men klokare är de inte. Inte ens om de har något mera av skolstudier och/eller har "höga" (och inkomstbringande positioner).
För att bli klok, "vis", det kommer ju av bildning (dvs mer än utbildning), och erfarenhet.
Erfarenhet får man med åren. Vilket också med all tydlighet betonades i Vetenskapens värld.
D v s, det förutsätter givetvis att man inte sitter och soffar till sig intellektuellt. Visst, en äldre hjärna fungerar aningen långsammare - men det beror på att den innehåller mera. Det är mera minnen och fakta, som ska sorteras fram. Och man har därmed även en bättre förmåga till överblick och se sammanhangen än vad yngre förmår p g a deras brist på erfarenhet.
Och så är man bättre på kärlek som äldre.
Förmodligen är man en bättre politiker också som äldre. (Om man inte blivit deformerad av att vara yrkespolitiker redan från ungdomen.)
Som regel har äldre också ett mera vårdat språk, något att beakta i dessa tider av det hatfyllda språkets utbredning i samhället.
Jag är en man i mogen ålder med brett samhällsintresse på socialliberal grund. Därtill mycket musikintresserad. Det är främst samhällsintresset som dokumenteras här, enstaka notiser av privat eller allmän karaktär kan förekomma. I likhet med Lord Acton (brittisk liberal på 1800-talet) anser jag att: ”Makt verkar korrumperande, och absolut makt korrumperar absolut. Stora män är nästan alltid dåliga män. Det finns ingen värre irrlära än att ämbetet helgar dess innehavare.”
22 november 2016
Gammal och vis
Etiketter:
Barn,
bildning,
erfarenhet,
hatfyllt språkl,
respekt,
respektlöshet,
ungdom,
utbildning,
visdom,
vishet,
ålderdom
19 november 2016
Amerika och Sverige, viktig gemensam historia (+Tillägg)
Det är märkligt hur tankebanorna kan gå. Eller kanske inte så underligt.
Jag skrev för tre veckor sedan att jag (genom Olle Wästbergs månadsbrev) fick upp ögonen för boken Swede Hollow (Ola Larsmo, Albert Bonniers). Beställde den omedelbart och hade den i handen en vecka senare, och började läsa. Intensivt.
Samtidigt pågår ju dels en intensiv debatt om invandring - och i USA "vinner" Donad Trump på ett förvirrad populistiskt program (?) presidentvalet, dvs valet om elektorsröster, där kärnan är invandrarfientlighet, främlingsrädsla, protektionism, isolering av USA från omvärlden mixat med "löften" om att fixa jobben. Man tar sig för pannan och undrar om USA glömt sin historia.
Och jag undrar om svenskarna glömt hur deras förfäder och -mödrar i stora skaror flydde Sverige i hopp om att skapa sig en bättre framtid i Amerika. En av de som for var, som framgår av min länkade text, min far.
I nutidsdebatten om USA-valet hittar jag på Facebook en text där en senator Elizabeth Warren ställer ett antal skarpa frågor till Trump och ställer honom mot väggen för redan brutna vallöften "Baserat på offentliga rapporter, omfattar ditt övergångsteam och ditt potentiella kabinett över tjugo personer från Wall Streeteliten, industriinsiders och lobbyister, vilka kan fatta beslut med stora konsekvenser för sina kunder eller arbetsgivare. De omfattar bland många andra, en tidigare Goldman Sachs chef, som ryktas bli en handplockad finansminister; en betald konsult för Verizon, som fattar viktiga beslut på din administrations Federal Communication Commission; en "top lobbyist" vars företag lobbade på uppdrag i frågor angående Trans-Pacific Partnership och som nu formar ditt Arbetsdepartment och en förnekare av klimatförändringar, av oljeindustrin betald tankesmedjaanställd, som leder ditt miljölags övergång". Mycket skarpa frågor som knappast torde få något tillfredställande svar.
Hos mig uppstår dessutom frågan om hon kan vara släkt med den avlidne Earl Warren, bl a domare i Högsta domstolen i USA, liberal republikan som aktivt bekämpade segregrationen och ö h t syns ha varit en viktig liberal kraft. En man vars namn jag minns från min ungdom. Jag googlar honom, nej Elizabeth och Earl är inte släkt.
Men hittar några fakta om honom som gör mig intresserad. Bland annat hans födelseår, 1891. Det är samma födelseår som min far hade.
Earl Warren var son till en norsk far/immigrant (Varren) och en svensk mor. Han föddes i Los Angeles, Californien och arbetade som ung som järnvägsarbetare (liksom fadern och många av de fattiga svenska invandrarna som hamnade i Swede Hallow). Inte ett statusjobb precis, men tung och hårt. Hans far mördades under ett rån.
I Wikipedia ser jag också ett foto på Earl W som ung officer, 1918. I den enkla uniformen ser jag likheter mellan honom och min far. Och erinrar mig att precis den tiden var också min far inkallad till militärtjänst (-utbildning) också i Californien. Det är ju helt möjligt att Earl Warren och min far stötte på varandra under militärutbildningen... Men i och med fredsstilleståndet så slapp båda att skeppas över till Europa. P g a militärutbildningen så blev min far av med sitt "homestead" - och Earl W återgick till sin akademiska karriär (juridiken), som i sinom tid resulterade i att han blev guvernör i Californien och domare i Högsta Domstolen.
Samtida, med enkelt ursprung, något år geografiskt på samma plats. Och med vissa "vibbar" som får mig att tänka på Swede Hallow.
Min far nämnde St Paul, Minnesota. Men jag kan inte direkt erinra mig att han sagt något om att han hamnade i Swede Hallow, eller ens kände till det. Trots att hans tid i USA sammanfaller med den tid så de tyngsta kapitlen i boken utspelar sig. Och boken omfattar, med korta bilder, ju flera decennier även efter 1890-1920-talen. Förutom det min far berättade så kommer mina ungdomsårs kunskaper om ut- och invandringen av förstås Vilhem Mobergs böcker (som mina föräldrar tyckte jag var för ung för att läsa), där jag faktiskt fick en av volymerna som skolpremie, plus de berättelser som då spreds i svensk press om företrädesvis farmgångsrika svenskamerikaner. Men numera vet vi ju att alla verkligen inte skar guld med täljknivar, utan levde hårda liv. Det bör vi bör känna till.
En del återvände till Sverige efter några år, andra aldrig, och många lämnade rätt få spår efter sig. Ola Larsmo har gjort en viktig insats som lyckats gräva fram även hur dessa levde - och dog.
Praktiskt taget alla har vi väl någon slags relation till utvandringen och de utvandrades historia. Läs därför boken. Möjligen kan den ge lite relief till och förståelse också för dagens migrationsrörelser.
---
Tillägg, betr Swede Hollow.
Svenska dalen kallades det. Men läser man boken och studerar kartbilden (stadskartan) som finns på omslaget så känns det riktigare att kalla det Svenskhålet. Varför? Ja, som jag uppfattar det så var/är det ett hål, inte ravin, där de fattigaste hamnade - och där många (de flesta?) förblev i hela sina liv. Ett gytter av träskjul, en del visserligen nödtorftigt förbättrade om den/de som bodde där hade möjlighet till det. Inga egentliga gator, en farlig stig upp till den riktiga staden, alternativt genom en trång, farlig tågtunnel. Och en plats, närmast avstjälpningsplats, inte bara för svenska invandrare, även om de utgjorde en stor del, utan också för irländare och italienare m fl.
Boken handlar om en familj, plus några i deras närhet. Från ankomsten sent 1890-tal och i princip till ca 1930, men med ögonblicksbilder med något decenniums skillnad. Korta, gripande, belysande.
Handlar om vardagen, livet, det mödosamma, hårda. Om stark kärlek, ofta en kärlek som inte hade ord. Om förödande kärlek, som leder till uppoffringar av skilda slag - och fördärv. Också om brott och straff. Där straffen ofta var kallhamrat grymma - och där brotten också kunde vara grymma, men inte alltid skulle betraktas som allvarliga sedda med dagens ögon. Om fördomar, om hur lynchningsstämning piskas upp. Om stolthet - "fattig men stolt". Om vänskap. Om en tid och en utveckling där människorna, speciellt de som kommit ett halvt trappsteg upp, kände en kluvenhet inför sin bakgrund, sin historia.
Ja, läs boken.
Jag skrev för tre veckor sedan att jag (genom Olle Wästbergs månadsbrev) fick upp ögonen för boken Swede Hollow (Ola Larsmo, Albert Bonniers). Beställde den omedelbart och hade den i handen en vecka senare, och började läsa. Intensivt.
Samtidigt pågår ju dels en intensiv debatt om invandring - och i USA "vinner" Donad Trump på ett förvirrad populistiskt program (?) presidentvalet, dvs valet om elektorsröster, där kärnan är invandrarfientlighet, främlingsrädsla, protektionism, isolering av USA från omvärlden mixat med "löften" om att fixa jobben. Man tar sig för pannan och undrar om USA glömt sin historia.
Och jag undrar om svenskarna glömt hur deras förfäder och -mödrar i stora skaror flydde Sverige i hopp om att skapa sig en bättre framtid i Amerika. En av de som for var, som framgår av min länkade text, min far.
I nutidsdebatten om USA-valet hittar jag på Facebook en text där en senator Elizabeth Warren ställer ett antal skarpa frågor till Trump och ställer honom mot väggen för redan brutna vallöften "Baserat på offentliga rapporter, omfattar ditt övergångsteam och ditt potentiella kabinett över tjugo personer från Wall Streeteliten, industriinsiders och lobbyister, vilka kan fatta beslut med stora konsekvenser för sina kunder eller arbetsgivare. De omfattar bland många andra, en tidigare Goldman Sachs chef, som ryktas bli en handplockad finansminister; en betald konsult för Verizon, som fattar viktiga beslut på din administrations Federal Communication Commission; en "top lobbyist" vars företag lobbade på uppdrag i frågor angående Trans-Pacific Partnership och som nu formar ditt Arbetsdepartment och en förnekare av klimatförändringar, av oljeindustrin betald tankesmedjaanställd, som leder ditt miljölags övergång". Mycket skarpa frågor som knappast torde få något tillfredställande svar.
Hos mig uppstår dessutom frågan om hon kan vara släkt med den avlidne Earl Warren, bl a domare i Högsta domstolen i USA, liberal republikan som aktivt bekämpade segregrationen och ö h t syns ha varit en viktig liberal kraft. En man vars namn jag minns från min ungdom. Jag googlar honom, nej Elizabeth och Earl är inte släkt.
Men hittar några fakta om honom som gör mig intresserad. Bland annat hans födelseår, 1891. Det är samma födelseår som min far hade.
Earl Warren var son till en norsk far/immigrant (Varren) och en svensk mor. Han föddes i Los Angeles, Californien och arbetade som ung som järnvägsarbetare (liksom fadern och många av de fattiga svenska invandrarna som hamnade i Swede Hallow). Inte ett statusjobb precis, men tung och hårt. Hans far mördades under ett rån.
I Wikipedia ser jag också ett foto på Earl W som ung officer, 1918. I den enkla uniformen ser jag likheter mellan honom och min far. Och erinrar mig att precis den tiden var också min far inkallad till militärtjänst (-utbildning) också i Californien. Det är ju helt möjligt att Earl Warren och min far stötte på varandra under militärutbildningen... Men i och med fredsstilleståndet så slapp båda att skeppas över till Europa. P g a militärutbildningen så blev min far av med sitt "homestead" - och Earl W återgick till sin akademiska karriär (juridiken), som i sinom tid resulterade i att han blev guvernör i Californien och domare i Högsta Domstolen.
Samtida, med enkelt ursprung, något år geografiskt på samma plats. Och med vissa "vibbar" som får mig att tänka på Swede Hallow.
Min far nämnde St Paul, Minnesota. Men jag kan inte direkt erinra mig att han sagt något om att han hamnade i Swede Hallow, eller ens kände till det. Trots att hans tid i USA sammanfaller med den tid så de tyngsta kapitlen i boken utspelar sig. Och boken omfattar, med korta bilder, ju flera decennier även efter 1890-1920-talen. Förutom det min far berättade så kommer mina ungdomsårs kunskaper om ut- och invandringen av förstås Vilhem Mobergs böcker (som mina föräldrar tyckte jag var för ung för att läsa), där jag faktiskt fick en av volymerna som skolpremie, plus de berättelser som då spreds i svensk press om företrädesvis farmgångsrika svenskamerikaner. Men numera vet vi ju att alla verkligen inte skar guld med täljknivar, utan levde hårda liv. Det bör vi bör känna till.
En del återvände till Sverige efter några år, andra aldrig, och många lämnade rätt få spår efter sig. Ola Larsmo har gjort en viktig insats som lyckats gräva fram även hur dessa levde - och dog.
Praktiskt taget alla har vi väl någon slags relation till utvandringen och de utvandrades historia. Läs därför boken. Möjligen kan den ge lite relief till och förståelse också för dagens migrationsrörelser.
---
Tillägg, betr Swede Hollow.
Svenska dalen kallades det. Men läser man boken och studerar kartbilden (stadskartan) som finns på omslaget så känns det riktigare att kalla det Svenskhålet. Varför? Ja, som jag uppfattar det så var/är det ett hål, inte ravin, där de fattigaste hamnade - och där många (de flesta?) förblev i hela sina liv. Ett gytter av träskjul, en del visserligen nödtorftigt förbättrade om den/de som bodde där hade möjlighet till det. Inga egentliga gator, en farlig stig upp till den riktiga staden, alternativt genom en trång, farlig tågtunnel. Och en plats, närmast avstjälpningsplats, inte bara för svenska invandrare, även om de utgjorde en stor del, utan också för irländare och italienare m fl.
Boken handlar om en familj, plus några i deras närhet. Från ankomsten sent 1890-tal och i princip till ca 1930, men med ögonblicksbilder med något decenniums skillnad. Korta, gripande, belysande.
Handlar om vardagen, livet, det mödosamma, hårda. Om stark kärlek, ofta en kärlek som inte hade ord. Om förödande kärlek, som leder till uppoffringar av skilda slag - och fördärv. Också om brott och straff. Där straffen ofta var kallhamrat grymma - och där brotten också kunde vara grymma, men inte alltid skulle betraktas som allvarliga sedda med dagens ögon. Om fördomar, om hur lynchningsstämning piskas upp. Om stolthet - "fattig men stolt". Om vänskap. Om en tid och en utveckling där människorna, speciellt de som kommit ett halvt trappsteg upp, kände en kluvenhet inför sin bakgrund, sin historia.
Ja, läs boken.
Etiketter:
1891,
Amerika,
brott och straff,
Elizabeth Warren,
invandring,
migrationsrörelse,
Ola Larsmo,
Svenska dalen,
Svenskhålet,
Sverige,
Swede Hallow
17 november 2016
Blir det en god jul?
Affärsmännens julreklam dränker oss redan. Köp, köp, köp. Samtidigt som demokratin ifrågasätts och hotas. Människor runt om oss lever utan frihet, i stället rasar krig, ofta inbördeskrig, och tvingar folk på flykt. I USA har just en president valts, av en minoritet, som talat och talar om att bygga murar och att hindra folk att komma till landet.
Jag har svårt att komma i någon julkänsla.
(Dessutom är jag sjuk, om än förhoppningsvis snart på benen igen. )
Jul firar vi i Sverige, och i många andra västländer, som en kristen högtid, till minne av Jesu födelse - som snabbt, på grund av en grym regim, resulterade i att Jesus och hans föräldrar blev flyktingar.
Ja, jag vet, det finns inslag i dagens julfirande här uppe i den kalla Nord, som påminner om de "religiösa" förkristna matorgier som skedde när vårt land var trägudars land. Människoffer slipper vi (förhopnningsvis) numera. I stället är det i mycket affärsmännens jul. Och Kalle Ankas.
Allt eftersom välståndet förbättrades så såg givetvis affärsmännen till att vi inte bara handlade mat till jul utan alltmer julklappar. Fler och dyrare för varje år. Med tevens ankomst som centralpunkten i hemmen så blev också Kalle Ankas jul viktig, julgranen lever kvar men kommer lite i skymundan.
Kalle Anka håller oss i alla fall hemma.
Annars går det mesta ut på att ge, vilket numera tolkas som att köpa.
Själv vill jag gärna se att julen ger oss tillfälle att göra någon glad, att vi kommer ihåg varandra. Det betyder ju verkligen inte att det ska köpas en massa, inte att tvingas stressa runt och hitta något (dyrt) att slå in i paket.
Att göra något borde betyda att ge av sin tid om omtanke. Att vara tillsammans, om möjligt inte bara fysískt, utan även själsligt, att inte vara på nätet, i mobilen medan vi äter julskinkan eller ser på Kalle (eller läser julevangeliet - hur många gör det numera?) Julen är en familjehögtid, men trots det kan det ju vara svårt att ha alla man älskar omkring sig. Ev frånvarande motiverar givetvis att man slår en signal till den/dem. I synnerhet om man glömt att skicka en julhälsning via snigelpost.
Julen bör alltså innebära att vara tillsammans, i större eller mindra kretsar, och inte glömma de som är helt ensamma. Att i första hand ge av sin tid. Vara tillsammans, äta tillsammans, prata, skratta, dela minnen. Och det utan en massa extra ståhej, som stressar och kostar pengar.
OK, man kan ju också ge en liten julklapp till de som är nära. Helst inte för stort och påkostat dock. Kanske något som man själv gjort, något som man bakat, smärre saker som visar att man tänker på varandra, gillar varandra. Men som inte jagar och stressar oss att övertrumfa varandra i dyrbarheter. Och inte glömma barnen, men det är nog ingen risk, om man inte är helt barskarpad. Men då gäller det att stålsätta sig emot reklamen som försöker göra allt till måsten.
Många gånger passar det bra att ge en bok. Som man noga valt ut, för att passa mottagaren och dennes intressen. Som gör att denne dessutom lockas att släcka smart-fånen, surfplattan eller datorn för att hålla i papper, slippa se på en flimrande skärm en stund.
God Jul. Och ta inte ut julen i förväg. Advent betyder väntan, är en förberedelstid. Inte att man ska "provsmaka" på själva julen så man är mer än less på den redan före juldagen.
En fridfull och fröjdefull jul är vad vi behöver i denna tid när alltför många lider och plågas av krig, sjukdomar, flyktingskap, hunger/svält, trakasserier av olika slag. Ge dem en tanke, och om möjligt lite av din tid också.
Så kanske vi går mot bättre tider.
Jag har svårt att komma i någon julkänsla.
(Dessutom är jag sjuk, om än förhoppningsvis snart på benen igen. )
Jul firar vi i Sverige, och i många andra västländer, som en kristen högtid, till minne av Jesu födelse - som snabbt, på grund av en grym regim, resulterade i att Jesus och hans föräldrar blev flyktingar.
Ja, jag vet, det finns inslag i dagens julfirande här uppe i den kalla Nord, som påminner om de "religiösa" förkristna matorgier som skedde när vårt land var trägudars land. Människoffer slipper vi (förhopnningsvis) numera. I stället är det i mycket affärsmännens jul. Och Kalle Ankas.
Allt eftersom välståndet förbättrades så såg givetvis affärsmännen till att vi inte bara handlade mat till jul utan alltmer julklappar. Fler och dyrare för varje år. Med tevens ankomst som centralpunkten i hemmen så blev också Kalle Ankas jul viktig, julgranen lever kvar men kommer lite i skymundan.
Kalle Anka håller oss i alla fall hemma.
Annars går det mesta ut på att ge, vilket numera tolkas som att köpa.
Själv vill jag gärna se att julen ger oss tillfälle att göra någon glad, att vi kommer ihåg varandra. Det betyder ju verkligen inte att det ska köpas en massa, inte att tvingas stressa runt och hitta något (dyrt) att slå in i paket.
Att göra något borde betyda att ge av sin tid om omtanke. Att vara tillsammans, om möjligt inte bara fysískt, utan även själsligt, att inte vara på nätet, i mobilen medan vi äter julskinkan eller ser på Kalle (eller läser julevangeliet - hur många gör det numera?) Julen är en familjehögtid, men trots det kan det ju vara svårt att ha alla man älskar omkring sig. Ev frånvarande motiverar givetvis att man slår en signal till den/dem. I synnerhet om man glömt att skicka en julhälsning via snigelpost.
Julen bör alltså innebära att vara tillsammans, i större eller mindra kretsar, och inte glömma de som är helt ensamma. Att i första hand ge av sin tid. Vara tillsammans, äta tillsammans, prata, skratta, dela minnen. Och det utan en massa extra ståhej, som stressar och kostar pengar.
OK, man kan ju också ge en liten julklapp till de som är nära. Helst inte för stort och påkostat dock. Kanske något som man själv gjort, något som man bakat, smärre saker som visar att man tänker på varandra, gillar varandra. Men som inte jagar och stressar oss att övertrumfa varandra i dyrbarheter. Och inte glömma barnen, men det är nog ingen risk, om man inte är helt barskarpad. Men då gäller det att stålsätta sig emot reklamen som försöker göra allt till måsten.
Många gånger passar det bra att ge en bok. Som man noga valt ut, för att passa mottagaren och dennes intressen. Som gör att denne dessutom lockas att släcka smart-fånen, surfplattan eller datorn för att hålla i papper, slippa se på en flimrande skärm en stund.
God Jul. Och ta inte ut julen i förväg. Advent betyder väntan, är en förberedelstid. Inte att man ska "provsmaka" på själva julen så man är mer än less på den redan före juldagen.
En fridfull och fröjdefull jul är vad vi behöver i denna tid när alltför många lider och plågas av krig, sjukdomar, flyktingskap, hunger/svält, trakasserier av olika slag. Ge dem en tanke, och om möjligt lite av din tid också.
Så kanske vi går mot bättre tider.
14 november 2016
Är Trump Kvän?
Nog har jag stött på ordet "kvän" tidigare. Men knappast funderat det minsta kring det. Men så plötsligt komplicerar manusförfattarna till "Midnattssol" till det ytterligare. Spelet och spänningarna i den blodiga trillern (SVT1 söndagkvällar) gäller inte bara svenskar och samer och fransmän/algerier inklusive identitetskriser som ryms inom dessa, nu fördes in kväner också. Som liksom samer beskrivs som alkoholiserade och drogberoende och allmänt tjuvaktiga macho-tjuvskyttar. Vilket gjorde att jag än mera undrar över syftet med den onekligen spännande serien som utspelar sig i fjällmiljö, Kiruna, LKAB, div småbyar och mysko kopplingar till Sapmi, nåjer och gamla traditioner (skrock, skulle många säga). Vill de "bara" visa ett spännande drama i exotisk miljö med flytten av Kiruna och eventuell finansiella skumraskaffärer - och kanske en gnutta storpolitik?
Eller vill de säga något mera - t ex just om ursprungsbefolkningar, anpassning eller inte till det omgivande samhället, om fördomar och droger? Eller vad?
Jag vet inte. Men jag googlade snabbt på kväner. Och hittar förstås många långa texter, bl a på Wikipedia. Plus bilder på kväner.
Jag ska inte referera det, men ni får en länk till wikipedia. Den, och än mer om man läser lite av andra dokument också, visar att kväner inte är ett helt lätt och entydigt begrepp. Är det (eller var det) en ursprungsbefolkning - före samerna? Det man möjligen kan säga är det som ses som den geografiska placeringen av kväner - norra Norge, norra Sverige (inte minst Tornedalen) och norra Finland. Men om kväner "bara" var de som bodde där, eller om det var (är) en folkgrupp?
En "blomstringstid" för kvänerna tycks ha varit från 800-talet och till 1100-talet. Nordliga vikingar?
Men de nämns i hävderna, som onekligen är en blandning av sägner, skribenters mer el mindre fantasier och något mera handfast dokumentation. Begreppet förvann under slutet av medeltiden, möjligen p g a att kvänerna försvann (digerdöden långt i norr?) Men återkommer senare... och man undrar varför, var det en nu en beteckning för tornedalingar, finnar och andra - som inte var samer? Jag vet inte.
Då jag så kolla bilder under rubriken kväner hittar jag några kända ansikten. T ex kommunpolitikerna Bengt Niska, prästen/författare Bengt Pohjanen, skidåkaren Charlotte Kalla... och många fler.
Och scrollar jag ner ännu mera så vad finner jag då? Jo, Donald Trump, hur har han hamnat där?
Visserligen har jag en känsla av att Trump när han började vilja kandidera till presidentposte kom både med antydningar till någon nordisk bakgrund (norsk?) , men också kraftiga förnekanden betr detta.
Men kvän - kan Trump ha några gener i sig som kommer från Kvänland? (Bilden har en koppling till en text om Barentsregionen.)
Det är en både kittlande - och skrämmande tanke att spekulera i. Så där slutar jag.
Eller vill de säga något mera - t ex just om ursprungsbefolkningar, anpassning eller inte till det omgivande samhället, om fördomar och droger? Eller vad?
Jag vet inte. Men jag googlade snabbt på kväner. Och hittar förstås många långa texter, bl a på Wikipedia. Plus bilder på kväner.
Jag ska inte referera det, men ni får en länk till wikipedia. Den, och än mer om man läser lite av andra dokument också, visar att kväner inte är ett helt lätt och entydigt begrepp. Är det (eller var det) en ursprungsbefolkning - före samerna? Det man möjligen kan säga är det som ses som den geografiska placeringen av kväner - norra Norge, norra Sverige (inte minst Tornedalen) och norra Finland. Men om kväner "bara" var de som bodde där, eller om det var (är) en folkgrupp?
En "blomstringstid" för kvänerna tycks ha varit från 800-talet och till 1100-talet. Nordliga vikingar?
Men de nämns i hävderna, som onekligen är en blandning av sägner, skribenters mer el mindre fantasier och något mera handfast dokumentation. Begreppet förvann under slutet av medeltiden, möjligen p g a att kvänerna försvann (digerdöden långt i norr?) Men återkommer senare... och man undrar varför, var det en nu en beteckning för tornedalingar, finnar och andra - som inte var samer? Jag vet inte.
Då jag så kolla bilder under rubriken kväner hittar jag några kända ansikten. T ex kommunpolitikerna Bengt Niska, prästen/författare Bengt Pohjanen, skidåkaren Charlotte Kalla... och många fler.
Och scrollar jag ner ännu mera så vad finner jag då? Jo, Donald Trump, hur har han hamnat där?
Visserligen har jag en känsla av att Trump när han började vilja kandidera till presidentposte kom både med antydningar till någon nordisk bakgrund (norsk?) , men också kraftiga förnekanden betr detta.
Men kvän - kan Trump ha några gener i sig som kommer från Kvänland? (Bilden har en koppling till en text om Barentsregionen.)
Det är en både kittlande - och skrämmande tanke att spekulera i. Så där slutar jag.
Etiketter:
Bengt Pohjanen,
Charlotte Kalla,
kväner,
Midnattssol,
nåjder,
samer,
Sapmi,
Tornedalen,
Trump
10 november 2016
Valet i USA 2016, div eftersnack
Skrev igår en snabb text, under morgontimmarna, om valet av Trump, i USA. Nu ett dygn senare har jag en del fler kommentarer och noteringar.
Ja, Trump vann, dvs han fick flest elektorsröster. Men flest väljare fick Hillary Clinton, några hundra tusen fler än Trump. Valsystemet kan leda till sådana konsekvenser, där elektorerna är de som formellt (och reellt) utser president, och där vinnaren som regel tar alla elektorsrösterna i delstaten. Utom in några fall där även tvåan kan få några elektorer. Och systemet innebär smärre olikheter mellan delstaterna - plus det faktum att man räknar delstaterna var för sig. Ett val som utan omvägar skulle gälla antingen antalet elektorer utsedda på rikssiffrorna, eller ett direktval av president skulle ge ett annat resultat.
Nå, för amerikanerna, den hälft som går och röstar, är det i första hand inrikespolitiken som avgör valet. För oss som inte får rösta i USA-valet (så viktigt som det är vem som är president i USA så borde väl vi också få rösta... ) är dock utrikespolitiken inklusive faktorer som styr USA:s ekonomi (störst i världen) och handeln viktigast.
Att machomännen Trump och Putin verkar gilla, och förstå, varandra är därför illavarslande. Mänskliga rättigheter och respekt för demokrati och folks självbestämmande kommer då i skymundan. Trump och Putin kan då dela upp världen som de vill, utan hänsyn till omvärldens vilja.
Trump anser, i vart ansåg före valet, att dess allierade, ska betala en större del av försvarskostnaderna själva. Och då kan mera skattepengar gå till USA:s egen försvarsmakt.
Det leder rimligen till kraftigt höja försvarsbudgetar i både NATO-länderna, t ex i Baltikum, och i andra länder som utan NATO-medlemsskap (t ex Sverige) litat på USA (och NATO)-stöd när Putins Ryssland skramlar med sin styrka.
Att börserna runt om i världen rasade de första morgontimmarna igår, det var fullt förklarligt mot bakgrund av Trumps språk under valrörelsen, det var ju visserligen opreciserat men innehöll mycket som kan bli ett hot mot handel och tillväxt både i och utom USA. Mera märkligt är att vissa börser (både i Stockholm och USA) repade sig efter Trumps segertal. Han tal om tillväxt etc var ju floskelfyllt och utan konkretition som kunde ge anledning till minskad oro. Tvärtom. Nu idag, torsdag verkar flera börser gå upp, samtidigt som alltfler varningstecken reses inför vad en Trumppolitik innebär, t ex betr fastighetsmarknad, räntor - och ökad protektionism. Märkligt önsketänkande på börserna.
Spekulationerna om hans ministrar och rådgivare är inte heller positiva, det verkar mest vara mycket konservativa herrar, ibland väldigt hårdföra dessutom. Jagh förstår att det finns ett önsketänkande hos många om att han ska får vettigare och kunnigare folk omkring sig, som kan balansera Trumps okunniga fladdrande. Men det ser hittils inte bra ut - och vill han verkligen lyssna på andra? Han verkar ju vilja vara den som själv står i fokus.
Att Trump vill genomdriva sin rasistiska och främlingfientliga politik får man förutsätta. Mur emot Mexico, deportation av tolv miljoner immigranter etc. Möjligen kan det inte bli så mycket elände av hans sexism, men vem vet? Däremot så lär hans ovilja emot åtgärder för att stoppa miljöförstörings (klimatavtalet) nog få stora och tämligen omedelbara konsekvenser. Hans inställning, att hindra frihandel och höja tullare, i uttalade avsikt att "rädda" amerikanska jobb - den kan ge negartiva effekter för omvärldens export till USA, inga nya jobb i USA men däremot högre kostnader för USAs befolkning. Och en massa konfliktrisker med andra länder.
Och, visst undrar jag hur Trump nu, plötsligt, vill ena landet. Det stämmer ju inte med hans uttalanden under valrörelsen där han exkluderar de flesta som inte är som hans "vita, medelålders, konservativa män". Dock förtår jag de som önsketänker.
Omvärldens reaktioner är till största del förvånade och fyllda av chock, ängslan. Med några undantag, där mera reaktionära (diktatoriska) regimer som inte själva respekterar mänskliga rättigheter som rättvisa och rättssäkerhet (inte bara Putin), och är mer el mindre nationalistiska, ser positivt till valet. En av de som gillar Trump är Duterte i Filippinerna, som ju inte gillar Obamas tal om mänskliga rättigheter. Liksom givetvis SD/Åkesson och deras populistiska gelikar här och där närmast jublar åt Trumps seger.
F.ö. noterar jag intressanta, välformulerade och genomtänkta kommentarer i min lokaltidning, Piteå-Tidningen. För kännedom här några länkar där ni kan läsa vidare själva.
Ledaren, som noterar att valet gör världen mera osäker. Av Olof Abrahamsson.
En text om försvarspoliltiska aspekter.
En statsvetare.
Lokala SD positiva till Trump, förstås....
Trump är oberäknelig anser kommunalrådet (s)
En TT-analys på utrikessidan, för dagen utökad
Jag måste säga att det är en bra bevakning av en lokaltidning. Det finns lite mer också. Så t ex en kommentar på Sporten, av en chockad Kalla, skidlöparstjärnan. Och på nöjessidan flera kommentarer av nöjeskändisar.
Ja, Trump vann, dvs han fick flest elektorsröster. Men flest väljare fick Hillary Clinton, några hundra tusen fler än Trump. Valsystemet kan leda till sådana konsekvenser, där elektorerna är de som formellt (och reellt) utser president, och där vinnaren som regel tar alla elektorsrösterna i delstaten. Utom in några fall där även tvåan kan få några elektorer. Och systemet innebär smärre olikheter mellan delstaterna - plus det faktum att man räknar delstaterna var för sig. Ett val som utan omvägar skulle gälla antingen antalet elektorer utsedda på rikssiffrorna, eller ett direktval av president skulle ge ett annat resultat.
Nå, för amerikanerna, den hälft som går och röstar, är det i första hand inrikespolitiken som avgör valet. För oss som inte får rösta i USA-valet (så viktigt som det är vem som är president i USA så borde väl vi också få rösta... ) är dock utrikespolitiken inklusive faktorer som styr USA:s ekonomi (störst i världen) och handeln viktigast.
Att machomännen Trump och Putin verkar gilla, och förstå, varandra är därför illavarslande. Mänskliga rättigheter och respekt för demokrati och folks självbestämmande kommer då i skymundan. Trump och Putin kan då dela upp världen som de vill, utan hänsyn till omvärldens vilja.
Trump anser, i vart ansåg före valet, att dess allierade, ska betala en större del av försvarskostnaderna själva. Och då kan mera skattepengar gå till USA:s egen försvarsmakt.
Det leder rimligen till kraftigt höja försvarsbudgetar i både NATO-länderna, t ex i Baltikum, och i andra länder som utan NATO-medlemsskap (t ex Sverige) litat på USA (och NATO)-stöd när Putins Ryssland skramlar med sin styrka.
Att börserna runt om i världen rasade de första morgontimmarna igår, det var fullt förklarligt mot bakgrund av Trumps språk under valrörelsen, det var ju visserligen opreciserat men innehöll mycket som kan bli ett hot mot handel och tillväxt både i och utom USA. Mera märkligt är att vissa börser (både i Stockholm och USA) repade sig efter Trumps segertal. Han tal om tillväxt etc var ju floskelfyllt och utan konkretition som kunde ge anledning till minskad oro. Tvärtom. Nu idag, torsdag verkar flera börser gå upp, samtidigt som alltfler varningstecken reses inför vad en Trumppolitik innebär, t ex betr fastighetsmarknad, räntor - och ökad protektionism. Märkligt önsketänkande på börserna.
Spekulationerna om hans ministrar och rådgivare är inte heller positiva, det verkar mest vara mycket konservativa herrar, ibland väldigt hårdföra dessutom. Jagh förstår att det finns ett önsketänkande hos många om att han ska får vettigare och kunnigare folk omkring sig, som kan balansera Trumps okunniga fladdrande. Men det ser hittils inte bra ut - och vill han verkligen lyssna på andra? Han verkar ju vilja vara den som själv står i fokus.
Att Trump vill genomdriva sin rasistiska och främlingfientliga politik får man förutsätta. Mur emot Mexico, deportation av tolv miljoner immigranter etc. Möjligen kan det inte bli så mycket elände av hans sexism, men vem vet? Däremot så lär hans ovilja emot åtgärder för att stoppa miljöförstörings (klimatavtalet) nog få stora och tämligen omedelbara konsekvenser. Hans inställning, att hindra frihandel och höja tullare, i uttalade avsikt att "rädda" amerikanska jobb - den kan ge negartiva effekter för omvärldens export till USA, inga nya jobb i USA men däremot högre kostnader för USAs befolkning. Och en massa konfliktrisker med andra länder.
Och, visst undrar jag hur Trump nu, plötsligt, vill ena landet. Det stämmer ju inte med hans uttalanden under valrörelsen där han exkluderar de flesta som inte är som hans "vita, medelålders, konservativa män". Dock förtår jag de som önsketänker.
Omvärldens reaktioner är till största del förvånade och fyllda av chock, ängslan. Med några undantag, där mera reaktionära (diktatoriska) regimer som inte själva respekterar mänskliga rättigheter som rättvisa och rättssäkerhet (inte bara Putin), och är mer el mindre nationalistiska, ser positivt till valet. En av de som gillar Trump är Duterte i Filippinerna, som ju inte gillar Obamas tal om mänskliga rättigheter. Liksom givetvis SD/Åkesson och deras populistiska gelikar här och där närmast jublar åt Trumps seger.
F.ö. noterar jag intressanta, välformulerade och genomtänkta kommentarer i min lokaltidning, Piteå-Tidningen. För kännedom här några länkar där ni kan läsa vidare själva.
Ledaren, som noterar att valet gör världen mera osäker. Av Olof Abrahamsson.
En text om försvarspoliltiska aspekter.
En statsvetare.
Lokala SD positiva till Trump, förstås....
Trump är oberäknelig anser kommunalrådet (s)
En TT-analys på utrikessidan, för dagen utökad
Jag måste säga att det är en bra bevakning av en lokaltidning. Det finns lite mer också. Så t ex en kommentar på Sporten, av en chockad Kalla, skidlöparstjärnan. Och på nöjessidan flera kommentarer av nöjeskändisar.
Etiketter:
NATO,
Olov Abrahamsson,
Piteå-Tidningen,
protektionism,
Putin,
rådgivare,
Trump,
USAvalet 2016,
utrikespolitik,
valsystem
09 november 2016
Varför Trump?
Jag är förfärad, USA:s näste president lär bli Donad Trump. En skicklig demagog, renodlad populist av värsta slag, rasist, sexist, antisemit, isolationist, en person som gillar att sätta upp gränser, stoppa invandring, deportera de han inte gillar, bryta upp handelsavtal och höja tullar, emot jämställdhet etc.
Jag var väldigt nervös före valet, men ville tro att Hillary Clinton och demokraterna skulle ta hem det, om än knappt. Men hörde i sista stund att de opinionsmätningar som jag (vi?) trott på hade en väldigt stort bortfall. Vilket ju betyder att många inte vill svara om vem de skulle rösta på. Tydligen röstade de på Trump. Precis som britterna röstade för Brexit, trots att opinionsundersökningarna visat en viss (om än knapp) övervikt för stanna. Och precis som SD i Sverige hittills gjort bättre valresultat än som förutspåtts.
Visst, det finns ett stort missnöje bland väljarna i många länder. Och det gör det lätt för populister med förenklade budskap som gärna blåser under fördomar och konservatism att nå framgångar. Men att det ska vara SÅ många som går på denna nationalistiska, förenklade och fördummande politik. Det gör mig förfärad, skrämd, beklämd.
Den politik som dessa populister förespråkar gör ju bara sakerna värre! Att stänga in sig, och stänga ute sina medmänniskor, det för inget gott med sig. Att skita i andra och bara se till eget bästa leder fel, till klyftor, till hat, till krig (inte bara till handelskrig), till girighet.
Trump lovar nu att fördubbla tillväxten. Hoppsan, genom att sluta handla med andra länder, genom att föra en bakåtsträvande politik. Genom att skrämma företagare, investerare, utveckling och "vanligt folk". Hur ska han skapa enighet när han hela valkampen smutskastat inte bara motkandidaten Clinton utan alla som ville arbeta för enighet och tolerans. Han är en bra skådespelare, men har ett skrämmande budskap som dessutom skär sig, bygger på lögner och sakfel och motsägelser. Och har hela tiden bara talat i slogans, utan konkretiseringar - utom i skrämmade detaljer. Inte det minsta förutsägbar eller konsekvent utom i att vare negativ och konservativt populistisk.
Undra på att börserna rasar. Men att de något lugnar sig av hans senkomna tal om tillväxt, utan att säga hur, det är märkligt.
Att valutslaget sänder isande vindar över världen, det är en helt korrekt kommentar av DNs Peter Wolodarski. Ser nu att Putin gratulerar Trump. Illa, illa.
Det politiska etablissemanget, i USA, men även i Sverige och i övrigt, måste inse att de måste ändra sin politik innan klyftorna växer än mer. Det innebär en mera solidarisk politik, men kanske ännu mera att medborgare och väljare känner sig delaktiga i demokratin.
Det kräver tydligen en större vilja att politikerna lyssnar - OCH att de förmår tala om vad de vill, och hur de genom sina förslag och åtgärder gör det bättre för folk, som får vara med och välja. Skapa samhällen där folk lever i frihet OCH gemenskap.
Media och Facebook översvämmar av kommentarer, men just nu orkar jag inte skriva eller säga mer. USA har fått en president, en farlig president, med stor makt att vrida utvecklingen tillbaka. Farlig för USA men också för omvärlden, en omvärld som han vill att USA isolerar sig ifrån.
Vi får hoppas att den maktdelning som gäller i USA inte kollapsar utan gör att USA överlever Trumps presidenttid. Och att folket väljer en mindre farlig president nästa gång.
Jag var väldigt nervös före valet, men ville tro att Hillary Clinton och demokraterna skulle ta hem det, om än knappt. Men hörde i sista stund att de opinionsmätningar som jag (vi?) trott på hade en väldigt stort bortfall. Vilket ju betyder att många inte vill svara om vem de skulle rösta på. Tydligen röstade de på Trump. Precis som britterna röstade för Brexit, trots att opinionsundersökningarna visat en viss (om än knapp) övervikt för stanna. Och precis som SD i Sverige hittills gjort bättre valresultat än som förutspåtts.
Visst, det finns ett stort missnöje bland väljarna i många länder. Och det gör det lätt för populister med förenklade budskap som gärna blåser under fördomar och konservatism att nå framgångar. Men att det ska vara SÅ många som går på denna nationalistiska, förenklade och fördummande politik. Det gör mig förfärad, skrämd, beklämd.
Den politik som dessa populister förespråkar gör ju bara sakerna värre! Att stänga in sig, och stänga ute sina medmänniskor, det för inget gott med sig. Att skita i andra och bara se till eget bästa leder fel, till klyftor, till hat, till krig (inte bara till handelskrig), till girighet.
Trump lovar nu att fördubbla tillväxten. Hoppsan, genom att sluta handla med andra länder, genom att föra en bakåtsträvande politik. Genom att skrämma företagare, investerare, utveckling och "vanligt folk". Hur ska han skapa enighet när han hela valkampen smutskastat inte bara motkandidaten Clinton utan alla som ville arbeta för enighet och tolerans. Han är en bra skådespelare, men har ett skrämmande budskap som dessutom skär sig, bygger på lögner och sakfel och motsägelser. Och har hela tiden bara talat i slogans, utan konkretiseringar - utom i skrämmade detaljer. Inte det minsta förutsägbar eller konsekvent utom i att vare negativ och konservativt populistisk.
Undra på att börserna rasar. Men att de något lugnar sig av hans senkomna tal om tillväxt, utan att säga hur, det är märkligt.
Att valutslaget sänder isande vindar över världen, det är en helt korrekt kommentar av DNs Peter Wolodarski. Ser nu att Putin gratulerar Trump. Illa, illa.
Det politiska etablissemanget, i USA, men även i Sverige och i övrigt, måste inse att de måste ändra sin politik innan klyftorna växer än mer. Det innebär en mera solidarisk politik, men kanske ännu mera att medborgare och väljare känner sig delaktiga i demokratin.
Det kräver tydligen en större vilja att politikerna lyssnar - OCH att de förmår tala om vad de vill, och hur de genom sina förslag och åtgärder gör det bättre för folk, som får vara med och välja. Skapa samhällen där folk lever i frihet OCH gemenskap.
Media och Facebook översvämmar av kommentarer, men just nu orkar jag inte skriva eller säga mer. USA har fått en president, en farlig president, med stor makt att vrida utvecklingen tillbaka. Farlig för USA men också för omvärlden, en omvärld som han vill att USA isolerar sig ifrån.
Vi får hoppas att den maktdelning som gäller i USA inte kollapsar utan gör att USA överlever Trumps presidenttid. Och att folket väljer en mindre farlig president nästa gång.
Etiketter:
DN,
Donald Trump,
Frihet i gemenskap,
fördomar,
Hillary Clinton,
isolationism,
populism,
rasism,
sexism
03 november 2016
Integration - beror inte bara på utbildning. Hjälpsamhet kan bidra också.
Såg en statistik från EU, Eurostat, som jämför och visar skillnader i utbildning och integration mellan invandrare och infödda i EU. Ger länken till det här. Ingressen till den korta texten lyder: Invandrare i EU-länderna är mer välutbildade än infödda och nästan lika välrepresenterade på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning av EU:s statistikbyrå Eurostat.
Kring detta uppstod en liten debatt på Facebook om utbildning.
Men integrationen då - den beror inte bara på hur utbildade invandrarna är. Det beror också på vilja att bli integrerad, och omgivningens inställning. Hjälpsamhet kan bidra positivt.
För att belysa det citerar jag en artikel i min lokaltidning, PT, idag. Läs och begrunda.
-
Kring detta uppstod en liten debatt på Facebook om utbildning.
Men integrationen då - den beror inte bara på hur utbildade invandrarna är. Det beror också på vilja att bli integrerad, och omgivningens inställning. Hjälpsamhet kan bidra positivt.
För att belysa det citerar jag en artikel i min lokaltidning, PT, idag. Läs och begrunda.
-
"Tidningsnotiser kan ge livet ny mening. Det hände för Karin och Erik Sandlund. En livslång relation har börjat byggas upp med den lilla familjen från Rumänien som de hjälper till ett bättre liv i Sverige.
I staden Cucova i kommunen Valea Seacă, Rumänien, bodde Teo Ursache, 28 år, och sambon Maria Marcuta, 18 år. De levde i ett av Rumäniens fattigaste områden vid Karpaternas fot nära gränsen till Moldavien och hade svårt att försörja sig.
Hösten 2015 väntade Maria dottern Jessica. De åkte till Sverige och Piteå för att leta jobb för att kunna försörja sig. Men med ett tillfälligt uppehållstillstånd som gäller en kort tid är det lätt att hamna utanför arbetsmarknaden.
– Jag verkligen hatade det vi gjorde då, att tigga, säger Teo Ursache.
Under den korta tid som Teo och Maria vistades i Piteå läste Karin Sandlund i tidningen om att romska tiggares bilar utsatts för vandalisering. I tidningen fanns en artikel om en gravid kvinna som behövde läkarhjälp.
Hon tog bilen till stan för att leta. Utanför systembolagets ingång fann hon då 17-åriga Maria Marcuta.
– Jag hittade dem och greps så totalt av deras sårbarhet och livsöde. Nästa gång hade jag tagit med små barnkläder och andra förnödenheter som de behövde. Teo och jag fick kontakt, vi pratade kort två gånger på engelska och jag lyckades få hans mobilnummer, säger hon.
– Min man och jag pratade, vi kunde inte släppa tanken på dem, på det som väntade när de var tvungna att återvända.
Uppehållstillståndet gick ut hösten 2015 och paret lämnade landet. Kontakten med Karin och Erik bröts. Hemma i Rumänien föddes dottern i december 2015. Maria var då under arton år och fick ett bättre omhändertagande på BB, än vad hon hade fått om hon var myndig.
Att få livet att fungera hemma var svårt. Teo har sin farfar och en syster kvar i livet. Maria har sina föräldrar, tre systrar och en bror i hemlandet.
Föga kunde de ana att deras liv skulle ta oväntad vändning ett halvår efter att de kom tillbaka. En dag när Teo Ursache svarade i sin mobiltelefon, hördes en bekant röst.
– Det var något tryggt och stabilt över hennes röst, i det hon lovade för min familj, säger han.
Makarna Sandlund erbjöd dem en summa på 6 000 euro för att skapa sig ett bättre liv i Rumänien om de ansåg att förutsättningar fanns. Alternativet var att köpa flygbiljetter till Sverige där Karin och Erik Sandlund väntade för att hjälpa dem till ett bättre liv.
För Teo Ursache kändes tanken skrämmande – att lägga sin familj i en total främlings händer, någon han mött två korta gånger i sitt liv. Samtidigt började hoppet väckas om en ny framtid.
- Rumänien styrs till stora delar av maffia. Landet är korrumperat och många lever i misär och fattigdom, menar Teo Urshace.
Han såg inte något alternativ och kunde inte tänka sig att låta sina barn växa upp i hemlandet. Han hade sett annat när han tidigare år jobbat utomlands både i England och Italien.
Teos äldsta barn, en son sedan ett tidigare förhållande, kunde han lämna kvar med mamman. Han visste att de båda var väl försörjda och omhändertagna i det nya förhållandet hon levde i.
– Det är en bra man. Jag vet att han bryr sig om min son, säger Teo Ursache.
– Om vi skulle flytta var vi livrädda att vår dotter skulle tas ifrån oss, att jag och min nya familj skulle tappa kontakten med min son och att jag aldrig mer skulle få se honom. Det var ett stort beslut på många plan att ta, säger han.
Karin Sandlund tycker att Teo och Maria var modiga som vågade lita på henne enbart över telefon. Hon menar att det var en absurd situation paret befann sig i och att de var så utelämnade. Stämningen i köket blir respektfull och varm.
De kom till Sverige i juni för att stanna. Teo Ursache är utbildad murare och målare. Han började nästan direkt hjälpa grannar med olika måleriarbeten för att få en inkomst.
– De fick bo i vår bagarstuga från början. Närheten till oss var viktig men de fick ändå lite privatliv. Teo älskar att jobba och är mån om att tjäna familjens uppehälle själv, säger Erik Sandlund.
Ett digert jobb påbörjades av makarna Sandlund. Kontakta myndigheter och andra instanser för att ordna svenskt medborgarskap. De fick bli garantpersoner för parets ekonomi.
När de har blivit frustrerade och arga på stelbent byråkrati har det hjälpt att strukturera arbetet.
– Vi har tänkt igenom vilka kontakter som ska tas först, inget har fått vänta till sen. Vi har jobbat på och jag tror att vi har slagit rekord. På tre månader har vi fått hela familjen en bra bit in i det svenska systemet, säger Karin Sandlund.
De har hjälpt Teo och Maria att skaffa personnummer, ordnat en provanställning för Teo och nyligen har samboparet flyttat in i egen lägenhet. En resa till Stockholm måste göras för att Teo och Maria ska kunna få ut några id-handlingar överhuvudtaget.
– Utan id-kort kan de inte skicka in ansökan om jobb, ett moment 22 kan man säga, enligt makarna Sandlund.
Samma dag den första riktiga lönen från provanställningen anlände var Teo mycket mån om att betala tillbaka hela summan de fick i gåva.
Det fanns inte mycket att ta med från hemmet i Rumänien. De kom ganska tomhänta. Allt fler personer greps av deras livssituation och ville hjälpa till. På kort tid samlades saker ihop av grannar, släkt och vänner. Nu har de alla saker som en ung svensk familj förväntas ha, när de sätter sitt första bo.
Hösten har varit lärorik för alla men det har inte gått friktionsfritt. Inte minst de kulturkrockar som uppstått när rumänsk livsstil ska matchas med den svenska.
– Man får ge och ta, men vi har löst allt det eftersom det kommer. Mycket ny information för Maria och Teo om hur saker fungerar här, vilka seder och bruk som tillämpas och vilka de är vana vid, säger Erik Sandlund.
Maria, som snart fyller 19 år och väntar deras andra barn, måste snart ta kontakt med mödravård och försäkringskassa. Även förskoleplats måste ordnas till Jessica.
– Maria måste få en chans till ordentlig utbildning i svenska. Vi måste också prata om det här med födelsekontroll, säger han.
Erik Sandlund brukar skoja och säga att de inte vet hur stor familj de har. Biologiska barn var för sig och gemensamma, ett gäng familjehemsplacerade barn varav två är hemmaboende tonåringar, barnbarn och ett barnbarnsbarn.
Nu inkluderas även de nya familjemedlemmarna uppe vid Agnesbergets fot på Swidja. Där finns trygghet, samvaro, tillhörighet och glädje för familjen Ursache-Marcuta.
– Det här kommer alltid att vara hem för oss. Mina föräldrar finns inte längre. Jag är glad för att två kärleksfulla personer vågade öppna sina liv. De är nu mina bonusföräldrar och mina barns extra farmor och farfar, säger Teo Ursache.
Oktobersolen letar sig in genom den gamla Norrbottensgårdens fönster. Maria berättar att hon kanske vill jobba som städerska när barnen blir större. Jessica fikar av det söta brödet och ser förnöjd ut i sin barnstol. Hon är trygg, lugn och lite blyg.
– Efter våra erfarenheter ska jag skriva en manual om hur man gör för att hjälpa EU-migranter in i svenska samhället. Nu har vi byggt upp kunskap och lärt oss av misstagen. Vi delar gärna med oss till andra som vill försöka, säger Karin Sandlund.
Erik Sandlund menar att många av hans arbetskamrater tycker det är stort och frågar hur de har gjort.
– Det var inte så komplicerat. Vi bara gjorde när vi såg deras behov. Fler skulle våga och se att det ger oändligt mer tillbaka än vad det tar, säger han."
(Jag hoppas att PT inte har ngt emot att jag citerar hela artikeln. Den är värd att läsas av många, även utanför PTs spridningsområde. Inte minst för att den visar vad som vanliga människor kan göra, för att hjälpa sina medmänniskor.)
Hösten 2015 väntade Maria dottern Jessica. De åkte till Sverige och Piteå för att leta jobb för att kunna försörja sig. Men med ett tillfälligt uppehållstillstånd som gäller en kort tid är det lätt att hamna utanför arbetsmarknaden.
– Jag verkligen hatade det vi gjorde då, att tigga, säger Teo Ursache.
Under den korta tid som Teo och Maria vistades i Piteå läste Karin Sandlund i tidningen om att romska tiggares bilar utsatts för vandalisering. I tidningen fanns en artikel om en gravid kvinna som behövde läkarhjälp.
Hon tog bilen till stan för att leta. Utanför systembolagets ingång fann hon då 17-åriga Maria Marcuta.
– Jag hittade dem och greps så totalt av deras sårbarhet och livsöde. Nästa gång hade jag tagit med små barnkläder och andra förnödenheter som de behövde. Teo och jag fick kontakt, vi pratade kort två gånger på engelska och jag lyckades få hans mobilnummer, säger hon.
– Min man och jag pratade, vi kunde inte släppa tanken på dem, på det som väntade när de var tvungna att återvända.
Uppehållstillståndet gick ut hösten 2015 och paret lämnade landet. Kontakten med Karin och Erik bröts. Hemma i Rumänien föddes dottern i december 2015. Maria var då under arton år och fick ett bättre omhändertagande på BB, än vad hon hade fått om hon var myndig.
Att få livet att fungera hemma var svårt. Teo har sin farfar och en syster kvar i livet. Maria har sina föräldrar, tre systrar och en bror i hemlandet.
Föga kunde de ana att deras liv skulle ta oväntad vändning ett halvår efter att de kom tillbaka. En dag när Teo Ursache svarade i sin mobiltelefon, hördes en bekant röst.
– Det var något tryggt och stabilt över hennes röst, i det hon lovade för min familj, säger han.
Makarna Sandlund erbjöd dem en summa på 6 000 euro för att skapa sig ett bättre liv i Rumänien om de ansåg att förutsättningar fanns. Alternativet var att köpa flygbiljetter till Sverige där Karin och Erik Sandlund väntade för att hjälpa dem till ett bättre liv.
För Teo Ursache kändes tanken skrämmande – att lägga sin familj i en total främlings händer, någon han mött två korta gånger i sitt liv. Samtidigt började hoppet väckas om en ny framtid.
- Rumänien styrs till stora delar av maffia. Landet är korrumperat och många lever i misär och fattigdom, menar Teo Urshace.
Han såg inte något alternativ och kunde inte tänka sig att låta sina barn växa upp i hemlandet. Han hade sett annat när han tidigare år jobbat utomlands både i England och Italien.
Teos äldsta barn, en son sedan ett tidigare förhållande, kunde han lämna kvar med mamman. Han visste att de båda var väl försörjda och omhändertagna i det nya förhållandet hon levde i.
– Det är en bra man. Jag vet att han bryr sig om min son, säger Teo Ursache.
– Om vi skulle flytta var vi livrädda att vår dotter skulle tas ifrån oss, att jag och min nya familj skulle tappa kontakten med min son och att jag aldrig mer skulle få se honom. Det var ett stort beslut på många plan att ta, säger han.
Karin Sandlund tycker att Teo och Maria var modiga som vågade lita på henne enbart över telefon. Hon menar att det var en absurd situation paret befann sig i och att de var så utelämnade. Stämningen i köket blir respektfull och varm.
De kom till Sverige i juni för att stanna. Teo Ursache är utbildad murare och målare. Han började nästan direkt hjälpa grannar med olika måleriarbeten för att få en inkomst.
– De fick bo i vår bagarstuga från början. Närheten till oss var viktig men de fick ändå lite privatliv. Teo älskar att jobba och är mån om att tjäna familjens uppehälle själv, säger Erik Sandlund.
Ett digert jobb påbörjades av makarna Sandlund. Kontakta myndigheter och andra instanser för att ordna svenskt medborgarskap. De fick bli garantpersoner för parets ekonomi.
När de har blivit frustrerade och arga på stelbent byråkrati har det hjälpt att strukturera arbetet.
– Vi har tänkt igenom vilka kontakter som ska tas först, inget har fått vänta till sen. Vi har jobbat på och jag tror att vi har slagit rekord. På tre månader har vi fått hela familjen en bra bit in i det svenska systemet, säger Karin Sandlund.
De har hjälpt Teo och Maria att skaffa personnummer, ordnat en provanställning för Teo och nyligen har samboparet flyttat in i egen lägenhet. En resa till Stockholm måste göras för att Teo och Maria ska kunna få ut några id-handlingar överhuvudtaget.
– Utan id-kort kan de inte skicka in ansökan om jobb, ett moment 22 kan man säga, enligt makarna Sandlund.
Samma dag den första riktiga lönen från provanställningen anlände var Teo mycket mån om att betala tillbaka hela summan de fick i gåva.
Det fanns inte mycket att ta med från hemmet i Rumänien. De kom ganska tomhänta. Allt fler personer greps av deras livssituation och ville hjälpa till. På kort tid samlades saker ihop av grannar, släkt och vänner. Nu har de alla saker som en ung svensk familj förväntas ha, när de sätter sitt första bo.
Hösten har varit lärorik för alla men det har inte gått friktionsfritt. Inte minst de kulturkrockar som uppstått när rumänsk livsstil ska matchas med den svenska.
– Man får ge och ta, men vi har löst allt det eftersom det kommer. Mycket ny information för Maria och Teo om hur saker fungerar här, vilka seder och bruk som tillämpas och vilka de är vana vid, säger Erik Sandlund.
Maria, som snart fyller 19 år och väntar deras andra barn, måste snart ta kontakt med mödravård och försäkringskassa. Även förskoleplats måste ordnas till Jessica.
– Maria måste få en chans till ordentlig utbildning i svenska. Vi måste också prata om det här med födelsekontroll, säger han.
Erik Sandlund brukar skoja och säga att de inte vet hur stor familj de har. Biologiska barn var för sig och gemensamma, ett gäng familjehemsplacerade barn varav två är hemmaboende tonåringar, barnbarn och ett barnbarnsbarn.
Nu inkluderas även de nya familjemedlemmarna uppe vid Agnesbergets fot på Swidja. Där finns trygghet, samvaro, tillhörighet och glädje för familjen Ursache-Marcuta.
– Det här kommer alltid att vara hem för oss. Mina föräldrar finns inte längre. Jag är glad för att två kärleksfulla personer vågade öppna sina liv. De är nu mina bonusföräldrar och mina barns extra farmor och farfar, säger Teo Ursache.
Oktobersolen letar sig in genom den gamla Norrbottensgårdens fönster. Maria berättar att hon kanske vill jobba som städerska när barnen blir större. Jessica fikar av det söta brödet och ser förnöjd ut i sin barnstol. Hon är trygg, lugn och lite blyg.
– Efter våra erfarenheter ska jag skriva en manual om hur man gör för att hjälpa EU-migranter in i svenska samhället. Nu har vi byggt upp kunskap och lärt oss av misstagen. Vi delar gärna med oss till andra som vill försöka, säger Karin Sandlund.
Erik Sandlund menar att många av hans arbetskamrater tycker det är stort och frågar hur de har gjort.
– Det var inte så komplicerat. Vi bara gjorde när vi såg deras behov. Fler skulle våga och se att det ger oändligt mer tillbaka än vad det tar, säger han."
(Jag hoppas att PT inte har ngt emot att jag citerar hela artikeln. Den är värd att läsas av många, även utanför PTs spridningsområde. Inte minst för att den visar vad som vanliga människor kan göra, för att hjälpa sina medmänniskor.)
Etiketter:
arbetsvilja,
Eurostat,
flyktingar,
hjälpsamhet,
integration,
invandrare,
PT,
romska tiggare,
Rumänien,
utbildning
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)