01 januari 2009

Strandliv, phil-style


Skugga eftersträvas.


Ätandet börjar.


Mat, mat, mat.


Det gäller att hålla sig framme.


Maten börjar var uppäten. Men än finns ju snacks och efterrätter.

---

Idag har det, hittills, varit ett förträffligt väder för att ligga vid stranden för att sola och bada. Men så det ju detta med att febern hänger kvar i kroppen. Och just nu börjar det blåsa så det kan vara lite farligt att åka färja ditut. Förresten är dagen så långt framskriden att de som varit på beachen åker hem. I stället får jag filosofera över olika former av strandliv.

Sola och bada, det är ju det som familjer gör när de åker på utlandssemester. Möjligen kombinerat med besök av diverse kulturella attraktioner som gamla kyrkor, slott, muséer och slikt. Det sista kan man i stort sett utesluta när det gäller Filippinerna. Men bad och sol finns.

Är det så att du och ditt sällskap är en barnfamilj (med svensk fru) eller ett par som nyss träffats, och du lyckas övertala kvinnan att ”bara” ägna sin tid åt dig. Då kan ni ägna er åt sol och bad, bara ni. Det förutsätter dock att hennes familj inte känner till din närvaro (eller existens).

Detta är dock inte det normala, tvärtom. En sak är att vi västerlänningar far till en strand för att just sola och bada. För filippinare och filippinskor (även de gifta med en kano) gäller att man absolut inte vill sola sig. Man är redan en aning ljusbrun, som en snygg solbränna. Det är vithet man eftersträvar. Bada då, ja en kort stund kan vara ok, men mest är det för barnen.

Nej, till beachen far man för att ÄTA och umgås med släkt och vänner. Är du en vit man förutsätt du betala resor, färja, inträde och mat för alla. ”Alla” det innebär hela släkten, svägerskor, svågrar, barn, föräldrar, mostrar, fastrar och deras respektive med flera. I extremfallet kanske det stannar vid ett tiotal förutom din familj, men oftast 20-25 personer eller fler. Minst ett par måltider, med flera rätter givetvis, efterrätter, snacks etc. Detta ska givetvis planeras och tillagas i förväg, fisk kan dock grillas på plats om man kommit ihåg att köpa och ta med grillkol.
Det ska fraktas ut och serveras.

Tror du att du får någon större tid för bad?
Knappast. Och skäm ändå inte ut dig genom att bada naken, dvs med bara badbyxor. Och din kvinna bör helst ha mera kläder på sig än när hon shoppar på stan.

Men, släkten blir lycklig.

Medge dock att det inte var så du först tänkte dig ”en dag vid beachen”. Men din filippinska kvinna kommer snabbt att informera dig om att sol och bad (för två plus ev barn) det betyder självklart skugga och mängder av mat för ett helt kompani.


Efterrätter.


Även makaroner med något slags majonnäsgegga är en efterrätt. Liksom spagetti med tomatsås, som även kan passera som mellanmål. Men aldrig som riktig mat. Riktig mat är ris.


Fyra sorters efterrätt på samma tallrik. Nu ska noteras att det var vi som bestämde ordningen i vilken maten skulle serveras. "Normalt" ställs efterrätter (om de finns) fram samtidigt som maten. Vilket får till följd att många börjar med desserten.
Eller rättare sagt. Man lastar så mycket man kan på samma tallrik, äter snabbt för att hinna ta en gång till. Eftersom alla har samma taktik hinner många inte ta om så ofta som de vill. Men mer än mätta blir de givetvis.

Mätta och glada på väg hem efter en dags stärkande strandliv.

6 kommentarer:

devianty sa...

happy new year and happy holiday..succes...

Mary sa...

Kulturkrock.

Lars-Erick Forsgren sa...

Devianty. Thanks for that - and I wish you a happy new year too.

Mary. Kulturkrock, visst, en av många. Den som skrev kommentaren ovan kan inte svenska - men såg av bilderna hur glada alla var över maten... :)

Weng F. sa...

Thats the way in Philippines even in the other parts of asia. Only those white people who sunbath when they are on the beach.

Most filipinos go to the beach only because they want to celebrate something, like birthdays, reunions and other occassions, thats why they always have food with them to have something to eat not only just to bath.
This might be a shock for people of other cultures.
It is also a culture shock for us to see those white people sunbathing and taking bath almost naked.

cheers!:)
Happy new year everyone!!!

Dennis Nilsson sa...

Det var ett intressant reportage och bilder. Skriv gärna mer om livet där.

Tack för att du delar med dig.

Lars-Erick Forsgren sa...

Dennis. Blir nog en del texter om Filippinerna även en tid framåt. Samtidigt som jag mest håller mig till politiska kommentarer.
Som du nog märkt finns lite Phili-iana insmuget här och där den senaste tiden.. (Men även långt tidigare.) Samt lite längre grejen om filippinskt dop på juldagen.