31 augusti 2010

Miljö och partier

Min hjärna noterade i morse ett radioinslag om hur partierna ser på viktiga miljöfrågor. Kontentan av inslaget var att miljöpolitiken inte följer blocktillhörighet. De mindre partierna är de som tänker nytt och framåt - vad gäller miljön. (Eller kanske även i andra frågor?)
I flera frågor kan ett eller flera mindre partier i alliansen ha liknande ståndpunkter som ett (eller fler?) av de mindre röd-gröna partierna.
De går över blockgränsen.

Däremot är det svårare att se betr de stora partierna. Nej, tvärtom, moderater och socialdemokrater är låsta i sina gamla positioner. De värnar den gamla politiken - och deras intresse är i första hand att ta eller behålla makten, att inte skrämma några väljare med kontroversiella förslag.

Personligen tycker jag mig ana detsamma i andra frågor. Men riktigt klart är inte mönstret, eftersom blockpolitiken låser in småpartierna. Och de låter sig låsas in.
Trist.

Blockpolitiken behöver brytas upp. Riksdagspartierna behöver en livgivande chock i höstens val. Gärna i form av att det ideologiskt klara piratpartiet tar klivet in i riksdagen.

2 kommentarer:

Daniel Söderberg sa...

Hej! Vill du skriva nått på din blogg om Eco Now och kanske besöka vår mässa nu till helgen? Jag har fribiljett om du vill ha.

Mvh

Lars-Erick Forsgren sa...

Daniel.
Härmed ger jag länken till Eco Now till alla som läser detta.
http://www.econow.se/

Tack för inbjudan, men eftersom det hela sker i Stockholm kan jag inte, tyvärr. Jag bor lite för långt norrut...