23 januari 2009

Att ta sig fram

"To go somewhere" betyder definitivt inte att gå någonstans på Filippinerna. Att gå, promenera är något som ses av ondo. Man tar något slag av färdmedel, tricycle, jeepney eller taxi. Och eftersom det är varmt, alternativt hett, kan man i någon mån förstå inställningen.Ett av de vanligare sätten är som sagt tricycle. Rent faktiskt kan det finnas varianter, men generellt sett är det en ombyggd/utbyggd lätt motorcykel för ett fåtal passagerare. Bilden här visar en variant som kan ta 6-8 personer, beroende på hur "storvuxna" de är. Just detta fordon tog vi för att ta oss upp till en liten by en bit från huvudvägen. Det betyder att vägens standard är urusel och dessutom hade det regnat kraftigt. Att verkligen gå var, förutom avståndet, sannerligen inte att tänka på. Vi hade ju inte stövlar... Men oj, vad den stackars "mc:n" fick jobba. Det var en av de enklare och svagare varianter jag sett. Till slut kom vi dock fram. Nästan fram. Sista biten fick vi jumpa oss fram mellan lerpölarna. Självfallet finns det ingen taxi som tar en körning på dessa vägar. De skulle köra fast och skaka sönder.

På senare tid har motorcykeln blivit ett populärt statusobjekt. Jag är inte så hemma på detta, men nog förefaller den vara ett mellanting mellan en moped och en lätt mc.
För de som vill ta steget från "fattig" och en bit upp så är det väldigt lockande att köpa en sådan mc, på avbetalning - vilket innebär att det verkliga priset ofta blir 2-3 gånger kontantpriset. Med mc så spar de in jeepnyfare. Dessutom är det många, speciellt yngre, som försöker finansiera inköpet genom att agera ett slags mc-taxi. Dvs de tar en-två passagerare efter vägar som taxi inte vågar köra. Och/eller där det är just bara en person som behöver skjuts men som har last, t ex en säck ris som ska hem från public market till byn några km upp i djungeln.
Här ser vi en mc-butik som ställt ut ett frestande sortiment "motorcyklar". Ett intressant faktum är att skyltningen sällan (aldrig?) anger priset, vare sig kontant eller avbetalningspris. Nej, det som anges är första avbetalningens storlek... Sedan får man hoppas att hugade spekulanter frågar hur många månader de ska betala.

Inga kommentarer: